Thursday, October 27, 2011

Υποβάθμιση Κύπρου από S&P



Υποβάθμιση Κύπρου από S&P

Σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Κύπρου κατά μία βαθμίδα – από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ – προχώρησε πριν λίγα λεπτά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s, εκτιμώντας ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικό χρέος ενδέχεται να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και σημειώνοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει στην προώθηση μέτρων εξυγίανσης.

Ο ορίζοντας της διαβάθμισης παραμένει σε credit watch negative, εκεί που τέθηκε αρχικά στις 12 Αυγούστου 2011 ενώ το βραχυπρόθεσμο rating έχει αφαιρεθεί από το CreditWatch Negative.

Το rating της Κύπρου είναι δύο βαθμίδες πάνω από το non-investment grade, δηλαδή το junk, που ξεκινά μετά το BBB-.

Ο οίκος υποβάθμισε επίσης το βραχυπρόθεσμο χρέος της Κύπρου σε Α-3 από Α-2, με σταθερό ορίζοντα.

Ο οίκος εκτιμά ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα επιφέρει την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε μέσω δημόσιας προσφοράς είτε με κρατική κεφαλαιακή στήριξη.

Δεν πείστηκε για τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, ούτε από τη συζήτηση για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις που συνεπάγονται για την κυπριακή κυβέρνηση από την έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα συνεχίζουν να επιβαρύνουν πολύ τα ratings της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι ένα σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας με τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) ή haircuts υψηλότερα από ό,τι είχε προηγουμένως συμφωνηθεί από εμπορικούς πιστωτές θα απαιτούσε την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων, είτε μέσω δημόσιας προσφοράς ή μέσω κεφαλαιακής ενίσχυσης από το κράτος.

Επίσης σημειώνεται ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να επηρεάσει την κυπριακή οικονομία με τη μορφή της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα, περισσότερο από ότι αναμενόταν αρχικά μειώνοντας τις επενδύσεις και την εγχώρια ζήτηση.

Η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσε να επιδεινώσει τις δυναμικές του δημόσιου χρέους και μειώνοντας την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας να προωθήσει δημοσιονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Για την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι φθάνει το 165% του ΑΕΠ και οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι
Κάποιες τράπεζες έχουν συμπεριλάβει την απομελίωση στα αποτελέσματά τους και αύξησαν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα. Ο δείκτης Tier 1 του συστήματος φθάνει το 11,2% τέλος του Ιούνη.

Ωστόσο, τονίζεται με το μεγαλύτερο haircut που έχει αποφασιστεί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και με την αβεβαιότητα στην αγορά μετοχών, οι εγχώριες τράπεζες πιθανόν να στραφούν σε επίσημες πηγές για κεφάλαια για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς.

Στο αμιγώς δημοσιονομικό σκέλος, ο οίκος αναφέρεται στα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση τον Αύγουστο για μείωση του ελλείμματος στο 5,5% το 2011 και στο 2% το 2012. Από τότε συνεχίζει ο οίκος, η κυβέρνηση δεν έλαβε άλλα μέτρα αλλά αναθεώρησε το στόχο ελλείμματος στο 6,5% φέτος και στο 2,8% το 2012.

Ο οίκος σχολιάζοντας το δεύτερο πακέτο μέτρων, αναφέρει ότι η πλήρης εφαρμογή τους είναι αβέβαιη λόγω των διαφωνιών από τις συντεχνίες και άλλους κοινωνικούς εταίρους.

Αναμένουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει στάσιμη μέχρι το 2013 καθώς το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να χειροτερεύει, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα καθώς και την καθυστέρηση στην εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών βελτιώσεων στα δημοσιονομικά και οδηγώντας το έλλειμμα σχεδόν σε 7% το 2011 και 4% το 2012.

Ο οίκος βλέπει πιθανό το δάνειο €2,5 δισ. με τη Ρωσία σημειώνοντας ότι θα περιορίσει τις πιέσεις για χρηματοδότηση το 2012.

Οι S&P αναφέρουν παράλληλα ότι οι γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες έχουν αυξήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις – κάτι που ο οίκος προσμετρά στους πολιτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αξιολόγηση της Κύπρου.

Εντούτοις, ο οίκος δεν έλαβε υπόψη τη πιθανή επίδραση της ανακάλυψης και αξιοποίησης πιθανόν κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή οικονομία και στα κρατικά έσοδα. Οι βασικές λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος, αναφέρει ο οίκος, δεν έχουν επιβεβαιωθεί, και θεωρούν ότι οι όποιες επιδράσεις θα ξεκινήσουν μετά τον τριετή ορίζοντα της αξιολόγησης.

Το Υπουργείο Οικονομικών

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή των έκθεση των S&P το Υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία, λόγω των αρνητικών εξελίξεων από την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση προτίθεται να ενεργήσει άμεσα και αποφασιστικά για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, τόσο για την επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και για τη διαχείριση των προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος πάντοτε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα.

Η Κυβέρνηση καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα όπως υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό για το 2012 καθώς και όλα τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης έτσι ώστε να δοθεί το μήνυμα στις αγορές για αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |