Thursday, November 3, 2011

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα



Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα


Σε θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών αλλαγών εξελίσσεται η απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.

Τουλάχιστον τρεις βουλευτές, οι κυρίες Εύα Καϊλή, Έλενα Παναρίτη και Σ. Μερεντίτη έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν προχωρήσει στο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου ενώ αμέσως μετά προγραμματίζεται η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Από νωρίς το πρωί, κορυφαίοι βουλευτές και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και ότι προέχει η 6η δόση. Από την αντιπολίτευση πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Αρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για παραίτηση Παπανδρέου. Τις συγκεκριμένες πληροφορίες διαψεύδουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από το υπουργικό συμβούλιο υπήρξε συνάντηση των τριών υπουργών που είχαν προ λίγων εβδομάδων κάνει παρέμβαση με κοινό άρθρο τους (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ανδρέα Λοβέρδου) στην οποία συμμετείχε και ο Ηλ. Μόσιαλος.


Ντ. Μπακογιάννη: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και κατόπιν εκλογές
ΩΡΑ: 12:50

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και κατόπιν εκλογές ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη, τονίζοντας πως "η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας".

"Σε αυτή τη φάση κανένα κόμμα δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος μόνο του. Η χώρα έχει γίνει περίγελος της Ευρώπης, ο Γ. Παπανδρέου κατέστρεψε την εικόνα της πατρίδας", υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Δ. Κρεμαστινός: Να ψηφίσει η Βουλή ότι θέλουμε να είμαστε στο ευρώ
ΩΡΑ: 12:40

Επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητά να συγκληθεί άμεσα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έστειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό. Προτείνει να γίνει αμέσως μετά ψηφοφορία στη Βουλή στην οποία θα επιβεβαιωθεί η βούληση του κοινοβουλίου να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Ετσι, εκτιμά ότι δεν θα χρειάζεται πλέον το δημοψήφισμα.

Τ. Χυτήρης: Συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
ΩΡΑ:12.25

Να αναλάβει ο πρωθυπουργός πρωτοβουλία και να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με στόχο τη διασφάλιση της δανειακής σύμβασης με ευρεία πλειοψηφία και εν συνεχεία την ομαλή πορεία προς τις εκλογές.

«Χρειάζεται ευθύνη απ όλους. Πρώτα από όλα από τον πρωθυπουργό και εν συνεχεία από το υπόλοιπο προσωπικό» δήλωσε ο κ. Χυτήρης σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να διασφαλισθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η ομαλότητα των πολιτικών συνθηκών. «Αυτά τα δύο πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όλοι και πάνω από όλα ο κ. Παπανδρέου», τόνισε ο κ. Χυτήρης.

Χρήστος Παπουτσής: Θα ακούσω τον πρωθυπουργό και θα τοποθετηθώ
ΩΡΑ 12:05

Οι ώρες είναι κρίσιμες και απαιτείται ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Θα ακούσω τι θα πει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και θα τοποθετηθώ, δήλωσε ο κ. Χρήστος Παπουτσής προσερχόμενος στη Βουλή.

Απόστολος Κακλαμάνης: Καταλλαγή και πατρίδα οι κρίσιμες λέξεις
ΩΡΑ: 12:07

«Καταλλαγή» και «πατρίδα» είναι οι δύο λέξεις που πρέπει να σκεφτούμε, δήλωσε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, και μετά να πράξουμε.

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Αποδέχεται τη δανειακή σύμβαση η Ν.Δ.
ΩΡΑ 11:55

Η Ν.Δ. αποδέχεται τη δανειακή σύμβαση, όχι όμως την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης που οδήγησε στην ανάγκη σύναψής της, δήλωσε πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η δήλωση αποτελεί την πρώτη καθαρή θετική τοποθέτηση της Ν.Δ. επί της νέας δανειακής σύμβασης, που εξασφάλισε η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και ως εκ τούτου σηματοδοτεί τη μεταστροφή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την ώρα όπου η κυβέρνηση Παπανδρέου καταρρέει και τίθεται και θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

«Το κράτος έχει συνέχεια», δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, στέλνοντας μήνυμα στην οικονομία και στην αγορά ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται αυτές τις κρίσιμες ώρες να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Σωτήρης Χατζηγάκης: Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας
ΩΡΑ: 11:40

Κάλεσμα προς τον Σαμαρά να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά με επιστολή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση που θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να πάρει η χώρα την επόμενη δόση και να μείνει στο ευρώ.

Δεν ψηφίζει και η Σ. Μερεντίτη
ΩΡΑ: 11:10

«Να τελειώσει σήμερα το ζήτημα αυτό, του ανύπαρκτου θέματος δημοψηφίσματος», δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σ. Μερεντίτη, ενώ ερωτηθείσα για το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης δήλωσε: «Συνδέω τα πάντα με την αδιαπραγμάτευτη θέση μας στην ευρωζώνη».

Βόμβα Καρατζαφέρη: Ποιον θέλει πρωθυπουργό η Μέρκελ - Έκκληση στον Σαμαρά για συναίνεση
ΩΡΑ: 10:55

Νέα βόμβα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γ. Καρατζαφέρης, αναφέροντας ότι η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ ζήτησε από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να προτείνει τέως πρωθυπουργό επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο κ. Καρατζαφέρης απέφυγε να κατονομάσει, τόνισε όμως ότι πρέπει να αποκλειστούν λύσεις του παρελθόντος καθώς έχουμε να κάνουμε με το μέλλον της χώρας.

Μαρία Δαμανάκη: Να διασφαλιστεί η παραμονή μας στο ευρώ
ΩΡΑ: 10:51

«Για πρώτη φορά σήμερα η ευρωζώνη αποφασίζει για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα. Aν δεν κάνουμε κάτι τώρα, ήρθε η αρχή του τέλους», δήλωσε η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

«Αυτήν την ύστατη ώρα, ως Ελληνίδα και ως επίτροπος, έχω καθήκον να απευθύνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους. Πρέπει να βρουν συντεταγμένη συνταγματική πορεία με συναίνεση, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η εφαρμογή των συμφωνιών του Οκτωβρίου. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Το μείζον είναι να περιφρουρήσουμε ευρωπαϊκά κεκτημένα δεκαετιών». Αυτά ανέφερε στη δήλωσή της η επίτροπος.

Δημήτρης Λιντζέρης: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
ΩΡΑ: 10:40

«Παρελθόν συνιστά πλέον ο κ. Παπανδρέου. Οφείλει να δρομολογήσει τις αναγκαίες διαδικασίες που απορρέουν από το Σύνταγμα, ώστε να εξασφαλίσει ομαλότητα μετάβασης», δήλωσε πριν από λίγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Λιντζέρης.

Ο βουλευτής θεωρεί επιβεβλημένη λύση τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και την επιβεβαίωση της επιλογής της χώρας να παραμείνει στο ευρώ και ζητά τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Ελενα Παναρίτη: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην καταστροφή της χώρας
ΩΡΑ:10:35

Λίγο αργότερα, και η Έλενα Παναρίτη, μιλώντας στον Real Fm, υποστήριξε πως "δεν είμαι διατεθειμένη να συνταχθώ με κανέναν τρόπο σε οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μου. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας".

Σε ανακοίνωση, μάλιστα, που απέστειλε στα ΜΜΕ, αναφέρει ότι "πριν από δύο χρόνια ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να προσφέρω τις δυνάμεις μου ως Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια αναγέννησης της χώρας μου.

Δεν είμαι διατεθειμένη να ανεχθώ και να συνταχθώ με κανένα τρόπο σε οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μου. Δεν πρόκειται να συναινέσω στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας μου".

Εύα Καϊλή: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης
ΩΡΑ: 10:24

Η κ. Εύα Καϊλή δηλώνει μέσω του διαδικτύου πως δεν παραιτείται και ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής.

Νωρίτερα είχαν γίνει τα εξής:

* Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίσε ότι «επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές. Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτήν τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής, που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο.

* Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, δήλωσε ότι πρέπει να συγκληθεί αμέσως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

* Η κ. Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι "τα ψέματα τελείωσαν. Πρέπει να υπάρξει αμέσως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας".

* Την άμεση απόσυρση της πρότασης Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μίμης Ανδρουλάκης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να αποσύρει την πρόταση αμέσως, σήμερα".

Κατά του δημοψηφίσματος έχουν τεθεί, μεταξύ άλλων, η κ. Τ. Αντωνίου αλλά και οι κ. Κ. Καρτάλης και Δ. Λιντζέρης.

Η δήλωση Βενιζέλου

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος είπε "όχι" στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση, που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας, που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος".

"Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, έπειτα από δέκα ώρες μάχης" τόνισε.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |