Tuesday, December 20, 2011

Fitch: Κίνδυνος υποβάθμισης του EFSF


Fitch: Κίνδυνος υποβάθμισης του EFSF

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε την Τρίτη ότι το νέο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης θα μπορούσε να χάσει την κορυφαία αξιολόγηση τρία Α, εάν οι βασικοί χορηγοί του, Γαλλία και Γερμανία, υποβαθμιστούν.

«Η αξιολόγηση AAA για την έκδοση χρέους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό εάν η Γαλλία και η Γερμανία διατηρήσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

«Η αναθεώρηση των προοπτικών της Γαλλίας σε αρνητικές την περασμένη Παρασκευή υπονοεί ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος υποβάθμισης του χρέους που εκδίδει το EFSF», ανέφερε ο οίκος.

«Επιβεβαιώσαμε την αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας, αλλά προειδοποιήσαμε ότι υπάρχει μια ελαφρώς μεγαλύτερη από 50% πιθανότητα μιας υποβάθμισης της μέσα στα επόμενα ένα ή δύο έτη», προσθέτει.

Το EFSF συστάθηκε φέτος από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ώστε να ενεργεί ως ταμείο έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη ζημιών στην περίπτωση της αθέτησης πληρωμής χρέους από κράτη και έτσι να λειτουργεί ως εγγυητής για τις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης.

Ανάμεσά τους, η Γαλλία και η Γερμανία παρέχουν το 80% των κεφαλαίων του EFSF και οι Fitch σημειώνουν: «Η Γαλλία είναι η πιο εκτεθειμένη από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης με αξιολόγηση ΑΑΑ, στην περαιτέρω εντατικοποίηση της κρίσης δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |