Thursday, November 3, 2011

Αύξηση κεφαλαίου ανακοίνωσε η Τρ. Κύπρου


Αύξηση κεφαλαίου ανακοίνωσε η Τρ. Κύπρου

Αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους €0,4 δις, bonus shares και με την εθελοντική ανταλλαγή των co co bonds μέχρι €0,6 δις ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου.

Λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών να αυξήσει των κεφαλαιακό πήχη των τραπεζών (core tier 1) στο 9%, το ΔΣ ανακοίνωσε μέτρα που αναμένεται να ενισχύσουν την κεφαλαιακή της βάση για να απορροφήσει ζημιές μέχρι και 60% στα ομόλογα ελληνικού δημοσίου.

Η ΕΑΤ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι κυπριακές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια €3,6 δις για να καλύψουν τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις που προκύπτουν από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και από την απομείωση των ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης.

Η Τρ. Κύπρου υπολογίστηκε ότι χρειάζεται €1,5 δις και η Marfin €2,1 δις. Η Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει ότι το τελικό ποσό θα είναι χαμηλότερο.

«Με την υλοποίηση του Σχεδίου, το Συγκρότημα αναμένεται να πληρoί τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών», αναφέρει σήμερα η Τράπεζα.

Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας περιλαμβάνει την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης με bonus shares ύψους €0,4 δις και την εθελοντική μετατροπή των μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου της τράπεζας σε μετοχές.

Η τράπεζα θα ανακοινώσει τα εννιαμηνιαία της αποτελέσματα στις 29 Νοεμβρίου.

«Με την ολοκλήρωση του Σχεδίου, το Συγκρότημα ισχυροποιεί την κεφαλαιακή του βάση διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των μετόχων, των πελατών και του προσωπικού. Η απάντησή μας στην αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω μας είναι η συνεχής ενίσχυση και θωράκιση της Τράπεζας», αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Συγκροτήματος, Θεόδωρος Αριστοδήμου.

Στη δική του γραπτή δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Ηλιάδης, σημειώνει ότι «σε μια περίοδο αβεβαιότητας το Συγκρότημα λειτουργεί έγκαιρα και προληπτικά ανταποκρινόμενο στις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις και προχωρεί λαμβάνοντας μέτρα σημαντικής θωράκισης της κεφαλαιακής του βάσης με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών. Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η υψηλή ρευστότητα και η ικανοποιητική επαναλαμβανομένη κερδοφορία αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα στις δύσκολες αυτές συγκυρίες θέτοντας την Τράπεζα σε πλεονεκτική θέση».

Ο κ.Ηλιάδης θα παραχωρήσει στις 14.00 συνέντευξη Τύπου για να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σε σχέση με το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας.

Ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ («η Τράπεζα» ή «το Συγκρότημα») κατά τη συνεδρία του στις 2 Νοεμβρίου 2011 εξέτασε, μεταξύ άλλων θεμάτων, τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται το Συγκρότημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέτασε επίσης τη διάρθρωση της κεφαλαιακής βάσης του Συγκροτήματος σε σχέση με τις αυξημένες εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις κυρίως όσον αφορά τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις στο Συγκρότημα από ενδεχόμενη περαιτέρω απομείωση του χαρτοφυλακίου Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου («ΟΕΔ»).

Το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, αποφάσισε την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του Συγκροτήματος μέσω Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης («Σχέδιο»), το οποίο περιλαμβάνει:

• Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με Έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης για άντληση μέχρι €396 εκ. Τα Δικαιώματα Προτίμησης (Rights) θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν σε αναλογία ένα Δικαίωμα Προτίμησης για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή. Κάθε τρία Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκηθούν θα μετατρέπονται σε μία νέα συνήθη μετοχή ονομαστική αξίας €1,00 («Νέα Μετοχή») με τιμή διάθεσης €1,00 ανά Νέα Μετοχή. Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν ως πλήρως πληρωμένες Χαριστικές Μετοχές (Βοnus Shares) σε αναλογία μίας Χαριστικής Μετοχής για κάθε μία Νέα Μετοχή που θα προκύψει από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης.

• Εθελοντική ανταλλαγή Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου («ΜΑΕΚ») μέσω έκδοσης Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων («ΥΜΟ») ονομαστικής αξίας €1,00 το κάθε ένα μέχρι €600 εκ. και Προσφορά για Ανταλλαγή (Tender Exchange Offer) αποκλειστικά προς τους κατόχους ΜΑΕΚ. Οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ θα δύνανται να ανταλλάξουν τα ΜΑΕΚ τους με ΥΜΟ αντίστοιχης ονομαστικής αξίας. Τα ΥΜΟ θα λήγουν σε οκτώ ημερολογιακές μέρες από την έκδοσή τους και δεν θα φέρουν οποιοδήποτε τόκο. Με τη λήξη του η Τράπεζα θα αποπληρώσει το κάθε ΥΜΟ με την έκδοση μίας Νέας Μετοχής που θα είναι πλήρως πληρωμένη. Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν Χαριστικές Μετοχές (Bonus Shares) σε αναλογία μίας Χαριστικής Μετοχής για κάθε τρεις Νέες Μετοχές που θα προκύψουν από τη μετατροπή των ΥΜΟ.

Οι κυριότεροι όροι του Σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης αναφέρονται πιο κάτω.

Η έκδοση των Δικαιωμάτων Προτίμησης και των ΥΜΟ θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων από τους μετόχους, περιλαμβανομένων των σχετικών αποποιήσεων δικαιωμάτων προτίμησης από τους μετόχους και της αύξησης του εγκεκριμένου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας από €1,500 εκ. σε €3,000 εκ. με τη δημιουργία 1,500 εκ. νέων συνήθων μετοχών της Τράπεζας ονομαστικής αξίας €1,00.

Στις 30 Ιουνίου 2011 το Συγκρότημα διατηρούσε ίδια κεφάλαια ύψους €3,7 δισ. και δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) και βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 ratio) 8,0% και 11,6% αντίστοιχα. Με την υλοποίηση του Σχεδίου στο σύνολό του, οι ενδεικτικοί δείκτες (pro forma) κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) και βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 ratio) στις 30 Ιουνίου 2011 υπολογίζονται σε 12,1% και 13,4%, αντίστοιχα.

Με την υλοποίηση του Σχεδίου, το Συγκρότημα αναμένεται να πληρoί τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Επίσης, το Συγκρότημα με την υλοποίηση του Σχεδίου και με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα μπορεί να απορροφήσει απομείωση 50% - 60% στο χαρτοφυλάκιο ΟΕΔ και αναμένεται να πληρoί τους ελάχιστους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων 8,0% και βασικών ιδίων κεφαλαίων 9,5%. Το Συγκρότημα, με την υλοποίηση του Σχεδίου καθώς και με άλλες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού και της ενίσχυσης του κεφαλαίου του από κέρδη, αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να απορροφήσει τυχόν περαιτέρω κραδασμούς που ενδεχομένως να προκύψουν.

Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων χρόνων, η Τράπεζα βελτίωσε την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και ρευστότητά της. Η Τράπεζα διαθέτει δείκτη δανείων προς καταθέσεις 86% στις 30 Ιουνίου 2011, περιορισμένη εξάρτηση από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς (με το δείκτη καταθέσεων προς ενεργητικό να ανέρχεται σε 78% στις 30 Ιουνίου 2011) καθώς και ελάχιστες αποπληρωμές πιστωτικών τίτλων για την επόμενη διετία. Το υψηλό επίπεδο ρευστότητας, η συντηρητική χρηματοδοτική διάρθρωση του Συγκροτήματος και η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης με την υλοποίηση του Σχεδίου αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα στις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 θα ανακοινωθούν στις 29 Νοεμβρίου 2011.

Δήλωση Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρου Αριστοδήμου:
«Με την ολοκλήρωση του Σχεδίου, το Συγκρότημα ισχυροποιεί την κεφαλαιακή του βάση διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των μετόχων, των πελατών και του προσωπικού. Η απάντησή μας στην αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω μας είναι η συνεχής ενίσχυση και θωράκιση της Τράπεζας».

Δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Ανδρέα Ηλιάδη:
«Σε μια περίοδο αβεβαιότητας το Συγκρότημα λειτουργεί έγκαιρα και προληπτικά ανταποκρινόμενο στις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις και προχωρεί λαμβάνοντας μέτρα σημαντικής θωράκισης της κεφαλαιακής του βάσης με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών. Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η υψηλή ρευστότητα και η ικανοποιητική επαναλαμβανομένη κερδοφορία αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα στις δύσκολες αυτές συγκυρίες θέτοντας την Τράπεζα σε πλεονεκτική θέση».

Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης

Α) Κύριοι όροι έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης (Rights Issue)

• Τα Δικαιώματα Προτίμησης θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν σε αναλογία ένα Δικαίωμα Προτίμησης για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή. Κάθε τρία Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκούνται θα μετατρέπονται σε μία Νέα Μετοχή με τιμή διάθεσης €1,00 ανά μετοχή. Τα δωρεάν Δικαιώματα Προτίμησης (nil paid rights) θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου για ελάχιστη περίοδο διαπραγμάτευσης 10 εργάσιμων ημερών, κατόπιν λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές στην Κύπρο και Ελλάδα.

• Η τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών είναι €1,00 έκαστη πληρωτέα σε μετρητά.

• Μετά την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης και την έκδοση των Νέων Μετοχών, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν Χαριστικές Μετοχές (Bonus Shares) σε αναλογία μίας Χαριστικής Μετοχής για κάθε μία Νέα Μετοχή που θα προκύψει από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης.

• Η έκδοση των Δικαιωμάτων Προτίμησης θα προσφερθεί επίσης και στους κατόχους αξιών της Τράπεζας που σύμφωνα με τους όρους τους μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές (δηλαδή των Μετατρέψιμων Χρεογράφων 2013/2018, των Μετατρέψιμων Αξιογράφων και των Μετατρέψιμων Αξιογράφων («ΜΑΕΚ») Ενισχυμένου Κεφαλαίου, μαζί «Επιλέξιμες Αξίες») ως αυτές να είχαν μετατραπεί σε μετοχές κατά την ημερομηνία που προηγείται της παρούσας ανακοίνωσης βάσει της ισχύουσας τιμής μετατροπής τους.

• Σύμφωνα με τις ισχύουσες τιμές μετατροπής των πιο πάνω Επιλέξιμων Αξιών, για Επιλέξιμες Αξίες ονομαστικής αξίας €1,000, οι κάτοχοι θα λάβουν Δικαιώματα Προτίμησης, ανεξάρτητα αν θα αποδεχθούν την Προσφορά για Ανταλλαγή σε ΥΜΟ, ως ακολούθως:

Επιλέξιμες Αξίες

Ισχύουσα Τιμή Μετατροπής Δικαιώματα Προτίμησης που θα παραχωρηθούν για κάθε €1.000 ονομαστικής αξίας
Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου €3,30, 303 Δικαιώματα Προτίμησης
Μετατρέψιμα Αξιόγραφα €4,24, 236 Δικαιώματα Προτίμησης
Μετατρέψιμα Χρεόγραφα 2013/2018 €8,11, 136 Δικαιώματα Προτίμησης

Για υπολογισμό του αριθμού των Δικαιωμάτων Προτίμησης που θα παραχωρηθούν στους κατόχους των ΜΑΕΚ εκδομένα σε Δολάρια Αμερικής, θα χρησιμοποιηθεί η ισοτιμία €:$ κατά την ημερομηνία αρχείου (record date) της έκδοσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης. Κλασματικά υπόλοιπα θα αγνοούνται.

• Με την υλοποίηση της έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης η Τράπεζα θα εκδώσει μέχρι 792,6 εκ. Νέες Μετοχές (μέχρι 396,3 εκ. νέες συνήθεις μετοχές από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης και μέχρι 396,3 εκ. Νέες Μετοχές από τη μετέπειτα έκδοση και παραχώρηση Χαριστικών Μετοχών).

• Επενδυτές που θα ασκήσουν Δικαιώματα Προτίμησης έχουν δικαίωμα Προεγγραφής για οποιοδήποτε ποσό, για απόκτηση Νέων Μετοχών που τυχόν να προκύψουν από μη ασκηθέντα Δικαιώματα Προτίμησης, στην τιμή διάθεσης του €1,00 ανά Νέα Μετοχή. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αρκετές Νέες Μετοχές για την κάλυψη των Προεγγραφών, τότε για σκοπούς κατανομής των Νέων Μετοχών, προτεραιότητα θα δοθεί με την εξής σειρά: (i) κατ’ αναλογία στους αιτητές για ποσό διπλάσιο του αριθμού των Νέων Μετοχών που απέκτησαν με την άσκηση Δικαιωμάτων Προτίμησης (ii) για αιτήσεις μέχρι 100.000 Νέες Μετοχές, και (iii) κατά τη διακριτική ευχέρεια του Διοικητικού Συμβουλίου. Νοείται ότι στις Νέες Μετοχές που δυνατόν να παραχωρηθούν μέσω Προεγγραφής, θα παραχωρηθούν Χαριστικές Μετοχές (Bonus Shares) σε αναλογία μίας Χαριστικής Μετοχής για κάθε μία Νέα Μετοχή.

