Wednesday, July 13, 2011

Fitch: Υποβαθμίζει σε ΄CCC΄ την Ελλάδα


Fitch: Υποβαθμίζει σε ΄CCC΄ την Ελλάδα


Σε ΄CCC΄ υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα η Fitch Ratings από ΄B+ προηγουμένως επικαλούμενη την απουσία των όρων του νέου προγράμματος και την αβεβαιότητα όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας αλλά και το αδύναμο μακροοικονομικό outlook της Ελλάδας.

Υποβαθμίζει ταυτόχρονα την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄C΄ από ΄B΄. Η Fitch ανακοίνωσε παράλληλα ότι αφαίρεσε τις αξιολογήσεις από το καθεστώς Rating Watch Negative (RWN).

Επιβεβαίωσε τέλος το Country Ceiling σε ΄AAA΄ το οποίο ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Η Fitch σημειώνει ότι η αξιολόγηση ΄CCC΄ ενέχει σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους και αναγνωρίζει ότι η χρεοκοπία είναι μια πραγματική πιθανότητα. Σημειώνει εξάλλου ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα επεισόδιο χρεοκοπίας.

Σε σχετική ανακοίνωση η Fitch σημειώνει ότι η υποβάθμιση ακολουθεί την τοποθέτηση των αξιολογήσεων της Ελλάδας σε RWN στις 20 Μαΐου.

Όπως αναφέρει, εκείνη την περίοδο η Fitch είχε δηλώσει ότι θα επιλύσει το RWN υπό το πρίσμα της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας από το ΔΝΤ καθώς και ότι, ελλείψει ενός πλήρους χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα ήταν πιθανόν να υποχωρήσει στο ΄CCC΄.

Σημειώνεται παράλληλα ότι η προηγούμενη αξιολόγηση ΄B+΄ της Fitch βασίζονταν στην κρίση ότι η πρόβλεψη για τα νέα χρήματα προς την Ελλάδα δεν θα ήταν υπό τον όρο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε ένα νέο και ενισχυμένο πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα γεγονός χρεοκοπίας.

Όπως αναφέρει η Fitch, η σημερινή υποβάθμιση αντανακλά την απουσία ενός νέου, πλήρους χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά τον ρόλο των ιδιωτών πιστωτών σε μελλοντική χρηματοδότηση καθώς και το αδύναμο μακροοικονομικό outlook της Ελλάδας.

Η Fitch υπογραμμίζει παράλληλα ότι χρειάζονται νέα χρήματα για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας που θα προκύψει το 2012 – βασικό στοιχεία αδυναμίας του υφιστάμενου προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ όπως επισημαίνεται.

Η Fitch σημειώνει ταυτόχρονα ότι περίμενε η αβεβαιότητα για τα νέα χρήματα μαζί με το ρόλο των ιδιωτών πιστωτών, να είχε επιλυθεί με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος νωρίτερα τον Ιούλιο.

Ο οίκος σημειώνει ότι αν και οι βασικές παράμετροι του νέου πολυετούς προγράμματος προσαρμογής συζητήθηκαν στη συνάντηση του Ecofin στις 11 και 12 Ιουλίου, δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον όγκο και τους όρους του νέου πακέτου ή τη φύση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

source: capital.gr

No comments:

Share |