Thursday, September 22, 2011

1,125 ΔΙΣ ΟΙ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΟΙ ΦΟΡΟΙ


1,125 ΔΙΣ ΟΙ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΟΙ ΦΟΡΟΙ


Το θέμα της φοροδιαφυγής τέθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, κατά τη συζήτηση της έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας για το 2009.


Στο ένα δισεκατομμύριο εκατόν είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ, ανέρχονται οι ανείσπρακτοι φόροι, ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, εισπρακτέα είναι μόνο τα τετρακόσια τριάντα εκατομμύρια.

Στην έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας για το 2009 αναφέρεται ότι:

Οι καθυστερημένοι φόροι ανέρχονται στα 625 εκατομμύρια ευρώ προς το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και στα 200 εκατομμύρια προς τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Άλλα 300 εκατομμύρια αποτελούν αντικείμενο ένστασης στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανέφερε ότι: «Λόγω της οικονομικής κρίσης είναι επιτακτική η ανάγκη είσπραξης των φορολογιών, καθώς υπάρχουν πολίτες με πολυτελή διαβίωση οι οποίοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.»

Ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, Γιώργος Πούφος, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του γιατί η Βουλή δεν ψήφισε ολοκληρωμένο το πακέτο μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι θα κατέληγαν στα κρατικά ταμεία περίπου 100 εκατομμύρια. Συμπλήρωσε ότι: «Γίνεται μια προσπάθεια χωρίς όπλα, μείναμε με πενιχρά όπλα για να πολεμήσουμε το τέρας που συνεχώς μεγαλώνει. Τα τελευταία δύο χρόνια αποχώρησαν από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων 54 εργαζόμενοι.»

Ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, κάλεσε με τη σειρά του, όλους όπως, «εργαστούν με ότι διαθέτουν, αφού συμφωνήσαμε στη μείωση των δημόσιων υπαλλήλων κατά 5 χιλιάδες τα επόμενα πέντε χρόνια.»

Κατά τον Πρόεδρο της επιτροπής Ελέγχου, Γιώργο Γεωργίου, η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ευθύνη όλων. Συμπλήρωσε επίσης ότι έξι νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή πρέπει να επανακατατεθούν με τις ανάλογες τροποποιήσεις.

Αυτά αφορούν το μέρισμα διευθυντών, την μη δυνατότητα αφαίρεσης από το φορολογητέο εισόδημα των εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων, τη μη δυνατότητα στάσης του μερίσματος από εταιρεία σε εταιρεία και το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.


source: ant1.com.cy

No comments:

Share |