• Σύμφωνα με τους όρους έκδοσης των Επιλέξιμων Αξιών, οι τιμές μετατροπής τους δεν θα τύχουν οποιασδήποτε αναπροσαρμογής, καθώς η παρούσα έκδοση προσφέρεται και στους κατόχους των αξιών αυτών.

Β) Κύριοι Όροι Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων

• Η Τράπεζα θα προβεί σε Προσφορά για εθελοντική Ανταλλαγή (Tender Exchange Offer) ΜΑΕΚ με Υποχρεωτικά Μετατρέψιμα Ομόλογα (ΥΜΟ) για ποσό συνολικής ονομαστικής αξίας μέχρι €600 εκ.

• H Προσφορά για Ανταλλαγή θα απευθύνεται σε όλους τους εγγεγραμμένους κατόχους ΜΑΕΚ κατά την ημερομηνία αρχείου και θα αφορά την ανταλλαγή των ΜΑΕΚ που κατέχουν ονομαστικής αξίας €1,00 το κάθε ένα με ΥΜΟ αντίστοιχης ονομαστικής αξίας.

• Οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ εκδομένα σε Δολάρια Αμερικής θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Προσφορά για Ανταλλαγή των ΜΑΕΚ που κατέχουν σε ΥΜΟ αντίστοιχης ονομαστικής αξίας σε Ευρώ. Για σκοπούς υπολογισμού του αριθμού των ΥΜΟ, το ονομαστικό ποσό των ΜΑΕΚ Δολαρίων Αμερικής θα μετατραπεί σε Ευρώ με την ισοτιμία €:$ ως θα ισχύει κατά την ημερομηνία αρχείου (record date) της Προσφοράς για Ανταλλαγή, ως σχετικά θα ανακοινωθεί από την Τράπεζα. Κλασματικά υπόλοιπα θα αγνοούνται.

• Τα ΥΜΟ, τα οποία δεν θα είναι μεταβιβάσιμα, θα λήξουν σε οκτώ ημερολογιακές μέρες από την ημερομηνία έκδοσής τους και δεν θα φέρουν οποιοδήποτε τόκο. Με τη λήξη τους, η Τράπεζα θα αποπληρώσει το κάθε ΥΜΟ με την έκδοση μίας Νέας Μετοχής που θα θεωρείται πλήρως πληρωμένη. Επιπρόσθετα θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν Χαριστικές Μετοχές (Bonus Shares) σε αναλογία μίας Χαριστικής Μετοχής για κάθε τρεις Νέες Μετοχές που θα αποκτηθούν από τον κάθε κάτοχο ΥΜΟ ένεκα της αποπληρωμής αυτών με Νέες Μετοχές.

• Σε περίπτωση που οι αποδοχές της Προσφοράς για Ανταλλαγή υπερβούν την προτεινόμενη έκδοση των €600 εκ. ΥMΟ, η τελική κατανομή των ΥMΟ θα γίνει κατά αναλογία (pro rata) του αιτηθέντος ποσού.

• Με την υλοποίηση της έκδοσης των ΥΜΟ στο σύνολό της και της μετατροπής των ΥΜΟ σε μετοχές η Τράπεζα θα εκδώσει μέχρι 800 εκ. μετοχές, (μέχρι 600 εκ. νέες συνήθεις μετοχές από τη μετατροπή των ΥΜΟ και μέχρι 200.εκ. νέες συνήθεις μετοχές από τη μετέπειτα έκδοση και παραχώρηση Χαριστικών Μετοχών).

H εταιρεία Τhe Cyprus Investment and Securities Corporation Limited (CISCO) έχει διοριστεί από την Τράπεζα ως Διευθυντής Έκδοσης για την ετοιμασία και υποβολή του Ενημερωτικού Δελτίου για την παρούσα έκδοση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Προκαταρκτικό ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα

Η Τράπεζα εκτιμά ότι το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου 2012 υπό την προϋπόθεση λήψης όλων των σχετικών εγκρίσεων. Το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα θα δημοσιευτεί στο Ενημερωτικό Δελτίο που θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και θα ανακοινωθεί ανάλογα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |