Tuesday, July 5, 2011

Ιαπωνία: Νέο προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ο Kan


Ιαπωνία: Νέο προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ο Kan

Έκτακτο προϋπολογισμό 2 τρισ. γεν (25 δισ. δολ.) για την αντιμετώπιση των καταστροφών μετά το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Naoto Kan, ποσό που δεν αναμένεται ωστόσο να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για την ανοικοδόμηση.

Είναι το δεύτερο σχέδιο δαπανών που κατατίθεται. Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν θα βασιστεί σε πωλήσεις ομολόγων για να χρηματοδοτήσει το πακέτο, ενώ θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια που περίσσεψαν από τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Kan μείωσε το μέγεθος του πακέτου λόγω των φωνών από κυβερνητικούς βουλευτές και αξιωματούχους της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. Με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις να τοποθετούν στα 16,9 τρισ. γεν το κόστος των ζημιών από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν και νέοι προϋπολογισμοί για την ανοικοδόμηση.

Ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός προβλέπει 275 δισ. γεν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρηνικής κρίσης. Προβλέπονται επιπλέον 800 δισ. γεν σε δαπάνες για την ανοικοδόμηση, ενώ 546 δισ. γεν θα κατευθυνθούν στις τοπικές κυβερνήσεις στις πληγείσες περιοχές.

Οι αναλυτές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τους έκτακτους προϋπολογισμούς της ιαπωνικής κυβέρνησης για να αξιολογήσουν την επιπλέον επιβάρυνση στο χρέος της χώρας που είναι ήδη το μεγαλύτερο μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.




source: capital.gr

No comments:

Share |