Wednesday, November 30, 2011

Fed Beige Book: Αργή έως μέτρια η ανάκαμψη των ΗΠΑ


Fed Beige Book: Αργή έως μέτρια η ανάκαμψη των ΗΠΑ


Ανάκαμψη σημείωσε η οικονομική δραστηριότητα στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ τον Οκτώβριο έως τις αρχές του Νοεμβρίου ωστόσο οι προσλήψεις παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο γεγονός που υποδηλώνει μέτριο αλλά αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης.

Στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας (Beige Book), η Fed σημειώνει πως 11 από τις 12 περιφερειακές τράπεζες συγκέντρωσαν στοιχεία που δείχνουν πως η οικονομική δραστηριότητα αναπτύχθηκε τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές ο ρυθμός ανάπτυξης περιγράφεται ως αργός ή μέτριος.

Σύμφωνα με τη Fed κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα σημειώθηκε μέτρια αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, μεγαλύτερη δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο, σταθερή επέκταση της μεταποίησης ενώ οι μισθοί παρέμειναν σταθεροί σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Εμπόδιο για ταχύτερη ανάπτυξη αποτέλεσε ο στεγαστικός κλάδος αν και σε 5 πολιτείες η ανέγερση πολυκατοικιών σημείωσε άνοδο σε αντίθεση με τις κατασκευές μονοκατοικιών που παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο.

Σημειώνεται πως το beige book, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία έως τις 18 Νοεμβρίου, θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed στις 13 Δεκεμβρίου.



source: capital.gr

Πάνω από τις 12.000 μονάδες ο Dow με άνοδο 4,2%



Πάνω από τις 12.000 μονάδες ο Dow με άνοδο 4,2%

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% κατέγραψαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street ολοκληρώνοντας στα υψηλά ημέρας μετά την κίνηση κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια και την απόφαση της Κίνας να μειώσει το ύψος των αποθεματικών που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν οι τράπεζες.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν παράλληλα και τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. η άνοδος του PMI για την περιοχή του Σικάγο σε υψηλό επτά μηνών και το άλμα στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 490,05 μονάδες (4,24%) κλείνοντας στις 12.045,68 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 104,83 μονάδων (4,17%) φτάνοντας τις 2.620,34 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 51,77 μονάδων (4,33%) στις 1.246,96 μονάδες.

Αναλυτικότερα, κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο θα κινηθούν συντονισμένα για να ενισχύσουν τις υφιστάμενες swap lines που τους επιτρέπουν να παρέχουν δολάρια στις τοπικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν το κλίμα ανησυχίας των χρηματοοικονομικών αγορών. Στην κίνηση συμμετέχουν οι FED, ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας. Βάσει της νέας συμφωνίας, η Fed θα μειώσει το κόστος των swap lines, ενώ δίνεται παράταση στους διακανονισμούς έως το 2013. Οι Κεντρικές Τράπεζες συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν διμερείς swap lines ώστε να υπάρχει δυνατότητα διάθεσης όλων των νομισμάτων. Η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η SNB θα διατηρήσουν τα προγράμματα τρίμηνης χρηματοδότησης των τραπεζών.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης το ύψος των αποθεματικών που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση της PBOC από τον Δεκέμβριο του 2008, κίνηση που συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η αναταραχή που προκαλεί η κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Στις ΗΠΑ ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε το Νοέμβριο συνολικά 206.000 θέσεις εργασίας σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της Automatic Data Processing (ADP) και της συμβουλευτικής Macroeconomic Advisers. Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας ήταν καλυτέρα των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 130.000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 130.000 έναντι 100.000 που ανακοινώθηκε αρχικά.

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών σημείωσε το Νοέμβριο ο δείκτης Chicago PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI αυξήθηκε στις 62,6 από 58,4 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 59 μονάδες.

Στο υψηλότερο επίπεδο για το 2011 ανήλθαν τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ οι υπογραφές συμβολαίων για αγορά μεταχειρισμένης κατοικίας. Σύμφωνα με την National Association of Realtors, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε 10,4% στις 93,3 μονάδες, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν άνοδο 2%. Σημειώνεται πως σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο δείκτης βρίσκεται 9,2% υψηλότερα.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ευρώπη σε δύο επιλογές για την ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) κατέληξε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Το Ταμείο θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εφαρμογή των ανωτέρω επιλογών, η φύση της οποίας δεν διευκρινίστηκε.

Η πρώτη επιλογή αφορά την πιστωτική ενίσχυση στην πρωτογενή αγορά και έχει ως στόχο να αυξήσει τη ζήτηση για ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Η δεύτερη επιλογή αφορά τη δημιουργία ενός ή περισσότερων funds που θα συνεπεδύουν μαζί με το EFSF. Θα επιτρέπει το συνδυασμό ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθούν τα πιστωτικά αποθέματα του Ταμείου.

Τέλος, από το χώρο των επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα τον τραπεζικό κλάδο, στην υποβάθμιση των διαβαθμίσεων πιστοληπτικής ικανότητας πολλών μεγάλων αμερικανικών τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor΄s, ως αποτέλεσμα της αλλαγής της μεθοδολογίας κατά την αξιολόγηση. Η υποβάθμιση αφορά 37 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Wells Fargo.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για την παραγωγικότητα το γ’ τρίμηνο


ΗΠΑ: Καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για την παραγωγικότητα το γ’ τρίμηνο


Στην προς τα κάτω αναθεώρηση της αύξησης της παραγωγικότητας του τρίτου τριμήνου προχώρησε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η παραγωγικότητα ενισχύθηκε 2,3% αντί 3,1% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σημειώνεται πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν μείωση του ποσοστού αύξησης στο 2,5%.

Το ανά μονάδα κόστος εργασίας υποχώρησε 2,5% αντί 2,4% ενώ οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 2,2% ενώ η αύξηση των ωρών εργασίας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 0,8% από 0,6%.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η παραγωγή (εκτός γεωργικού κλάδου) αυξήθηκε 3,2% αντί 3,2% με τη μεταποιητική παραγωγή να ενισχύεται 5%. Τέλος τα ωρομίσθια υποχώρησαν 3,2% αντί 2,3% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα


Συνολικά 206.000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε το Νοέμβριο ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της Automatic Data Processing (ADP) και της συμβουλευτικής Macroeconomic Advisers.

Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά εργασίας ήταν καλυτέρα των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 130.000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 130.000 έναντι 100.000 που ανακοινώθηκε αρχικά.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις σημειώθηκε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 12.000 ενώ στις μεσαίες και μικρές αύξηση 84.000 και 110.000 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση ο κλάδος των υπηρεσιών δημιούργησε 178.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ στον κλάδο της βιομηχανίας σημειώθηκε αύξηση 28.000 θέσεων εργασίας.



source: capital.gr

ΗΠΑ: "Άλμα" 10,4% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: "Άλμα" 10,4% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο


Στο υψηλότερο επίπεδο για το 2011 ανήλθαν τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ οι υπογραφές συμβολαίων για αγορά μεταχειρισμένης κατοικίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την National Association of Realtors, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε 10,4% στις 93,3 μονάδες, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν άνοδο 2%.

Σημειώνεται πως σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο δείκτης βρίσκεται 9,2% υψηλότερα.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού


ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού


Απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,932 εκατ. βαρέλια στα 334,747 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση κατά 0,5 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 0,213 εκατ. βαρέλια στα 209,847 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 5,526 εκατ. βαρέλια στα 138,489 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα υποχωρήσουν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας υποχώρησε στο 84,6% από 85,5%.



source: capital.gr

Ξεπέρασε το 8% η ανεργία



Ξεπέρασε το 8% η ανεργία

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ έφθασε τον Οκτώβριο η ανεργία ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα του 8% και ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για απότομη επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, τον Οκτώβριο το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 8,2% έναντι 7,9% (αναθεωρημένη εκτίμηση) το Σεπτέμβριο.

Μέσα σε τέσσερις μήνες, η ανεργία αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα καθώς ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον έχουν ανατρέψει τις τάσεις σταθεροποίησης που παρατηρούνταν στην αγορά εργασίας τον προηγούμενο χρόνο.

Είναι ο όγδοος συνεχής μήνας που αυξάνεται η ανεργία, χωρίς να υπάρχουν στον ορίζοντα σημάδια διαφοροποίησης της κατάστασης. Αντίθετα, οι πλείστες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταθεροποίηση της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 8% το 2012.

Στις χθεσινές του προβλέψεις το IMF εκτιμά ότι η ανεργία θα φθάσει το 8,5% το 2012 προτού ξεκινήσει να υποχωρεί.

Ένα χρόνο πριν, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2010, το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο ανερχόταν στο 6% ενώ πριν λίγα χρόνια, η ανεργία στην Κύπρο δεν ξεπερνούσε το 3-4%.

Το ποσοστό των ανέργων γυναικών στην Κύπρο αυξήθηκε στο 8,3% από 8,1% το Σεπτέμβριο ενώ των αντρών στο 8,1% από 7,8%.

Το τίμημα της ανεργίας πληρώνουν κυρίως οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το συνολικό ποσοστό ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών για την Κύπρο ανέρχεται στο 22,7 %.

Μικρή αύξηση στην ΕΕ

Μικρή αύξηση παρουσιάζει και η ανεργία στην ΕΕ και ευρωζώνη, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Στην ΕΕ το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 9,8% από 9,7% το Σεπτέμβριο και στην ευρωζώνη στο 10,3% από 10,2%.

Ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται στα 23,6 εκ. στο σύνολο της ΕΕ με τα 16,3 εκ. να είναι στην ευρωζώνη.

Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 130 χιλ. στην ΕΕ και κατά 126 χιλ. στην ευρωζώνη.

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010, παρουσιάζεται αύξηση 440 χιλ. στην ΕΕ και 367 χιλ. στην ευρωζώνη.

Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η ανεργία μειώθηκε σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ και αυξήθηκε σε 15.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Αυστρία (4,1%), το Λουξεμβούργο (4,7%) και η Ολλανδία (4,8%). Αντίθετα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ισπανία (22,8%), η Ελλάδα (18,3% τον Αύγουστο του 2011) και η Λετονία (16,2% το δεύτερο τρίμηνο 2011).

source: stockwatch.com.cy

Ανοίγουν οι κάνουλες του χρήματος στην οικονομία!


Ανοίγουν οι κάνουλες του χρήματος στην οικονομία!


  Με μια συντονισμένη κίνηση απαντούν οι μεγαλύτερες κεντρικές  τράπεζες του πλανήτη στην κρίση  που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Federal Reserve), σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκπόνησαν ένα σχέδιο μείωσης των τιμών στα swaps του δολαρίου, δηλαδή το κόστος δανεισμού των εμπορικών τραπεζών σε δολάρια.

Παράλληλα επέκτειναν αυτές τις πιστωτικές γραμμές ως την 1η Φεβρουαρίου του 2013, κατά τρόπο ώστε να καταστήσουν φτηνότερη τη χρηματοδότηση των τραπεζών και συνεπακόλουθα να αυξήσουν την πρόσβαση σε φτηνότερο χρήμα της πραγματικής οικονομίας, των πελατών των εμπορικών τραπεζών που πλέον θα μπορούν να έχουν και μεγαλύτερη και φτηνότερη ρευστότητα.

Στη σχετική ανακοίνωση Τύπου της FED τονίζεται πως η συντονισμένη αυτή παρέμβαση στοχεύει στην «ελάφρυνση των πιέσεων στις αγορές χρήματος».

Την ίδια ώρα και  σε μια παράλληλη εξέλιξη η  Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωνε νέα μείωση στα υποχρεωτικά αποθεματικά  των εμπορικών τραπεζών της χώρας, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, συμβάλλοντας και αυτή με τη σειρά της στην απελευθέρωση πρόσθετης ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Τόσο η συντονισμένη παρέμβαση των «δυτικών» κεντρικών  τραπεζών, όσο και αυτή της Τράπεζας της Κίνας, θα ισχύσουν από την 5η Δεκεμβρίου.

Άμεσος ήταν ο  αντίκτυπος στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να αποτιμούν δεόντως  την ανέλπιστα θετική αυτή εξέλιξη! Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει περί το 5%, ανάλογη είναι η εικόνα για όλες τις βασικές αγορές, ενώ άνοδο 2% και πλέον δείχνουν τα συμβόλαια για τη συνεδρίαση της Wall Street στη Νέα Υόρκη.

Κέρδη πάνω από 2% και  στην Οδό Αθηνών με τον γενικό δείκτη στις 675 μονάδες.  

source: protothema.gr

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό η ανεργία τον Οκτώβριο


Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό η ανεργία τον Οκτώβριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο αριθμός των ατόμων χωρίς δουλειά στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Περίπου 16,294 εκατ. άτομα ήταν άνεργα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1995 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώνεται στο 10,3% του εργατικού δυναμικού της Ευρωζώνης, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 1998.

Τα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, καθώς οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους και μειώνουν τις δαπάνες για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους.

Η αυξανόμενη ανεργία θα καταστήσει δυσκολότερο για τα κράτη να μειώσουν τα χρέη τους, εφόσον ενισχύεται το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης και μειώνονται τα φορολογικά έσοδα.

Σημειώνεται πως το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ισπανία, όπου έφτασε το 22,8% τον Οκτώβριο.



source: capital.gr

Απεργιακό black out στη Βρετανία


Απεργιακό black out στη Βρετανία



Δάσκαλοι, νοσοκομειακοί υπάλληλοι, ακόμη και συνοριακοί φρουροί συμμετέχουν στην πρώτη μαζική απεργιακή κινητοποίηση στη Βρετανία που λαμβάνει χώρα σήμερα, με τη συμμετοχή να εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 εκατ. υπαλλήλους.

Οι απεργοί διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, που περιλαμβάνουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και των εισφορών.

Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και αεροδρόμια ενώ σημαντικά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στα βρετανικά λιμάνια, λόγω της στάσης των τελωνειακών.

source: euro2day.gr

DJ: Ανοίγει ο δρόμος για "πακέτο" στήριξης της Ιταλίας 400 δισ. ευρώ



Στον προθάλαμο του ΔΝΤ βρίσκεται, πλέον, η Ιταλία


Η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ιταλία και τις πιέσεις των αγορών να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ειδικά όσον αφορά στην Ιταλία, οι εξελίξεις τείνουν να λάβουν δραματικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, η Ρώμη βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, για την παροχή βοήθειας. Αλλωστε, μετά και τη χθεσινή εκτόξευση στα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων, έχει καταστεί σαφές ότι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει επί μακρόν στις αγορές.

«Οι συζητήσεις αφορούν, προς το παρόν, ένα πακέτο ύψους 400 δις ευρώ. Η Ιταλία δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα, όμως οι εξελίξεις οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε η πηγή που επικαλέστηκε το διεθνές πρακτορείο. Παρά δε το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διέψευσε επισήμως ότι υπάρχει τέτοια εξέλιξη, αρκετοί θεωρούν ότι η προσφυγή της Ιταλίας είναι, πλέον, μονόδρομος. Ειδικά, μετά την πεισματική άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε ενεργότερη εμπλοκή της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά και την έκδοση ευρω-ομολόγου.

Το κλίμα επιβαρύνεται από το γεγονός ότι, με δεδομένη την εντεινόμενη δυσπιστία των αγορών και τη συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων από την Ευρωζώνη, ο στόχος για πενταπλασιασμό των 250-275 δισ. ευρώ πραγματικών διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έχει, εκ των πραγμάτων, αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Το αποτέλεσμα είναι να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο το εάν και κατά πόσο η δύναμη πυρός του EFSF θα φτάσει και, πολύ περισσότερο, θα ξεπεράσει το ένα τρισ. ευρώ, όπως ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.Υπό αυτό το πλαίσιο, ούτως ή άλλως, έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται διεξοδικά το σενάριο να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΚΤ ώστε να δανείζει το ΔΝΤ, το οποίο με τη σειρά του θα παρέχει στη συνέχεια στήριξη στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Συνθήκη

Εν τω μεταξύ, υπό το φως των γαλλογερμανικών προθέσεων για την επιβολή διευθυντηρίου, συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση της λειτουργίας της Ευρωζώνης. Χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των 17 χωρών-μελών, ώστε να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία της τροποποίησης της Συνθήκης της Ε.Ε. Ενεργή παραμένει και η πρόταση Βερολίνου και Παρισιού για ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα προορίζεται μόνο για κάποια κράτη - μέλη του ευρώ.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος, (η Σλοβακία είναι μέλος του ευρώ μόλις από το 2009), έριξε «λάδι στη φωτιά», υποστηρίζοντας ότι «είναι σαφές πως η Ευρωζώνη δεν θα μπορεί να λειτουργεί στο μέλλον, όπως λειτουργεί σήμερα». Μάλιστα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να λειτουργεί η Ευρωζώνη και με λιγότερα μέλη. Η θέση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε την άποψη της Μπρατισλάβα «πολύ κακή ιδέα». Τυπική η έγκριση και από το ΔΝΤ - τα 8 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία της Ελλάδας μέχρι τις 10-15 Δεκεμβρίου.


---

DJ: Ανοίγει ο δρόμος για "πακέτο" στήριξης της Ιταλίας 400 δισ. ευρώ


Ακόμη και τον επόμενο μήνα ενδέχεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση "πακέτου" στήριξης 400 δισ. ευρώ στην Ιταλία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα να παράσχει ρευστότητα 100 δισ. ευρώ σε περίπτωση που το EFSF και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης δανείσουν τα υπόλοιπα 300 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

"Υπάρχουν ολοένα περισσότερες ενδείξεις πως η Ιταλία θα χρειαστεί πιθανώς σύντομα πακέτο στήριξης. Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη επίσημες διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν αποκλείεται η αρχή να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 8-9 Δεκεμβρίου", δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης με άμεση γνώση του ζητήματος. "Το θέμα της Ιταλίας συζητήθηκε στο σημερινό Eurogroup και θα συζητηθεί ξανά αύριο".

Ο ίδιος διευκρίνισε πως το οποιοδήποτε πακέτο στήριξης της Ιταλίας θα πρέπει να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας το 2012. Η Ρώμη έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αντλήσει 440 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος.

Ξεχωριστά, αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε πως η Ιταλία έχει δικαίωμα να αντλήσει έως και 250 δισ. ευρώ από το Ταμείο, ωστόσο για την ώρα ο Διεθνής Οργανισμός αντέχει να δώσει έως 100 δισ. ευρώ. "Το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει έως και 100 δισ. ευρώ. Δεν αντέχει να δώσει περισσότερα εκτός και εάν ενισχυθούν οι πόροι του. Οπότε τα υπόλοιπα 300 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ".

Το στέλεχος του ΔΝΤ προσθεσε πως ενδέχεται να ξεκινήσουν σύντομα συζητήσεις για δάνειο της ΕΚΤ προς το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.

"Ορισμένοι στην Ευρωζώνη αισθάνονται πως η Ιταλία έχει πάρει ήδη το δρόμο χωρίς γυρισμό και πως το πακέτο στήριξης είναι αναπόφευκτο ανεξάρτητα από τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης. Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να τη σταματήσει είναι μια συνολική λύση από ολόκληρη την Ευρωζώνη που σίγουρα θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ", είπε.



source: stockwatch.com.cy. capital.gr

«Εφυγαν» καταθέσεις 14 δισ. ευρώ σε ένα δίμηνο



«Εφυγαν» καταθέσεις 14 δισ. ευρώ σε ένα δίμηνο

Στην αφοπλιστική διαπίστωση ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει την ευχέρεια να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και εν συνεχεία την ανάκαμψη της χώρας» προχώρησε χθες από τη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Ως βασική αιτία, προσδιόρισε την αιματηρή εκροή καταθέσεων που υπερβαίνει τα 60 δισ. ευρώ από το 2010 αλλά και τον αποκλεισμό των εγχώριων τραπεζών από τις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της ανυποληψίας της χώρας.

«Οι τελευταίοι 2-2,5 μήνες όπου οι απώλειες έφτασαν τα 14 δισ. ευρώ, ήταν οι χειρότεροι από την έναρξη της κρίσης», υπογράμμισε. Ως εκ τούτου, συμπέρανε ότι «δεν αληθεύει πως οι Τράπεζες έχουν ρευστότητα που δεν δίνουν στην αγορά», παρατηρώντας ότι τα Πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας «ξεκομμένα από τις αγορές όχι μόνο δεν καταφέρνουν να αναχρηματοδοτήσουν παλιά δάνεια, αλλά είναι υποχρεωμένα να επιστρέψουν πίσω τα κεφάλαια που έχουν πάρει». Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι οι εκροές συνεχίστηκαν και το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Κατά την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης της νομισματικής πολιτικής, ο κ. Προβόπουλος, επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη «να εξασφαλίσουμε φερέγγυα οικονομική πολιτική για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων». Ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε πολέμιος της επιλογής του «κουρέματος» του χρέους, λέγοντας ειδικότερα πως «ακόμα και τώρα λέω καλύτερα να το αποφεύγαμε γιατί τα 'κουρέματα' έχουν μεγάλο κόστος. Αλλά εδώ που είμαστε το PSI είναι πια εθνική υπόθεση και πρέπει να πετύχει», τόνισε με αυστηρότητα.

source: stockwatch.com.cy

Υποβάθμισε πέντε αμερικανικούς κολοσσούς η S&P


Υποβάθμισε πέντε αμερικανικούς κολοσσούς η S&P

Στο στόχαστρο του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's βρέθηκαν οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες.
Ο οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις των Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley.

Αναλυτικότερα:

Citigroup: Υποβάθμιση σε A- από A προηγουμένως.
Bank of America: Υποβάθμιση σε A- από A προηγουμένως.
Wells Fargo: Υποβάθμιση σε A+ από AΑ- προηγουμένως.
Goldman Sachs: Υποβάθμιση σε A- από A προηγουμένως.

source: protothema.gr

Tuesday, November 29, 2011

Στο στόχαστρο της Fitch και η Βρετανία!



Στο στόχαστρο της Fitch και η Βρετανία!

Ο οίκος Fitch σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί πως ο «προϋπολογισμός της Μ. Βρετανίας και οι αναθεωρημένες δημοσιονομικές εκτιμήσεις που περιλαμβάνει, επιβεβαιώνουν το μέγεθος της δημοσιονομικής πρόκλησης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα», πρωτίστως όμως δημοσιοποιεί τις αμφιβολίες των αναλυτών για τη διαμόρφωση του χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με τη Fitch το χρέος της Μ. Βρετανίας θα κορυφωθεί το 2014- 2015, όχι όμως στο ύψος των προβλέψεων του προϋπολογισμού, δηλαδή στο 78% του ΑΕΠ, αλλά στο 94% του ΑΕΠ, έναντι 83% της Γερμανίας και 92% της Γαλλίας.
Κάτι που σημαίνει πως η Βρετανία θα έχει τότε το υψηλότερο χρέος από οποιαδήποτε άλλη με αξιολόγηση ΑΑΑ, με εξαίρεση τις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωσή της η Fitch αναφέρει ότι αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, «η ικανότητα της βρετανικής οικονομίας να απορροφήσει εξωτερικά οικονομικά σοκ χωρίς να αυξήσει το χρέος της θα εξαντληθεί και μαζί με αυτήν και η διατήρηση του ΑΑΑ».

source: protothema.gr

Εγκρίθηκε η 6η δόση από το Eurogroup


Εγκρίθηκε η 6η δόση από το Eurogroup

Την έγκριση τους για την εκταμίευση της έκτης δόσης έδωσαν κατά τη διάρκεια του εν εξελίξει Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Συμφωνά με πληροφορίες που μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires και άλλα ΜΜΕ των Βρυξελλών, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

"Κλείδωσε", είπε διπλωμάτης στο DJ αφότου οι υπουργοί των άλλων 16 κρατών-μελών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι πληρούνται οι όροι για την εκταμίευσή της δόσης που είχε παγώσει τον Αύγουστο.

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεισφέρουν ποσό ύψους 5,8 δισ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ αναμένεται το πράσινο φως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

source: protothema.gr

Marfin: Ζημιές €282 εκ. το εννιάμηνο


Marfin: Ζημιές €282 εκ. το εννιάμηνο

Ζημιές €282,2 εκ. ανακοίνωσε για το εννιάμηνο του 2011 η Marfin Popular έναντι κερδών €82,7 εκ., που οφείλεται κυρίως στην ήδη υπολογισθείσα απομείωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και σε ζημιές από επενδύσεις.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης σημαντική αύξηση των προβλέψεων αλλά και άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους.

Σε αντίθεση με τις άλλες δύο κυπριακές τράπεζες, η Marfin δεν προχώρησε σε περαιτέρω απομείωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μέχρι να ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής κρατικών ομολόγων.

«Οι λεπτομέρειες αυτές αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας στον καθορισμό της απομείωσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που η Τράπεζα έχει στην κατοχή της. Με την ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση των λεπτομερειών του σχεδίου η Τράπεζα θα προχωρήσει στις αντίστοιχες λογιστικές εγγραφές, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν με τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του οικονομικού έτους 2011», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.


Έσοδα, Έξοδα

Τα συνολικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €262.5 εκ. το τρίτο τρίμηνο 2011. Σε τριμηνιαία βάση, τα συνολικά έσοδα παρέμειναν αμετάβλητα, κυρίως λόγο της πτώσης κατά 89% των χρηματοοικονομικών και άλλων εσόδων. Τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες διατήρησαν την ανοδική τους τροχιά, παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε ετήσια βάση και 9% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €260.0 εκ., υποστηριζόμενα από τη συνεχή βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Όμιλο και ανήλθαν σε €215.1 εκ. το τρίτο τρίμηνο 2011, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ και αντιστοιχεί σε αύξηση 18% σε ετήσια βάση και 10% σε τριμηνιαία βάση.

Η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους αντανακλά τη σημαντική αύξηση του καθαρού περιθωρίου κέρδους (NIM) κατά 57 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και 26 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 2.40%. Η διεύρυνση του περιθωρίου οφείλεται στην αύξηση του περιθωρίου των δανείων κυρίως στην Ελλάδα, καθώς και στη συνολική βελτίωση των περιθωρίων των καταθέσεων.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €44.9 εκ. το τρίτο τρίμηνο του 2011, 1% αυξημένα σε τριμηνιαία βάση, αλλά 12% χαμηλότερα σε ετήσια βάση. Η υποτονική δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου καθώς και στην εμπορική τραπεζική, αποτελούν τους βασικούς λόγους για την πτώση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες σε ετήσια βάση.

Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε €158.6 εκ. μειωμένα κατά 1% σε ετήσια βάση και 1% αυξημένα σε τριμηνιαία βάση. Οι πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του κόστους που υιοθετήθηκαν τα πέντε τελευταία τρίμηνα με έμφαση κυρίως στη Ελλάδα, έχουν πρόσφατα ενταθεί με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου.

Στην Κύπρο τα λειτουργικά έξοδα έχουν μειωθεί παρά την ανελαστική πολιτική αμοιβών. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα παρέμεινε σταθερός σε 60% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας σημαντική μείωση 230 μονάδων βάσης σε ετήσια βάση.

Προβλέψεις

Οι προβλέψεις ανήλθαν σε €100 εκατ. το τρίτο τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 64% σε ετήσια βάση και μικρή μείωση 4% σε τριμηνιαία βάση σε συνέχεια του προηγούμενου τριμήνου όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο προβλέψεων που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Όμιλο.

Οι προβλέψεις για τον Όμιλο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με βάση την στρατηγική απόφαση του Ομίλου να θωρακίσει τον ισολογισμό του, λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική αγορά.

Ο λόγος προβλέψεων προς χορηγήσεις μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 150 μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο 2011 από 157 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο 2011.

Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων το τρίτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 46% το τρίτο τρίμηνο 2011 επηρεασμένο από την αύξηση των διαγραφών. Το ποσοστό κάλυψης αυξάνεται σε 145% λαμβάνοντας υπόψη τις εμπράγματες εξασφαλίσεις καθώς και τις προσωπικές και εταιρικές εγγυήσεις των πελατών.

Το τρίτο τρίμηνο 2011, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε τριμηνιαία βάση. Το Ελληνικό χαρτοφυλάκιο συνεχίζει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων, το οποίο για το τρέχων τρίμηνο σταθεροποιήθηκε, όπως και το προηγούμενο, στα €83 εκατ.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το σύνολο του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 8.7% το τρίτο τρίμηνο 2011 από 8.4% το δεύτερο τρίμηνο του 2011. Η μεταβολή αυτή κατά 35 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε τριμήνων και σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αναφορικά με τη μεταβολή του δείκτη δανείων σε καθυστέρηση του κλάδου.

Διεθνείς δραστηριότητες

Τα καθαρά κέρδη των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €6.6 εκατ. το τρίτο τρίμηνο 2011 μειωμένα κατά 9.6% σε ετήσια βάση και 48% σε τριμηνιαία βάση, μετά το ιστορικό υψηλό του προηγούμενου τριμήνου.

Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων των διεθνών δραστηριοτήτων το Ομίλου αυξήθηκε κατά 2.6% σε τριμηνιαία βάση και 1.3% σε ετήσια βάση, και διαμορφώθηκε σε €2.5 δισ. το τρίτο τρίμηνο 2011. Οι καταθέσεις των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 1.9% σε διαδοχική βάση, ενώ σημείωσαν μείωση 8.3% σε ετήσια βάση, και διαμορφώθηκαν σε €1.8 δισ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Μεγέθη, δείκτες

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €26.8 δισ. το τρίτο τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σημείωσε μείωση 1% σε ετήσια βάση.
Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €21.6 δισ. σημειώνοντας μείωση 13% σε ετήσια βάση και 6% σε τριμηνιαία βάση.

Η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει από τις πιο υγιείς στον ευρύτερο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η χρηματοδότηση της Marfin Popular Bank αποτελείται κυρίως από καταθέσεις, οι οποίες στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 αποτελούσαν το 63% του συνόλου.

Ο Όμιλος έχει ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα του, όπως η έκδοση καλυμμένων ομολογιών και τιτλοποιήσεων δανείων ύψους €1.9 δισ., που αναμένεται να υλοποιηθούν στο τέλος του πρώτου εξάμηνο του 2012.

Ο Όμιλος δεν έχει καθόλου αποπληρωμές μέσα στο 2011, ενώ οι αποπληρωμές για το 2012 περιορίζονται σε ένα μόνο ομόλογο ύψους €329.0 εκατ., και σε ιδιαίτερα μικρές λήξεις ομολόγων που ακολουθούν την προαναφερόμενη.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου 2011, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank, παρά το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, για μια ακόμη φορά παρουσίασε συνολική βελτίωση της απόδοσής του, υποστηριζόμενη από την αύξηση των εσόδων καθώς επίσης και της βελτίωσης της ποιότητας αυτών, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη σταθεροποίηση της ποιότητας του ενεργητικού. Η κατά 9% και 12% αύξηση των εσόδων από τραπεζικές εργασίες σε διαδοχική και ετήσια βάση αντίστοιχα, οδηγήθηκε από την βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 10% για το τρίμηνο και 18% σε ετήσια βάση, το οποίο με τη σειρά του προήλθε από τη βελτίωση των περιθωρίων σε όλες τις σημαντικές γεωγραφικές περιοχές του Ομίλου, καθώς και όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 1% σε ετήσια βάση οδήγησε τα κέρδη προ προβλέψεων σε άνοδο 9% σε ετήσια βάση. Ο ρυθμός αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε σταθερός σε €103 εκατ. και κοντά στο μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων τριμήνων, καθώς ο Όμιλος συνεχίζει να επωφελείται από την ευρεία διασπορά του ενεργητικού που σχετίζεται με τις Κυπριακές και διεθνείς δραστηριότητες».

source: stockwatch.com.cy

BOCY: Ζημιές €801 εκ. λόγω ομολόγων


BOCY: Ζημιές €801 εκ. λόγω ομολόγων

Ζημιές €801 εκ. ανακοίνωσε για το εννιάμηνο του 2011 η Τρ. Κύπρου έναντι κερδών €248 εκ. πέρσι λόγω απομείωσης €1046 εκ. των ελληνικών ομολόγων (PSI) και παρά τη σημαντική βελτίωση των εσόδων της.

Αρνητικά συνέβαλε και η αύξηση των επισφαλειών κατά €66 εκ. και η μείωση €21 εκ. στα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος.

Εξαιρουμένων των ζημιών από τα ελληνικά ομόλογα, η Τράπεζα αναμένει να πετύχει το στόχο κερδοφορίας της που έχει θέσει αρχικά για κέρδη κοντά στα περσινά €306 εκ.

Ομόλογα

Το Συγκρότημα έχει προβεί σε απομείωση ύψους 50% της ονομαστικής αξίας των ΟΕΔ, με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου 2011 αναφορικά με το αναθεωρημένο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Η συνολική απομείωση των ΟΕΔ συμπεριλαμβανομένου του σχετικού κόστους αντιστάθμισης, ανήλθε σε €1.046 εκ. για το εννιάμηνο 2011.

Η απομείωση των ΟΕΔ που αναγνωρίστηκε στα αποτελέσματα το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο 2011 ανήλθε σε €281 εκ. και €767 εκ. αντίστοιχα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 η ονομαστική αξία των ΟΕΔ που κατέχει το Συγκρότημα ανερχόταν σε €2.092 εκ. Η λογιστική αξία των ΟΕΔ μετά την απομείωση στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 ανέρχεται σε €1.157 εκ.

Κέρδη

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Συγκρότημα έχοντας αυξημένα επαναλαμβανόμενα έσοδα σημείωσε ικανοποιητική κερδοφορία το εννιάμηνο 2011 εξαιρουμένης της επίδρασης από την απομείωση ΟΕΔ, με τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το εννιάμηνο 2011 να ανέρχονται σε €597 εκ. σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με το εννιάμηνο 2010.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία και εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ και της ειδικής φορολογίας των τραπεζών ανήλθαν σε €259 εκ., έναντι €248 εκ. το εννιάμηνο 2010 σημειώνοντας αύξηση 5%.

Στην Κύπρο τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το εννιάμηνο 2011 εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ ανήλθαν σε €369 εκ. αυξημένα κατά 21% έναντι του εννιαμήνου 2010 ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ ανήλθαν σε €227 εκ. σημειώνοντας αύξηση 23% έναντι του εννιαμήνου 2010.

Στην Ελλάδα, τα κέρδη πριν τις προβλέψεις εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ για το εννιάμηνο 2011 ανήλθαν σε €146 εκ. έναντι €142 εκ. για το εννιάμηνο 2010. Οι ζημιές μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2011, εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ, ανήλθαν σε €12 εκ. έναντι κερδών μετά τη φορολογία €34 εκ. το εννιάμηνο 2010, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων και της φορολογίας.

Στη Ρωσία τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το εννιάμηνο 2011 ανήλθαν σε €45 εκ. σε σύγκριση με €30 εκατ. το εννιάμηνο 2010 σημειώνοντας ετήσια αύξηση 53% ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2011 ανήλθαν σε €15 εκ. έναντι €8 εκ. το εννιάμηνο 2010 σημειώνοντας ετήσια αύξηση 95%.

Στις άλλες χώρες (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία και Ρουμανία) τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €15 εκ.

Έσοδα από τόκους

Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το εννιάμηνο 2011 ανήλθαν σε €854 εκ., σημειώνοντας σημαντική αύξηση 11% έναντι του εννιαμήνου 2010. Σύμφωνα με την Τράπεζα, η διεύρυνση της εισοδηματικής βάσης αποδεικνύει την ικανότητα του Συγκροτήματος να πετυχαίνει αυξημένα έσοδα παρά τον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Η βελτίωση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων.

Tο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος ανήλθε σε 3,11% το τρίτο τρίμηνο 2011, έναντι 2,65% το τρίτο τρίμηνο 2010, 2,78% για το β’ τρίμηνο 2011 και 2,77% το α’ τρίμηνο 2011. Ως αποτέλεσμα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το εννιάμηνο 2011 ανήλθε σε 2,90% σημειώνοντας σημαντική αύξηση 27 μονάδων βάσης σε σχέση με το εννιάμηνο 2010 (2,63%).

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες διαμορφώθηκαν σε €171 εκ. για το εννιάμηνο 2011 σε σχέση με €171 εκ. για το εννιάμηνο 2010.

Τα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος και τα καθαρά κέρδη από χρηματοοικονομικά μέσα εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ για το εννιάμηνο 2011 ανήλθαν σε €33 εκ. έναντι €54 εκ. το εννιάμηνο 2010.

Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα για το εννιάμηνο 2011 ανήλθαν σε €530 εκ. έναντι €531 εκ. το εννιάμηνο 2010 και ο δείκτης κόστος προς έσοδα εξαιρουμένης της επίδρασης από την απομείωση ΟΕΔ διαμορφώθηκε σε 47,0% (51,0% το εννιάμηνο 2010).

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €330 εκ. σημειώνοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με το εννιάμηνο 2010 ενώ τα άλλα λειτουργικά έξοδα (εκτός κόστους προσωπικού) του Συγκροτήματος, ανήλθαν σε €200 εκ. σημειώνοντας μείωση 4% σε σχέση με το εννιάμηνο 2010.

Προβλέψεις

Το Συγκρότημα, λαμβάνοντας υπόψη το μακροοικονομικό περιβάλλον και την επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, αύξησε την χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων η οποία ανήλθε σε 1,34% των συνολικών δανείων σε ετήσια βάση για το εννιάμηνο 2011 (εννιάμηνο 2010: 1,11%).

Η αύξηση στη χρέωση για προβλέψεις ανήλθε το εννιάμηνο του 2011 στο 29% στα €295 εκ. από €229 εκ.

Άλλα μεγέθη

Τα δάνεια του Συγκροτήματος στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 ανήλθαν σε €29,78 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5% καθώς και αύξηση 3% από τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 σε €31,85 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 1% και μείωση 3% από τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η υγιής ρευστότητα του Συγκροτήματος με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 89% καθώς και η περιορισμένη εξάρτηση του Συγκροτήματος από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (με τον δείκτη καταθέσεων προς ενεργητικό να ανέρχεται σε 80% στις 30 Σεπτεμβρίου 2011), αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας στις αγορές χρήματος καθώς και τον έντονο ανταγωνισμό σε καταθέσεις που παρατηρείται στις κύριες αγορές δραστηριοποίησης.

Το Συγκρότημα ολοκλήρωσε στις 19 Ιουλίου 2011 έκδοση €700 εκατ. Καλυμμένων Αξιογράφων ενισχύοντας περαιτέρω την ρευστότητά του.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος ανέρχονταν σε €2,90 δισ., αυξημένα κατά 22% σε ετήσια βάση. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μετά και την απομείωση ΟΕΔ ανήλθε σε 9,6% με τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέρχονται σε 5,8% και 9,5% αντίστοιχα.

Με την υλοποίηση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης οι ενδεικτικοί δείκτες κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων, βασικών ιδίων κεφαλαίων και συνολικών ιδίων κεφαλαίων στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 ανέρχονται σε 9,6%, 11,0% και 11,1% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι οι εποπτικές αρχές έχουν αυξήσει σημαντικά τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας με τα ελάχιστα όρια που απαιτούνται να είναι 8,0% για τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια, 9,5% για τα βασικά ίδια κεφάλαια (προηγούμενο όριο 4%) και 11,5% για τα συνολικά ίδια κεφάλαια (προηγούμενο όριο 8%).

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος είναι χαμηλότεροι του ελάχιστου ορίου που απαιτεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Το Συγκρότημα αναμένει ότι με την υλοποίηση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, τη μελλοντική κερδοφορία και την αποτελεσματική διαχείριση των σταθμισμένων περιουσιακών του στοιχείων θα είναι σε θέση να καλύψει τους ελάχιστους απαιτούμενους δείκτες σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο Δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανέρχεται στο 89% και ο δείκτης καταθέσεων προς ενεργητικό στο 80%

«Σε μια περίοδο, που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τις αγορές το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου κατάφερε να πετύχει αυξημένη οργανική κερδοφορία από επαναλαμβανόμενα έσοδα, παρουσιάζοντας κέρδη πριν τις προβλέψεις και τη φορολογία ύψους €597εκ (εξαιρουμένης της απομείωσης) και υγιή ρευστότητα, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να ανέρχεται στο 89%.

Το Συγκρότημα, ενεργώντας έγκαιρα και προληπτικά, και ανταποκρινόμενο στις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις, ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, με στόχο την περαιτέρω κεφαλαιακή του θωράκιση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Η στρατηγική του Συγκροτήματος συνεχίζει να επικεντρώνεται στη διατήρηση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας, της υγιούς ρευστότητας, της ικανοποιητικής κεφαλαιακής επάρκειας και της αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος και της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ευρωζώνη», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση o Πρόέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Θεόδωρος Αριστοδήμου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος το Νοέμβριο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο ανήλθε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, με τον σχετικό δείκτη του Conference Board να αυξάνεται στις 56 μονάδες από 40,9 μονάδες που ήταν -βάσει αναθεωρημένων στοιχείων- τον Οκτώβριο.

Η άνοδος αυτή ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφεται από το 2003.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων του δείκτη τιμών κατοικίας S&P/Case-Shiller


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων του δείκτη τιμών κατοικίας S&P/Case-Shiller


Πτώση τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση σημείωσαν οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους δείκτες S&P/Case-Shiller.

Ειδικότερα, οι δείκτες Case-Shiller για τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικής περιοχές των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 0,6% σε σχέση με τον Αύγουστο και 3,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση του δείκτη των 20 περιοχών σε ετήσια βάση κατά 3,1%.

Για τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικής περιοχές ο δείκτης υποχώρησε 0,4% στο μήνα και 3,3% στο έτος.

Για το τρίτο τρίμηνο ο δείκτης εμφανίζει πτώση 3,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και αύξηση 0,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.



source: capital.gr

Moody's: Πιθανή υποβάθμιση 87 ευρωπαϊκών τραπεζών


Moody's: Πιθανή υποβάθμιση 87 ευρωπαϊκών τραπεζών


Στην υποβάθμιση 87 ευρωπαϊκών τραπεζών σε 15 χώρες της ΕΕ για το χρέος χαμηλότερης εξασφάλισης (subordinated debt) που έχουν εκδώσει ενδέχεται να προχωρήσει η Moody's, εκφράζοντας την ανησυχία ότι οι κυβερνήσεις θα έχουν χρηματοδοτικές δυσκολίες για να διασώσουν τους κατόχους χρέους αυτής της μορφής σε περιόδους έντασης.

«Η Moody's πιστεύει ότι η συστημική υποστήριξη του χρέους χαμηλής εξασφάλισης στην Ευρώπη γίνεται πιο απρόβλεπτη από ποτέ, λόγω ενός συνδυασμού αναμενόμενων μεταβολών στην πολιτική και χρηματοδοτικών περιορισμών», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Προειδοποιεί δε, ότι ο κίνδυνος υποβαθμίσεων για το χρέος αυτής της μορφής μπορεί να επεκταθεί και σε τράπεζες εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των τραπεζών, για τις οποίες θα γίνει επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, αφορά την Ισπανία (21), την Ιταλία (17), την Αυστρία (9) και τη Γαλλία (7). Σύμφωνα με τη Moody's, η επαναξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, κατά μέσο όρο, για το χρέος χαμηλής εξασφάλισης.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης δεν έχουν τον πρώτο λόγο στην απαίτηση αποπληρωμής τους, καθώς προηγούνται οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior debt).

source:

Ευρωζώνη: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο


Ευρωζώνη: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο

Επιδείνωση μεγαλύτερη της αναμενόμενης παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, με τους επιχειρηματίες να εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ειδικά στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 93,7 μονάδες από 94,8 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2009.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση του δείκτη στις 94,0 μονάδες.

Το κλίμα επιδεινώθηκε στη βιομηχανία, με τον επιμέρους δείκτη να υποχωρεί κατά 0,8 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο, και μεταξύ των καταναλωτών, όπου καταγράφηκε πτώση 0,5 μονάδων. Επίσης, στις υπηρεσίες η πτώση διαμορφώθηκε στις 1,8 μονάδες και στον λιανικό κλάδο στις 1,3 μονάδες.

Ο μοναδικός κλάδος στον οποίο παρατηρείται κάποια αισιοδοξία είναι οι κατασκευές, όπου ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,3 μονάδες, σύμφωνα με την Κομισιόν

source: naftemporiki.gr

Facebook: Δημόσια εγγραφή τέλος του έτους


Facebook: Δημόσια εγγραφή τέλος του έτους

Το Facebook εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του κεφαλαίου του κατά $10 δισ. σε μια αρχική δημόσια προσφορά που θα αποτιμήσει το μεγαλύτερο στον κόσμο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης σε πέραν των $100 δισ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το Facebook μπορεί να καταθέσει δημόσια εγγραφή πριν το τέλος του έτους.

Η αποτίμηση του Facebook κατά $100 δισ. θα είναι διπλάσια απ’ ότι ήταν τον Ιανουάριο όταν η εταιρεία ανακοίνωσε $1,5 δισ. επενδύσεις από την Goldman Sachs και άλλους υποστηρικτές.

Το Facebook έχει στόχο να αξιοποιήσει την ισχυρή ζήτηση για κοινωνική δικτύωση.

source: stockwatch.com.cy

HB: Ζημιές €73 εκ. λόγω ομολόγων, επισφαλειών


HB: Ζημιές €73 εκ. λόγω ομολόγων, επισφαλειών


Ζημιές €73,1 εκ. κατέγραψε το πρώτο εννιάμηνο η Ελληνική Τράπεζα έναντι κερδών παρά τη σημαντική μεγέθυνση της εισοδηματικής και καταθετικής της βάσης. Οι ζημιές οφείλονται κυρίως στην απομείωση ύψους €55 εκ. που προέκυψε λόγω των ομολόγων αλλά και στην αύξηση των επισφαλειών.

Πέρσι η τράπεζα είχε πετύχει κέρδη €12 εκ. και η αναστροφή της εικόνας οφείλεται κυρίως στην κατοχή ελληνικών ομολόγων.

Η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε σε περαιτέρω απομείωση των ελληνικών ομολόγων ύψους €110 εκ. περίπου κατέχει κατά €31,9 εκ. επιπρόσθετα του ποσού των €23,1 εκ. που συμπεριλήφθηκε στα εξαμηνιαία αποτελέσματα, αναγνωρίζοντας απομείωση που αντιπροσωπεύει το 50% της αξίας των ομολόγων.

Αρνητικά επηρέασαν την Τράπεζα και οι επισφάλειες που αυξήθηκαν από €46,0 εκ. σε €101,3 εκ.

Έσοδα

Παρά τις αρνητικές συγκυρίες, η τράπεζα πέτυχε διψήφια αύξηση στα καθαρά του έσοδα.

Το σύνολο των καθαρών εσόδων του ομίλου εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με πέρσι.

Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους ανήλθε στο 8% στα €157 εκ. από €145,7 εκ.

Το επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 ανήλθε σε 2,57% (Δεκέμβριος 2010: 2,44%, Σεπτέμβριος 2010: 2,45%). Στην Κύπρο το επιτοκιακό περιθώριο για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 ανήλθε σε 2,67% και στην Ελλάδα σε 1,76%.

Το σύνολο των μη επιτοκιακών εσόδων παρουσίασε μείωση της τάξεως του 81%, στα €9,6 εκ. σε σύγκριση με €49,5 εκ. πέρσι

Οι καθαρές ζημίες από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο σύνολο καθαρών εσόδων αυξήθηκαν από €7,2 εκ. σε €52,1 εκ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κυρίως λόγω της απομείωσης της αξίας των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που ανέρχεται σε €55 εκ.

Έξοδα

Η Ελληνική πέτυχε σημαντική μείωση στο εξοδολόγιο, που περιορίστηκε κατά 4% στα €128,2 εκ. σε σύγκριση με €132,9 εκ.

Τα έξοδα προσωπικού, τα οποία περιλαμβάνουν το κόστος ωφελημάτων αφυπηρέτησης προσωπικού, αποτελούν το 75% του συνόλου των εξόδων του Ομίλου (Σεπτέμβριος 2010: 72%). Το μεγαλύτερο μέρος, €82,4 εκ., (Σεπτέμβριος 2010: €81 εκ.) αφορά το προσωπικό του Ομίλου στην Κύπρο, το οποίο αριθμούσε 1.566 άτομα το Σεπτέμβριο 2011 σε σύγκριση με 1.573 άτομα το Σεπτέμβριο 2010.

Ο συνολικός αριθμός προσωπικού που εργοδοτούσε ο Όμιλος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο 2011 ήταν 385 άτομα σε σύγκριση με 403 άτομα το Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 77% και είναι αυξημένος από τα επίπεδα του 68,1% για την πρώτη εννιαμηνία του 2010. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μείωση του συνόλου των μη επιτοκιακών εσόδων κατά 81%. Εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα διαμορφώνεται στο 57,9% και είναι μειωμένος από τα επίπεδα του 68,1% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Προβλέψεις

Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, ανήλθε σε €101,3 εκ. και αυξήθηκε κατά €55,2 εκ. από το αντίστοιχο ποσό του 2010. Ο δείκτης ετήσιου κόστους των προβλέψεων έναντι των χορηγήσεων, με βάση τα αποτελέσματα της εννιαμηνίας, διαμορφώνεται σε 2,39% (Δεκέμβριος 2010: 1,38% Σεπτέμβριος 2010: 1,15%).

Αυξήθηκαν οι ζημιές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και τις αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του δικτύου καταστημάτων Ελλάδας, η ζημιά πριν τη φορολογία αυξήθηκε στα €69,6 εκ. σε σύγκριση με ζημία €26,1 εκ. για την πρώτη εννιαμηνία του 2010.

Χορηγήσεις-καταθέσεις

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες παρουσίασαν αύξηση 4% και έχουν ανέλθει σε €5,7 δισ. σε σύγκριση με €5,4 δισ. το Δεκέμβριο 2010, ενώ οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν αύξηση 8%, φθάνοντας τα €7,4 δισ. σε σύγκριση με €6,9 δισ. το Δεκέμβριο 2010.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Όμιλος διατηρεί άνετη ρευστότητα, επωφελούμενος της υψηλής σταθερής καταθετικής του βάσης. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2011 ο δείκτης μεικτών χορηγήσεων έναντι των καταθέσεων παραμένει στο πολύ ικανοποιητικό επίπεδο του 76,8% (Δεκέμβριος 2010: 79,1%), ενώ ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις ανέρχεται στο 68,2% (Δεκέμβριος 2010: 71,3%).

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου, με βάση τη σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων και των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων (Βασιλεία ΙΙ), ανήλθε σε 13% (Δεκέμβριος 2010: 15%), ενώ ο Δείκτης Βασικών Κεφαλαίων ανήλθε σε 10% (Δεκέμβριος 2010:12%).

Στόχοι, προοπτικές

Όσον αφορά τους στόχους και προοπτικές, με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας, στη διαφύλαξη και ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη, με μόνιμο στόχο την κερδοφορία.

Η Διοίκηση και Διεύθυνση του Ομίλου παρακολουθεί στενά και αξιολογεί με προσοχή τις εξελίξεις στις αγορές που δραστηριοποιείται και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης κρίσης.

Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι το υπόλοιπο του 2011 και το 2012 θα συνεχιστούν οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία με πιθανό ενδεχόμενο την ύφεση της οικονομίας με συνεπακόλουθα χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης και της κατανάλωσης και τη διατήρηση της ανεργίας σε ψηλά επίπεδα

Στην Ελλάδα, αναμένεται ότι τι πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα διαρκέσει περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις με αποτέλεσμα τη συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας και τη διατήρηση ψηλού δείκτη ανεργίας. Οι προκλήσεις του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα ενδεχομένως να επιδεινώσουν περαιτέρω την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του δικτύου καταστημάτων της Ελλάδας και κατ’ επέκταση του ομίλου.

Ο όμιλος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, τονίζεται, οι ισχυροί δείκτες του ομίλου επιτρέπουν την ορθολογική ανάπτυξη των εργασιών με επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα όπως επίσης και στη Ρωσία όπου οι εργασίες της θυγατρικής άρχισαν τον Ιανουάριο του 2011.

Ομόλογα

Όπως τονίζεται, ενεργώντας προληπτικά και λαμβάνοντας τα μηνύματα των αγορών, ο όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας διαχειρίζεται συνετά τις επενδύσεις του και στρέφεται σε πιο βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, σε ομόλογα κύριου χρέους και καταθέσεις σε άλλες τράπεζες.

Το σύνολο των επενδύσεων του ομίλου ανέρχεται σε €1,3 δισ. (Δεκέμβριος 2010: €1,7 δισ.) και αποτελείται κυρίως από κυβερνητικά και τραπεζικά χρεόγραφα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης εισηγμένα σε διεθνή χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένων και χρεογράφων τα Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 78% των ομολόγων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχει ο όμιλος λήγουν εντός των επόμενων 12 μηνών εκ των οποίων ποσοστό πέραν του 97% αποτελείται από ομόλογα κύριου χρέους (senior bonds).

Η τράπεζα έχει στην κατοχή της ομόλογα ελληνικού δημοσίου καθώς και κυπριακά κυβερνητικά ομόλογα λογιστικής αξίας €509 εκ.

source: stockwatch.com.cy

Monday, November 28, 2011

ΗΠΑ: Σε ιστορικό χαμηλό τα αποθέματα απούλητων κατοικιών - Αιφνίδια αύξηση των πωλήσεων νεόδμητων


ΗΠΑ: Σε ιστορικό χαμηλό τα αποθέματα απούλητων κατοικιών - Αιφνίδια αύξηση των πωλήσεων νεόδμητων

Αυξημένες ήταν για δεύτερο συνεχή μήνα οι πωλήσεις νεόδμητων στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία Εμπορίου της χώρας, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,3% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 307.000. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις εμφάνισαν άνοδο 8,9%. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν πτώση των πωλήσεων κατά 0,3%.

Σημειώνεται πως το ύψος των πωλήσεων το Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στις 303.000 από 313.000.

Η μέση τιμή για ένα νέο σπίτι σημείωσε άνοδο σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 στα 212.300 δολ. από 204.200 δολ.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα αποθέματα απούλητων κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 162.000 που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό.

source: reporter.gr

Πιέζονται οι ξένες καταθέσεις


Πιέζονται οι ξένες καταθέσεις

Σημαντική μείωση κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι ξένες καταθέσεις στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η ελληνική κρίση αλλά και οι συνεχείς υποβαθμίσεις της Κύπρου θα επηρεάσουν την καταθετική βάση των κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, οι ξένες καταθέσεις μειώθηκαν για τρίτο συνεχές μήνα κατά περίπου €0,5 δισ., επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρίσκονταν στο τέλος του 2010.

Από το φετινό Ιούνιο, το σύστημα έχασε γύρω στα €1,8 δισ. από κατοίκους τρίτων χωρών, παρά την ανοδική πορεία που συνεχίζουν να καταγράφουν οι βασικές πηγές ξένων καταθέσεων, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.

Παρά τη σταδιακή μείωση των ξένων καταθέσεων, οι καταθέσεις στο σύστημα παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης κοντά στα €70 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, η ετήσια αύξηση των καταθέσεων μειώθηκε στο 3,5% έναντι αύξησης 4,1% το Σεπτέμβριο και 15,1% τον Οκτώβριο του 2010.

Οι καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα διαμορφώθηκαν στο τέλος Οκτωβρίου 2011 στα €69,7 δισ. έναντι €69,8 δισ. το Σεπτέμβριο και €66,9 δισ. τον Οκτώβριο του 2010.

Οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1,3% στα €20,4 δισ. από €20,7 δισ. το Σεπτέμβριο και €19,8 δισ. τον Οκτώβριο του 2010. Το Σεπτέμβριο η αύξηση ανερχόταν στο 6,5%.

Οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 44,7% φθάνοντας τα €5,3 δισ. από €5,4 δισ. το Σεπτέμβριο και €3,7 δισ. τον περσινό Οκτώβριο. Το Σεπτέμβριο η αύξηση ανερχόταν στο 41,4%.

Όσον αφορά τις καταθέσεις των κυπρίων, αυξήθηκαν κατά 0,9% έναντι μείωσης 0,2% το Σεπτέμβριο. Ανήλθαν στα €44 δισ. από €43,7 δισ. το Σεπτέμβριο και €43,5 δισ. τον περσινό Οκτώβριο.

Δάνεια

Η εικόνα στα δάνεια είναι διαφορετική, καθώς οι τάσεις απομόχλευσης που αναμένεται να παρουσιαστούν στο σύστημα το προσεχές διάστημα δεν φαίνονεται ακόμη στα στοιχεία.

Ο ρυθμός αύξησης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών διαμορφώθηκε στο 8,4% από 8,2% το Σεπτέμβριο και 9,4% τον Οκτώβριο του 2010.

Οι συνολικές χορηγήσεις στις τράπεζες ανήλθαν στα €67,8 δισ. έναντι €67,7 δισ. που ήταν το Σεπτέμβριο και €59,5 δισ. τον περσινό Οκτώβριο.

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 10,2% έναντι 9,4% το Σεπτέμβριο.

Ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων μειώθηκε στο 7,2% από 7,5% τον προηγούμενο μήνα, αποτυπώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας των ακινήτων.

Τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,4% έναντι αύξησης 0,1% το Σεπτέμβριο, δεικνύοντας την αισθητή κάμψη της κατανάλωσης.

source: stockwatch.com.cy

Secret Fed Loans Helped Banks Net $13 Billion



Secret Fed Loans Helped Banks Net $13 Billion

The Federal Reserve and the big banks fought for more than two years to keep details of the largest bailout in U.S. history a secret. Now, the rest of the world can see what it was missing.

The Fed didn’t tell anyone which banks were in trouble so deep they required a combined $1.2 trillion on Dec. 5, 2008, their single neediest day. Bankers didn’t mention that they took tens of billions of dollars in emergency loans at the same time they were assuring investors their firms were healthy. And no one calculated until now that banks reaped an estimated $13 billion of income by taking advantage of the Fed’s below-market rates, Bloomberg Markets magazine reports in its January issue.

Saved by the bailout, bankers lobbied against government regulations, a job made easier by the Fed, which never disclosed the details of the rescue to lawmakers even as Congress doled out more money and debated new rules aimed at preventing the next collapse.

A fresh narrative of the financial crisis of 2007 to 2009 emerges from 29,000 pages of Fed documents obtained under the Freedom of Information Act and central bank records of more than 21,000 transactions. While Fed officials say that almost all of the loans were repaid and there have been no losses, details suggest taxpayers paid a price beyond dollars as the secret funding helped preserve a broken status quo and enabled the biggest banks to grow even bigger.

‘Change Their Votes’
“When you see the dollars the banks got, it’s hard to make the case these were successful institutions,” says Sherrod Brown, a Democratic Senator from Ohio who in 2010 introduced an unsuccessful bill to limit bank size. “This is an issue that can unite the Tea Party and Occupy Wall Street. There are lawmakers in both parties who would change their votes now.”

The size of the bailout came to light after Bloomberg LP, the parent of Bloomberg News, won a court case against the Fed and a group of the biggest U.S. banks called Clearing House Association LLC to force lending details into the open.

The Fed, headed by Chairman Ben S. Bernanke, argued that revealing borrower details would create a stigma -- investors and counterparties would shun firms that used the central bank as lender of last resort -- and that needy institutions would be reluctant to borrow in the next crisis. Clearing House Association fought Bloomberg’s lawsuit up to the U.S. Supreme Court, which declined to hear the banks’ appeal in March 2011.

$7.77 Trillion

The amount of money the central bank parceled out was surprising even to Gary H. Stern, president of the Federal Reserve Bank of Minneapolis from 1985 to 2009, who says he “wasn’t aware of the magnitude.” It dwarfed the Treasury Department’s better-known $700 billion Troubled Asset Relief Program, or TARP. Add up guarantees and lending limits, and the Fed had committed $7.77 trillion as of March 2009 to rescuing the financial system, more than half the value of everything produced in the U.S. that year.

“TARP at least had some strings attached,” says Brad Miller, a North Carolina Democrat on the House Financial Services Committee, referring to the program’s executive-pay ceiling. “With the Fed programs, there was nothing.”

Bankers didn’t disclose the extent of their borrowing. On Nov. 26, 2008, then-Bank of America (BAC) Corp. Chief Executive Officer Kenneth D. Lewis wrote to shareholders that he headed “one of the strongest and most stable major banks in the world.” He didn’t say that his Charlotte, North Carolina-based firm owed the central bank $86 billion that day.

‘Motivate Others’
JPMorgan Chase & Co. CEO Jamie Dimon told shareholders in a March 26, 2010, letter that his bank used the Fed’s Term Auction Facility “at the request of the Federal Reserve to help motivate others to use the system.” He didn’t say that the New York-based bank’s total TAF borrowings were almost twice its cash holdings or that its peak borrowing of $48 billion on Feb. 26, 2009, came more than a year after the program’s creation.

Howard Opinsky, a spokesman for JPMorgan (JPM), declined to comment about Dimon’s statement or the company’s Fed borrowings. Jerry Dubrowski, a spokesman for Bank of America, also declined to comment.

The Fed has been lending money to banks through its so- called discount window since just after its founding in 1913. Starting in August 2007, when confidence in banks began to wane, it created a variety of ways to bolster the financial system with cash or easily traded securities. By the end of 2008, the central bank had established or expanded 11 lending facilities catering to banks, securities firms and corporations that couldn’t get short-term loans from their usual sources.

‘Core Function’
“Supporting financial-market stability in times of extreme market stress is a core function of central banks,” says William B. English, director of the Fed’s Division of Monetary Affairs. “Our lending programs served to prevent a collapse of the financial system and to keep credit flowing to American families and businesses.”

The Fed has said that all loans were backed by appropriate collateral. That the central bank didn’t lose money should “lead to praise of the Fed, that they took this extraordinary step and they got it right,” says Phillip Swagel, a former assistant Treasury secretary under Henry M. Paulson and now a professor of international economic policy at the University of Maryland.

The Fed initially released lending data in aggregate form only. Information on which banks borrowed, when, how much and at what interest rate was kept from public view.

The secrecy extended even to members of President George W. Bush’s administration who managed TARP. Top aides to Paulson weren’t privy to Fed lending details during the creation of the program that provided crisis funding to more than 700 banks, say two former senior Treasury officials who requested anonymity because they weren’t authorized to speak.

Big Six
The Treasury Department relied on the recommendations of the Fed to decide which banks were healthy enough to get TARP money and how much, the former officials say. The six biggest U.S. banks, which received $160 billion of TARP funds, borrowed as much as $460 billion from the Fed, measured by peak daily debt calculated by Bloomberg using data obtained from the central bank. Paulson didn’t respond to a request for comment.

The six -- JPMorgan, Bank of America, Citigroup Inc. (C), Wells Fargo & Co. (WFC), Goldman Sachs Group Inc. (GS) and Morgan Stanley -- accounted for 63 percent of the average daily debt to the Fed by all publicly traded U.S. banks, money managers and investment- services firms, the data show. By comparison, they had about half of the industry’s assets before the bailout, which lasted from August 2007 through April 2010. The daily debt figure excludes cash that banks passed along to money-market funds.

Bank Supervision
While the emergency response prevented financial collapse, the Fed shouldn’t have allowed conditions to get to that point, says Joshua Rosner, a banking analyst with Graham Fisher & Co. in New York who predicted problems from lax mortgage underwriting as far back as 2001. The Fed, the primary supervisor for large financial companies, should have been more vigilant as the housing bubble formed, and the scale of its lending shows the “supervision of the banks prior to the crisis was far worse than we had imagined,” Rosner says.

Bernanke in an April 2009 speech said that the Fed provided emergency loans only to “sound institutions,” even though its internal assessments described at least one of the biggest borrowers, Citigroup, as “marginal.”

On Jan. 14, 2009, six days before the company’s central bank loans peaked, the New York Fed gave CEO Vikram Pandit a report declaring Citigroup’s financial strength to be “superficial,” bolstered largely by its $45 billion of Treasury funds. The document was released in early 2011 by the Financial Crisis Inquiry Commission, a panel empowered by Congress to probe the causes of the crisis.

‘Need Transparency’
Andrea Priest, a spokeswoman for the New York Fed, declined to comment, as did Jon Diat, a spokesman for Citigroup.

“I believe that the Fed should have independence in conducting highly technical monetary policy, but when they are putting taxpayer resources at risk, we need transparency and accountability,” says Alabama Senator Richard Shelby, the top Republican on the Senate Banking Committee.

Judd Gregg, a former New Hampshire senator who was a lead Republican negotiator on TARP, and Barney Frank, a Massachusetts Democrat who chaired the House Financial Services Committee, both say they were kept in the dark.

“We didn’t know the specifics,” says Gregg, who’s now an adviser to Goldman Sachs.

“We were aware emergency efforts were going on,” Frank says. “We didn’t know the specifics.”

Disclose Lending
Frank co-sponsored the Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act, billed as a fix for financial-industry excesses. Congress debated that legislation in 2010 without a full understanding of how deeply the banks had depended on the Fed for survival.

It would have been “totally appropriate” to disclose the lending data by mid-2009, says David Jones, a former economist at the Federal Reserve Bank of New York who has written four books about the central bank.

“The Fed is the second-most-important appointed body in the U.S., next to the Supreme Court, and we’re dealing with a democracy,” Jones says. “Our representatives in Congress deserve to have this kind of information so they can oversee the Fed.”

The Dodd-Frank law required the Fed to release details of some emergency-lending programs in December 2010. It also mandated disclosure of discount-window borrowers after a two- year lag.

Protecting TARP
TARP and the Fed lending programs went “hand in hand,” says Sherrill Shaffer, a banking professor at the University of Wyoming in Laramie and a former chief economist at the New York Fed. While the TARP money helped insulate the central bank from losses, the Fed’s willingness to supply seemingly unlimited financing to the banks assured they wouldn’t collapse, protecting the Treasury’s TARP investments, he says.

“Even though the Treasury was in the headlines, the Fed was really behind the scenes engineering it,” Shaffer says.

Congress, at the urging of Bernanke and Paulson, created TARP in October 2008 after the bankruptcy of Lehman Brothers Holdings Inc. made it difficult for financial institutions to get loans. Bank of America and New York-based Citigroup each received $45 billion from TARP. At the time, both were tapping the Fed. Citigroup hit its peak borrowing of $99.5 billion in January 2009, while Bank of America topped out in February 2009 at $91.4 billion.

No Clue
Lawmakers knew none of this.

They had no clue that one bank, New York-based Morgan Stanley (MS), took $107 billion in Fed loans in September 2008, enough to pay off one-tenth of the country’s delinquent mortgages. The firm’s peak borrowing occurred the same day Congress rejected the proposed TARP bill, triggering the biggest point drop ever in the Dow Jones Industrial Average. (INDU) The bill later passed, and Morgan Stanley got $10 billion of TARP funds, though Paulson said only “healthy institutions” were eligible.

Mark Lake, a spokesman for Morgan Stanley, declined to comment, as did spokesmen for Citigroup and Goldman Sachs.

Had lawmakers known, it “could have changed the whole approach to reform legislation,” says Ted Kaufman, a former Democratic Senator from Delaware who, with Brown, introduced the bill to limit bank size.

Moral Hazard
Kaufman says some banks are so big that their failure could trigger a chain reaction in the financial system. The cost of borrowing for so-called too-big-to-fail banks is lower than that of smaller firms because lenders believe the government won’t let them go under. The perceived safety net creates what economists call moral hazard -- the belief that bankers will take greater risks because they’ll enjoy any profits while shifting losses to taxpayers.

If Congress had been aware of the extent of the Fed rescue, Kaufman says, he would have been able to line up more support for breaking up the biggest banks.

Byron L. Dorgan, a former Democratic senator from North Dakota, says the knowledge might have helped pass legislation to reinstate the Glass-Steagall Act, which for most of the last century separated customer deposits from the riskier practices of investment banking.

“Had people known about the hundreds of billions in loans to the biggest financial institutions, they would have demanded Congress take much more courageous actions to stop the practices that caused this near financial collapse,” says Dorgan, who retired in January.

Getting Bigger
Instead, the Fed and its secret financing helped America’s biggest financial firms get bigger and go on to pay employees as much as they did at the height of the housing bubble.

Total assets held by the six biggest U.S. banks increased 39 percent to $9.5 trillion on Sept. 30, 2011, from $6.8 trillion on the same day in 2006, according to Fed data.

For so few banks to hold so many assets is “un-American,” says Richard W. Fisher, president of the Federal Reserve Bank of Dallas. “All of these gargantuan institutions are too big to regulate. I’m in favor of breaking them up and slimming them down.”

Employees at the six biggest banks made twice the average for all U.S. workers in 2010, based on Bureau of Labor Statistics hourly compensation cost data. The banks spent $146.3 billion on compensation in 2010, or an average of $126,342 per worker, according to data compiled by Bloomberg. That’s up almost 20 percent from five years earlier compared with less than 15 percent for the average worker. Average pay at the banks in 2010 was about the same as in 2007, before the bailouts.

‘Wanted to Pretend’
“The pay levels came back so fast at some of these firms that it appeared they really wanted to pretend they hadn’t been bailed out,” says Anil Kashyap, a former Fed economist who’s now a professor of economics at the University of Chicago Booth School of Business. “They shouldn’t be surprised that a lot of people find some of the stuff that happened totally outrageous.”

Bank of America took over Merrill Lynch & Co. at the urging of then-Treasury Secretary Paulson after buying the biggest U.S. home lender, Countrywide Financial Corp. When the Merrill Lynch purchase was announced on Sept. 15, 2008, Bank of America had $14.4 billion in emergency Fed loans and Merrill Lynch had $8.1 billion. By the end of the month, Bank of America’s loans had reached $25 billion and Merrill Lynch’s had exceeded $60 billion, helping both firms keep the deal on track.

Prevent Collapse
Wells Fargo bought Wachovia Corp., the fourth-largest U.S. bank by deposits before the 2008 acquisition. Because depositors were pulling their money from Wachovia, the Fed channeled $50 billion in secret loans to the Charlotte, North Carolina-based bank through two emergency-financing programs to prevent collapse before Wells Fargo could complete the purchase.

“These programs proved to be very successful at providing financial markets the additional liquidity and confidence they needed at a time of unprecedented uncertainty,” says Ancel Martinez, a spokesman for Wells Fargo.

JPMorgan absorbed the country’s largest savings and loan, Seattle-based Washington Mutual Inc., and investment bank Bear Stearns Cos. The New York Fed, then headed by Timothy F. Geithner, who’s now Treasury secretary, helped JPMorgan complete the Bear Stearns deal by providing $29 billion of financing, which was disclosed at the time. The Fed also supplied Bear Stearns with $30 billion of secret loans to keep the company from failing before the acquisition closed, central bank data show. The loans were made through a program set up to provide emergency funding to brokerage firms.

‘Regulatory Discretion’
“Some might claim that the Fed was picking winners and losers, but what the Fed was doing was exercising its professional regulatory discretion,” says John Dearie, a former speechwriter at the New York Fed who’s now executive vice president for policy at the Financial Services Forum, a Washington-based group consisting of the CEOs of 20 of the world’s biggest financial firms. “The Fed clearly felt it had what it needed within the requirements of the law to continue to lend to Bear and Wachovia.”

The bill introduced by Brown and Kaufman in April 2010 would have mandated shrinking the six largest firms.

“When a few banks have advantages, the little guys get squeezed,” Brown says. “That, to me, is not what capitalism should be.”

Kaufman says he’s passionate about curbing too-big-to-fail banks because he fears another crisis.

‘Can We Survive?’

“The amount of pain that people, through no fault of their own, had to endure -- and the prospect of putting them through it again -- is appalling,” Kaufman says. “The public has no more appetite for bailouts. What would happen tomorrow if one of these big banks got in trouble? Can we survive that?”

Lobbying expenditures by the six banks that would have been affected by the legislation rose to $29.4 million in 2010 compared with $22.1 million in 2006, the last full year before credit markets seized up -- a gain of 33 percent, according to OpenSecrets.org, a research group that tracks money in U.S. politics. Lobbying by the American Bankers Association, a trade organization, increased at about the same rate, OpenSecrets.org reported.

Lobbyists argued the virtues of bigger banks. They’re more stable, better able to serve large companies and more competitive internationally, and breaking them up would cost jobs and cause “long-term damage to the U.S. economy,” according to a Nov. 13, 2009, letter to members of Congress from the FSF.

The group’s website cites Nobel Prize-winning economist Oliver E. Williamson, a professor emeritus at the University of California, Berkeley, for demonstrating the greater efficiency of large companies.

‘Serious Burden’
In an interview, Williamson says that the organization took his research out of context and that efficiency is only one factor in deciding whether to preserve too-big-to-fail banks.

“The banks that were too big got even bigger, and the problems that we had to begin with are magnified in the process,” Williamson says. “The big banks have incentives to take risks they wouldn’t take if they didn’t have government support. It’s a serious burden on the rest of the economy.”

Dearie says his group didn’t mean to imply that Williamson endorsed big banks.

Top officials in President Barack Obama’s administration sided with the FSF in arguing against legislative curbs on the size of banks.

Geithner, Kaufman
On May 4, 2010, Geithner visited Kaufman in his Capitol Hill office. As president of the New York Fed in 2007 and 2008, Geithner helped design and run the central bank’s lending programs. The New York Fed supervised four of the six biggest U.S. banks and, during the credit crunch, put together a daily confidential report on Wall Street’s financial condition. Geithner was copied on these reports, based on a sampling of e- mails released by the Financial Crisis Inquiry Commission.

At the meeting with Kaufman, Geithner argued that the issue of limiting bank size was too complex for Congress and that people who know the markets should handle these decisions, Kaufman says. According to Kaufman, Geithner said he preferred that bank supervisors from around the world, meeting in Basel, Switzerland, make rules increasing the amount of money banks need to hold in reserve. Passing laws in the U.S. would undercut his efforts in Basel, Geithner said, according to Kaufman.

Anthony Coley, a spokesman for Geithner, declined to comment.

‘Punishing Success’
Lobbyists for the big banks made the winning case that forcing them to break up was “punishing success,” Brown says. Now that they can see how much the banks were borrowing from the Fed, senators might think differently, he says.

The Fed supported curbing too-big-to-fail banks, including giving regulators the power to close large financial firms and implementing tougher supervision for big banks, says Fed General Counsel Scott G. Alvarez. The Fed didn’t take a position on whether large banks should be dismantled before they get into trouble.

Dodd-Frank does provide a mechanism for regulators to break up the biggest banks. It established the Financial Stability Oversight Council that could order teetering banks to shut down in an orderly way. The council is headed by Geithner.

“Dodd-Frank does not solve the problem of too big to fail,” says Shelby, the Alabama Republican. “Moral hazard and taxpayer exposure still very much exist.”

Below Market
Dean Baker, co-director of the Center for Economic and Policy Research in Washington, says banks “were either in bad shape or taking advantage of the Fed giving them a good deal. The former contradicts their public statements. The latter -- getting loans at below-market rates during a financial crisis -- is quite a gift.”

The Fed says it typically makes emergency loans more expensive than those available in the marketplace to discourage banks from abusing the privilege. During the crisis, Fed loans were among the cheapest around, with funding available for as low as 0.01 percent in December 2008, according to data from the central bank and money-market rates tracked by Bloomberg.

The Fed funds also benefited firms by allowing them to avoid selling assets to pay investors and depositors who pulled their money. So the assets stayed on the banks’ books, earning interest.

Banks report the difference between what they earn on loans and investments and their borrowing expenses. The figure, known as net interest margin, provides a clue to how much profit the firms turned on their Fed loans, the costs of which were included in those expenses. To calculate how much banks stood to make, Bloomberg multiplied their tax-adjusted net interest margins by their average Fed debt during reporting periods in which they took emergency loans.

Added Income
The 190 firms for which data were available would have produced income of $13 billion, assuming all of the bailout funds were invested at the margins reported, the data show.

The six biggest U.S. banks’ share of the estimated subsidy was $4.8 billion, or 23 percent of their combined net income during the time they were borrowing from the Fed. Citigroup would have taken in the most, with $1.8 billion.

“The net interest margin is an effective way of getting at the benefits that these large banks received from the Fed,” says Gerald A. Hanweck, a former Fed economist who’s now a finance professor at George Mason University in Fairfax, Virginia.

While the method isn’t perfect, it’s impossible to state the banks’ exact profits or savings from their Fed loans because the numbers aren’t disclosed and there isn’t enough publicly available data to figure it out.

Opinsky, the JPMorgan spokesman, says he doesn’t think the calculation is fair because “in all likelihood, such funds were likely invested in very short-term investments,” which typically bring lower returns.

Standing Access
Even without tapping the Fed, the banks get a subsidy by having standing access to the central bank’s money, says Viral Acharya, a New York University economics professor who has worked as an academic adviser to the New York Fed.

“Banks don’t give lines of credit to corporations for free,” he says. “Why should all these government guarantees and liquidity facilities be for free?”

In the September 2008 meeting at which Paulson and Bernanke briefed lawmakers on the need for TARP, Bernanke said that if nothing was done, “unemployment would rise -- to 8 or 9 percent from the prevailing 6.1 percent,” Paulson wrote in “On the Brink” (Business Plus, 2010).

Occupy Wall Street
The U.S. jobless rate hasn’t dipped below 8.8 percent since March 2009, 3.6 million homes have been foreclosed since August 2007, according to data provider RealtyTrac Inc., and police have clashed with Occupy Wall Street protesters, who say government policies favor the wealthiest citizens, in New York, Boston, Seattle and Oakland, California.

The Tea Party, which supports a more limited role for government, has its roots in anger over the Wall Street bailouts, says Neil M. Barofsky, former TARP special inspector general and a Bloomberg Television contributing editor.

“The lack of transparency is not just frustrating; it really blocked accountability,” Barofsky says. “When people don’t know the details, they fill in the blanks. They believe in conspiracies.”

In the end, Geithner had his way. The Brown-Kaufman proposal to limit the size of banks was defeated, 60 to 31. Bank supervisors meeting in Switzerland did mandate minimum reserves that institutions will have to hold, with higher levels for the world’s largest banks, including the six biggest in the U.S. Those rules can be changed by individual countries.

They take full effect in 2019.

Meanwhile, Kaufman says, “we’re absolutely, totally, 100 percent not prepared for another financial crisis.”

source: bloomberg.com
Share |