Tuesday, November 29, 2011

Marfin: Ζημιές €282 εκ. το εννιάμηνο


Marfin: Ζημιές €282 εκ. το εννιάμηνο

Ζημιές €282,2 εκ. ανακοίνωσε για το εννιάμηνο του 2011 η Marfin Popular έναντι κερδών €82,7 εκ., που οφείλεται κυρίως στην ήδη υπολογισθείσα απομείωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και σε ζημιές από επενδύσεις.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης σημαντική αύξηση των προβλέψεων αλλά και άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους.

Σε αντίθεση με τις άλλες δύο κυπριακές τράπεζες, η Marfin δεν προχώρησε σε περαιτέρω απομείωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μέχρι να ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής κρατικών ομολόγων.

«Οι λεπτομέρειες αυτές αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας στον καθορισμό της απομείωσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που η Τράπεζα έχει στην κατοχή της. Με την ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση των λεπτομερειών του σχεδίου η Τράπεζα θα προχωρήσει στις αντίστοιχες λογιστικές εγγραφές, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν με τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του οικονομικού έτους 2011», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.


Έσοδα, Έξοδα

Τα συνολικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €262.5 εκ. το τρίτο τρίμηνο 2011. Σε τριμηνιαία βάση, τα συνολικά έσοδα παρέμειναν αμετάβλητα, κυρίως λόγο της πτώσης κατά 89% των χρηματοοικονομικών και άλλων εσόδων. Τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες διατήρησαν την ανοδική τους τροχιά, παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε ετήσια βάση και 9% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €260.0 εκ., υποστηριζόμενα από τη συνεχή βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Όμιλο και ανήλθαν σε €215.1 εκ. το τρίτο τρίμηνο 2011, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ και αντιστοιχεί σε αύξηση 18% σε ετήσια βάση και 10% σε τριμηνιαία βάση.

Η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους αντανακλά τη σημαντική αύξηση του καθαρού περιθωρίου κέρδους (NIM) κατά 57 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και 26 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 2.40%. Η διεύρυνση του περιθωρίου οφείλεται στην αύξηση του περιθωρίου των δανείων κυρίως στην Ελλάδα, καθώς και στη συνολική βελτίωση των περιθωρίων των καταθέσεων.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €44.9 εκ. το τρίτο τρίμηνο του 2011, 1% αυξημένα σε τριμηνιαία βάση, αλλά 12% χαμηλότερα σε ετήσια βάση. Η υποτονική δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου καθώς και στην εμπορική τραπεζική, αποτελούν τους βασικούς λόγους για την πτώση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες σε ετήσια βάση.

Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε €158.6 εκ. μειωμένα κατά 1% σε ετήσια βάση και 1% αυξημένα σε τριμηνιαία βάση. Οι πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του κόστους που υιοθετήθηκαν τα πέντε τελευταία τρίμηνα με έμφαση κυρίως στη Ελλάδα, έχουν πρόσφατα ενταθεί με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου.

Στην Κύπρο τα λειτουργικά έξοδα έχουν μειωθεί παρά την ανελαστική πολιτική αμοιβών. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα παρέμεινε σταθερός σε 60% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας σημαντική μείωση 230 μονάδων βάσης σε ετήσια βάση.

Προβλέψεις

Οι προβλέψεις ανήλθαν σε €100 εκατ. το τρίτο τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 64% σε ετήσια βάση και μικρή μείωση 4% σε τριμηνιαία βάση σε συνέχεια του προηγούμενου τριμήνου όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο προβλέψεων που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Όμιλο.

Οι προβλέψεις για τον Όμιλο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με βάση την στρατηγική απόφαση του Ομίλου να θωρακίσει τον ισολογισμό του, λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική αγορά.

Ο λόγος προβλέψεων προς χορηγήσεις μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 150 μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο 2011 από 157 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο 2011.

Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων το τρίτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 46% το τρίτο τρίμηνο 2011 επηρεασμένο από την αύξηση των διαγραφών. Το ποσοστό κάλυψης αυξάνεται σε 145% λαμβάνοντας υπόψη τις εμπράγματες εξασφαλίσεις καθώς και τις προσωπικές και εταιρικές εγγυήσεις των πελατών.

Το τρίτο τρίμηνο 2011, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε τριμηνιαία βάση. Το Ελληνικό χαρτοφυλάκιο συνεχίζει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων, το οποίο για το τρέχων τρίμηνο σταθεροποιήθηκε, όπως και το προηγούμενο, στα €83 εκατ.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το σύνολο του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 8.7% το τρίτο τρίμηνο 2011 από 8.4% το δεύτερο τρίμηνο του 2011. Η μεταβολή αυτή κατά 35 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε τριμήνων και σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αναφορικά με τη μεταβολή του δείκτη δανείων σε καθυστέρηση του κλάδου.

Διεθνείς δραστηριότητες

Τα καθαρά κέρδη των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €6.6 εκατ. το τρίτο τρίμηνο 2011 μειωμένα κατά 9.6% σε ετήσια βάση και 48% σε τριμηνιαία βάση, μετά το ιστορικό υψηλό του προηγούμενου τριμήνου.

Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων των διεθνών δραστηριοτήτων το Ομίλου αυξήθηκε κατά 2.6% σε τριμηνιαία βάση και 1.3% σε ετήσια βάση, και διαμορφώθηκε σε €2.5 δισ. το τρίτο τρίμηνο 2011. Οι καταθέσεις των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 1.9% σε διαδοχική βάση, ενώ σημείωσαν μείωση 8.3% σε ετήσια βάση, και διαμορφώθηκαν σε €1.8 δισ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Μεγέθη, δείκτες

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €26.8 δισ. το τρίτο τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σημείωσε μείωση 1% σε ετήσια βάση.
Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €21.6 δισ. σημειώνοντας μείωση 13% σε ετήσια βάση και 6% σε τριμηνιαία βάση.

Η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει από τις πιο υγιείς στον ευρύτερο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η χρηματοδότηση της Marfin Popular Bank αποτελείται κυρίως από καταθέσεις, οι οποίες στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 αποτελούσαν το 63% του συνόλου.

Ο Όμιλος έχει ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα του, όπως η έκδοση καλυμμένων ομολογιών και τιτλοποιήσεων δανείων ύψους €1.9 δισ., που αναμένεται να υλοποιηθούν στο τέλος του πρώτου εξάμηνο του 2012.

Ο Όμιλος δεν έχει καθόλου αποπληρωμές μέσα στο 2011, ενώ οι αποπληρωμές για το 2012 περιορίζονται σε ένα μόνο ομόλογο ύψους €329.0 εκατ., και σε ιδιαίτερα μικρές λήξεις ομολόγων που ακολουθούν την προαναφερόμενη.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου 2011, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank, παρά το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, για μια ακόμη φορά παρουσίασε συνολική βελτίωση της απόδοσής του, υποστηριζόμενη από την αύξηση των εσόδων καθώς επίσης και της βελτίωσης της ποιότητας αυτών, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη σταθεροποίηση της ποιότητας του ενεργητικού. Η κατά 9% και 12% αύξηση των εσόδων από τραπεζικές εργασίες σε διαδοχική και ετήσια βάση αντίστοιχα, οδηγήθηκε από την βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 10% για το τρίμηνο και 18% σε ετήσια βάση, το οποίο με τη σειρά του προήλθε από τη βελτίωση των περιθωρίων σε όλες τις σημαντικές γεωγραφικές περιοχές του Ομίλου, καθώς και όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 1% σε ετήσια βάση οδήγησε τα κέρδη προ προβλέψεων σε άνοδο 9% σε ετήσια βάση. Ο ρυθμός αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε σταθερός σε €103 εκατ. και κοντά στο μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων τριμήνων, καθώς ο Όμιλος συνεχίζει να επωφελείται από την ευρεία διασπορά του ενεργητικού που σχετίζεται με τις Κυπριακές και διεθνείς δραστηριότητες».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |