Thursday, September 22, 2011

Ένεση $400 δισ. από Fed


Ένεση $400 δισ. από Fed

Τριετή ομόλογα αξίας $400 δισ. θα πωλήσει η Fed προκειμένου να αγοράσει με τα έσοδα μακροχρόνια ομόλογα, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Όπως σημειώνεται, με αυτό τον τρόπο δεν ρίχνει νέο χρήμα στην οικονομία, αλλά βοηθά στη διατήρηση των μακροχρόνιων επιτοκίων που αφορούν την αγορά κατοικίας και το δανεισμό των επιχειρήσεων σε χαμηλά επίπεδα.

Η μη τροφοδότηση της οικονομίας με φρέσκο χρήμα και η προειδοποίηση της Fed για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της (εξασθένιση αγοράς εργασίας, υψηλή ανεργία) προκάλεσαν απογοήτευση στην αγορά με συνέπεια ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 να πέσει 3%.

Σημειώνεται πως η Fed μίλησε για σημαντικούς κινδύνους όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, εξαιτίας και των πιέσεων των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών. Λίγο πριν το ΔΝΤ είχε επισημάνει τους κινδύνους από το συνδυασμό της οικονομικής επιβράδυνσης στις αναπτυγμένες οικονομίες της Δύσης και την περισσότερο εύθραυστη από ποτέ κατάσταση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, ενώ την ίδια μέρα η Τράπεζα της Αγγλίας εξέταζε την πιθανότητα νέας χρηματικής ένεσης στην οικονομία.

Η έκταση της νέας παρέμβασης με αγορά ομολόγων στην αγορά από την Fed ήταν μεγαλύτερη από αυτό που περίμεναν αρκετοί αναλυτές μετά τις εκκλήσεις των Ρεπουμπλικάνων να μην υπάρξει νέα παρέμβαση στην οικονομία. Όμως η αποτελεσματικότητα του νέου πακέτου παραμένει αβέβαιη.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |