Tuesday, October 18, 2011

Βρετανία: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο


Βρετανία: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 έφτασε ο πληθωρισμός στη Βρετανία το Σεπτέμβριο διαμορφούμενος στο 5,2% λόγω των αυξημένων τιμολογίων για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ONS) ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ετήσια βάση στο 5,2% από 4,5% τον Αύγουστο ενώ σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε 0,6%.

Ο πληθωρισμός έφτασε στο επίπεδο που βρέθηκε το Σεπτέμβριο του 2008 και είναι υπερδιπλάσιος του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας. Για τις λιανικές τιμές ο δείκτης αυξήθηκε 5,6% ποσοστό το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τον Ιούνιο του 1991.

Η άνοδος του πληθωρισμού, αν και αναμενόμενη, ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στο 4,9%.

Παράλληλα, έρχεται σε μία περίεργη στιγμή για την κεντρική τράπεζα η οποία αποφάσισε την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την ενίσχυση της οικονομίας, κίνηση η οποία σύμφωνα με τους επικριτές θα αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρσιμό.



source: capital.gr

No comments:

Share |