Tuesday, July 5, 2011

1 στις 10 ασφαλιστικές απέτυχαν στα stress tests


1 στις 10 ασφαλιστικές απέτυχαν στα stress tests


Περίπου το 10% των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών δεν έχουν αρκετά κεφάλαια για να αντέξουν σε έκτακτους οικονομικούς κλυδωνισμούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα άσκησης αντοχής (stress test) που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα από τη ρυθμιστική αρχή του τομέα.

Αλλά με ένα ποσοστό επιτυχίας 90%, ''συνολικά, ο Ευρωπαϊκός ασφαλιστικός τομέας παραμένει ισχυρός έναντι της εμφάνισης ισχυρών κλυδωνισμών'' αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Οι ασκήσεις αντοχής εξέτασαν 221 ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της συνολικής ασφαλιστικής αγοράς στα 27 μέλη του Ευρωπαϊκής Ενωσης, συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Από τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν εξεταστεί, ''τα στοιχεία έδειξαν ότι περίπου το 10% (13) από τους ασφαλιστικούς Ομιλους και εταιρείες που συμμετείχαν δεν πληρούν το MCR (ελάχιστο κεφάλαιο απαιτήσεων), υπό το δυσμενές σενάριο'', αναφέρεται στην ανακοίνωση της EIOPA.

''Οκτώ τοις εκατό (10) δεν πληρούν το MCR όσον αφορά το σενάριο του πληθωρισμού'' προστίθεται στην ανακοίνωση σε σχέση με μια υποθετική περίπτωση κατά την οποία ο πληθωρισμός ανάγκασε τις Κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν γρήγορα τα επιτόκιά τους.

''Οι ασφαλιστικοί Ομιλοι και εταιρείες που δεν πληρούν το όριο MCR παρουσίασαν έλλειμμα φερεγγυότητας 4,4 δισ. ευρώ, εάν συνέβαινε το δυσμενές σενάριο και 2,5 δισ. ευρώ αν το σενάριο του πληθωρισμού επρόκειτο να υλοποιηθεί'', σημειώνει η ανακοίνωση.

H EIOPA δεν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ανά χώρα, ή ανά ασφαλιστική εταιρεία.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |