Thursday, October 27, 2011

Κεφαλαιακό «μαξιλάρι» €3,6 δισ. για τις τράπεζες


Κεφαλαιακό «μαξιλάρι» €3,6 δισ. για τις τράπεζες

Κεφαλαιακό «μαξιλάρι» €3,6 δισ. θα χρειαστούν οι τράπεζες στην Κύπρο για να μπορέσουν να καλύψουν τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις που προνοεί η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Το σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανακοίνωσε αργά ψες η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προνοεί την ανεύρεση πρόσθετων κεφαλαίων ύψους €106 δισ. από 70 ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετείχαν στα stress tests Ιουλίου.

Η ΕΑΤ ανακοίνωσε τις κεφαλαιακές ανάγκες ανά χώρα, όχι ανά τράπεζα.

Οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαιά τους (core tier 1) στο 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012 για να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και για να είναι σε θέσει να πείσουν ότι μπορούν να απορροφήσουν τους όποιους πρόσθετους κραδασμούς από την έκθεση τους σε ομόλογα.

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους κατά €30 δισ., οι Ιταλικές κατά €14,7 δισ. και οι Ισπανικές κατά €26,2 δισ.

Οι γαλλικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια ύψους €8,8 δισ. και οι γερμανικές €5,2 δισ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων ήδη καλύπτεται από το πακέτο διάσωσης.

«Η ΕΑΤ αναμένει να δημοσιεύσει τις τελικές εκτιμήσεις για τα υπολειπόμενα κεφάλαια το Νοέμβριο, βασιζόμενη στα αποτελέσματα των τραπεζών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011, όταν οι τράπεζες θα κληθούν να δημοσιεύσουν την κεφαλαιακή τους κατάσταση και την έκθεση τους σε ομόλογα», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Η δημιουργία αυτών των κεφαλαιακών αναχωμάτων θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις αναταράξεις διατηρώντας επαρκή κεφαλαιακή βάση».

Οι τράπεζες θα χρειαστούν μέχρι το τέλος του 2011 να καταθέσουν στις εθνικές αρχές τα πλάνα που θα αναλύουν τα μέτρα που θα λάβουν για να φθάσουν το στόχο. Τα πλάνα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί με τους επόπτες της κάθε χώρας και να έχουν συζητηθεί με την ΕΑΤ.

Οι στόχοι θα πρέπει να επιτευχθούν χωρίς υπέρμετρη απομόχλευση – δηλαδή μείωση του δανεισμού – καθώς αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη.

Για να πετύχουν τους στόχους τους, οι τράπεζες θα πρέπει μεταξύ άλλων να μην παραχωρήσουν μερίσματα και bonuses.

Αν και η Αρχή κάνει λόγο για κεφάλαια «υψίστης ποιότητας», θα επιτρέπει στην προσμέτρηση των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων και μετατρέψιμα ομόλογα. Στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών, αυτό αναμένεται να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες, αφού μόνο η Τρ. Κύπρου έχει μετατρέψιμα χρεόγραφα (co-co bonds) ύψους €900 εκ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |