Tuesday, July 5, 2011

Σοκ στην αγορά ακινήτων τον Ιούνιο


Σοκ στην αγορά ακινήτων τον Ιούνιο

Σε τροχοπέδη της οικονομικής ανάκαμψης φαίνεται να εξελίσσεται ο κλάδος των ακινήτων το 2011, η συρρίκνωση του οποίου επιταχύνεται τους τελευταίους μήνες χωρίς να υπάρχουν στον ορίζοντα σημεία ανατροπής της κατάστασης.

Στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι πωλήσεις ακινήτων παρουσίασαν μείωση τον Ιούνιο για εντέκατο συνεχή μήνα, επιτείνοντας τις δυσκολίες των επιχειρηματικών φορέων του κλάδου.

Τον Ιούνιο του 2011 τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο διαμορφώθηκαν στα 589 έναντι 864 τον Ιούνιο του 2010, σημειώνοντας μεγάλη μείωση της τάξης του 32%.

Είναι η μεγαλύτερη μείωση στα πωλητήρια έγγραφα από το Σεπτέμβριο του 2009, που δείχνει ότι η δραστηριότητα στον κλάδο συνεχίζει να επιδεινώνεται διαψεύδοντας τις όποιες προσδοκίες για ανάκαμψη.
Η φετινή κατάσταση είναι απογοητευτική, παρά τη χαμηλή περσινή βάση: το εξάμηνο του 2011, οι πωλήσεις περιορίζονται στις 3577 έναντι 4408 πέρσι καταγράφοντας ετήσια μείωση 19%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στη Λάρνακα και στην Αμμόχωστο.

Στη Λάρνακα οι πωλήσεις περιορίστηκαν το εξάμηνο του 2011 στις 506 από 782 πέρσι, καταγράφοντας πτώση 35%.

Μείωση 25% παρουσιάζεται και στην Αμμόχωστο με τις πωλήσεις να κατέρχονται στις 329 από 436.

Μείωση 23% καταγράφουν και οι πωλήσεις στην Πάφο, πέφτοντας στις 615 από 801 που ήταν πέρσι.

Η απότομη συρρίκνωση της ζήτησης, που αναγκάζει τους developers να ψάχνουν για αγοραστές, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη Λευκωσία αντανακλώντας το μέγεθος του προβλήματος στην εγχώρια ζήτηση.

Η μείωση των πωλήσεων στη Λευκωσία φθάνει το 19%, με τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 1044 από 1284 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίθετα στη Λεμεσό, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που πραγματοποιούνται και η ζήτηση από Ρώσους, συντηρούν την κατάσταση στα περσινά επίπεδα, με τις πωλήσεις ακινήτων να φτάνουν τις 1083 έναντι 1105 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μικρή μείωση 2%.

Όπως αναφέρει στην StockWatch ο εκτιμητής ακινήτων, Αντώνης Λοΐζου, η μεγάλη μείωση που παρατηρείται στον κλάδο είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, και της οποίας οι επιπτώσεις τώρα έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται στην Κύπρο.

Από την άλλη ο κ. Λοΐζου επισημαίνει ότι ο κλάδος επηρεάζεται από τις φήμες που θέλουν του οίκους αξιολόγησης να μειώνουν τη διαβάθμιση της Κύπρου κατά 1-3 βαθμίδες λόγω των δεσμών που τη συνδέουν με το οικονομικό σύστημα της Ελλάδας.

Υποστηρίζει πως τα ψηλά τραπεζικά επιτόκια επίσης αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τους πιθανούς αγοραστές ακινήτων τόσο, όσο και η γενικότερη ανησυχία που επικρατεί για την οικονομία.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |