Tuesday, October 18, 2011

ΜiFID II: Επεκτείνεται η νομοθεσία στις συναλλαγές


ΜiFID II: Επεκτείνεται η νομοθεσία στις συναλλαγές

Τέλος στη μακρόχρονη διαμάχη σχετικά με το πού θα πρέπει να τεθεί η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους περιορισμούς και στον ανταγωνισμό όσον αφορά στις συναλλαγές για τράπεζες, χρηματιστήρια και επενδυτές, αναμένεται να δώσουν οι νέοι κανονισμοί MiFID που θα παρουσιάσει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Οδηγία ΜiFID (Markets in Financial Instruments Directive) παρουσιάστηκε πριν από τέσσερα έτη σε μία προσπάθεια να αυξήσει τον ανταγωνισμό στις χρηματιστηριακές συναλλαγές μειώνοντας τις προμήθειες αλλά διχάζοντας την ίδια στιγμή τις αγορές.

Η Κομισιόν θα προτείνει τώρα τη «ΜiFID II» η οποία θα επεκτείνει τη νομοθεσία στις συναλλαγές εμπορευμάτων και ομολόγων, ωθώντας τα παράγωγα σε πλατφόρμες συναλλαγών και καθιστώντας τον ανταγωνισμό εφικτό και στο χώρο της εκκαθάρισης συναλλαγών.

Ο ανταγωνισμός έγινε ιδιαίτερα έντονος με τη δημιουργία της Chi-X Europe, λίγο πριν από την υιοθέτηση της MiFID το 2007, η οποία αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη πλατφόρμα για χρηματιστηριακές συναλλαγές, υποσκελίζοντας το χρηματιστήριο αξιών του Λονδίνου (LSE), το χρηματιστήριο αξιών της Νέας Υόρκης (ΝΥSE) και το Deutsche Boerse.

H Bρετανία ζητεί να παραμείνει η MiFID βασικός οδηγός για τον ανταγωνισμό, ενώ από την πλευρά της η Γαλλία ισχυρίζεται ότι οι αγορές έχουν γίνει υπερβολικά αποσπασματικές, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει τα χρηματιστήρια και να δυσκολέψει έτσι τους επενδυτές να διασφαλίζουν τις καλύτερες τιμές.

Ηδη, οι πολιτικές τριβές έχουν αρχίσει, με το Βρετανό υπουργό για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μαρκ Χόμπαν, να προειδοποιεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν πρέπει να υπερισχύσει ο προστατευτισμός σε βάρος του ανταγωνισμού.

Τον τελευταίο λόγο θα έχουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες μέλη της Ε.Ε., μία διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές.

source:

No comments:

Share |