Tuesday, December 20, 2011

Συμφωνία Ευρωζώνης για δάνεια 150 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ



Συμφωνία Ευρωζώνης για δάνεια 150 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ


Οι κυβερνήσεις των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης συμφώνησαν τη Δευτέρα να δανείσουν το ποσό των 150 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο ο διεθνής οργανισμός να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η επίσημη ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την τηλεδιάσκεψη διευκρινίζει πως τα κεφάλαια θα δοθούν στο ΔΝΤ με τη μορφή διμερών δανείων.

Η Τσεχία, η Δανία, η Πολωνία και η Σουηδία που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην ενίσχυση των πόρων του Ταμείου, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί το ύψος συμμετοχής. Στην ανακοίνωση των υπουργών δεν γίνεται λόγος για την Μ. Βρετανία. Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας διευκρινίζει με ξεχωριστή ανακοίνωση πως στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στην επίσημη ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών επισημαίνεται επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θεωρούσε ευπρόσδεκτη τη συμμετοχή χωρών που ανήκουν στην ομάδα των G20 καθώς και άλλων "χρηματοοικονομικά ισχυρών μελών του ΔΝΤ, προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες διαφύλαξης της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής σταθερότητας".

Νωρίτετα το AFP μετέδωσε πως, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, επιδίωξη του σημερινού Eurogroup ήταν να επιτευχθεί ο στόχος των 200 δισ. ευρώ που τέθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου παρά τη βρετανική άρνηση να συνεισφέρει το μερίδιό της που ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

Το ευρώ υποχώρησε εκ νέου κάτω από τα 1,30 δολάρια μετά την ανακοίνωση.

ΥΠΟΙΚ: Συζητήθηκαν τα διμερή δάνεια προς το ΔΝΤ στο Eurogroup

Το ζήτημα των διμερών δανείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΔΝΤ, ώστε να αυξηθούν κατά 200 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται για την ανάσχεση της χρηματοοικονομικής κρίσης συζήτησε το Eurogroup, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ. Διευκρινίζεται ότι στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

"Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετείχε σήμερα (16:30–19:40, ώρα Ελλάδος) σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, διευρυμένου με τη συμμετοχή των δέκα κρατών-μελών της ΕΕ που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη.


Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η προώθηση της εξειδίκευσης και εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα:

1. Συζητήθηκε το ζήτημα των διμερών δανείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΔΝΤ, ώστε να αυξηθούν κατά 200 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται για την ανάσχεση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Διευκρινίζεται ότι στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

2. Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου, της κύρωσης και θέσης σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών και της σχέσης της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο".


source: capital.gr

No comments:

Share |