Tuesday, October 18, 2011

ΗΠΑ: Κόστος πέραν των $200 δισ. από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ


ΗΠΑ: Κόστος πέραν των $200 δισ. από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κοστίζει στην οικονομία των ΗΠΑ περισσότερο από $200 δισ. το χρόνο, κυρίως σε χαμένη παραγωγικότητα στην εργασία, σύμφωνα με το Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC).

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το 2006 το κόστος της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ εκτιμάται ότι ήταν $223,5 δισ., σχεδόν 21% ψηλότερο από τα $185 δισ. που κόστισε το 1998 την τελευταία φορά που διενεργήθηκε παρόμοια μελέτη.

Συνολικά 72% του κόστους μεταφράζεται σε χαμένη παραγωγικότητα και το μεγαλύτερο κόστος τα πληρώνουν οι ίδιοι οι επηρεαζόμενοι ως χαμένο εισόδημα.

Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης υπολογίζονται στο 11% του συνολικού οικονομικού κόστους, ενώ ακολουθούν τα έξοδα από ποινικά αδικήματα και οδικά ατυχήματα.

Το CDC προσδιορίζει την υπερβολική κατανάλωση κατά μέσο όρο με περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό για τις γυναίκες και περισσότερο από δύο για τους άντρες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, σχεδόν τα τρία τέταρτα του κόστους οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση, δηλαδή τέσσερα ή περισσότερα ποτά για τις γυναίκες και πέντε ή περισσότερα για τους άντρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών περίπου $94,2 δισ. ή 42% του συνολικού κόστους το 2006 πληρώθηκε από κυβερνητικά τμήματα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |