Thursday, November 3, 2011

Δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου - Εντός ή εκτός ευρώ το ερώτημα στο δημοψήφισμα


Εντός ή εκτός ευρώ το ερώτημα στο δημοψήφισμα


Δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου με ερώτημα το αν η Ελλάδα θέλει ή όχι να μείνει στο ευρώ ανακοίνωσαν Μέρκελ και Σαρκοζί αμέσως μετά την συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου. Τόνισαν ότι δεν θα δοθεί η 6η δόση πριν ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και η απάντηση των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ενιαίο νόμισμα.

«Ευχόμαστε η Ελλάδα να θέλει να μείνει το ευρώ. Είναι όμως στο χέρι του ελληνικού λαού να αποφασίσει να μείνει στο κοινό νόμισμα», υποστήριξε ο Νικολά Σαρκοζί. «Οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτεια τους μαζί μας ή όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Αγκελα Μέρκελ ανέφερε πως θέσαμε σαφές πλαίσιο για το τι θέλουμε και πως περιμένουμε να αντιδράσει η Ελλάδα. Πρέπει να ξέρουμε που βρισκόμαστε και πως θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις που λάβαμε στις 26 Οκτωβρίου.

«Υπήρξε η μονομερής απόφαση της Ελλάδας και αυτό άλλαξε τα δεδομένα. Η έκτη δόση θα δοθεί μόνο αν η Ελλάδα αποφασίσει ότι θέλει να μείνει στο ευρώ», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Θέλουμε συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να το πετύχει.

«Δεν είχαμε συζητήσει το θέμα του δημοψηφίσματος και βρεθήκαμε μπροστά σε νέα δεδομένα» υποστήριξε η Αγκελα Μέρκελ.

Πιέσεις για συναίνεση

Σαφείς αιχμές για την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης άφησε ο Νικολά Σαρκοζί. Υποστήριξε ότι στις υπόλοιπες χώρες τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής λειτουργούν καθώς τα μεγάλα κόμματα κάθισαν και συμφώνησαν στις βασικές παραμέτρους και προχώρησαν σύμφωνα με το πλάνο που είχε τεθεί.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |