Wednesday, July 13, 2011

Πέραν του 9% οι αποδόσεις ομολόγων


Πέραν του 9% οι αποδόσεις ομολόγων

Σε επίπεδα πέραν του 9% βρέθηκαν χθες για πρώτη φορά οι αποδόσεις του πενταετούς κυπριακού ομολόγου, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες που άρχισαν να συσσωρεύονται για τη δημοσιονομική κατάσταση της ευρωπαϊκής περιφέρειας και τις ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες της έκρηξης στο Μαρί.

Το τελευταίο διήμερο οι αποδόσεις του πενταετούς ομολόγου αναρριχήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών που υπάρχουν για μετάσταση της κρίσης χρέους σε μια από τις πιο μεγάλες και πιο χρεωμένες χώρες της ΕΕ, την Ιταλία.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων επίσης αυξήθηκαν φθάνοντας το 8,10% έναντι 8,03% τη Δευτέρα.

Η Ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι υπάρχει η απαραίτητη πολιτική συναίνεση εντός της χώρας για τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και για την προώθηση τριετούς σχεδίου λιτότητας ύψους €40 δισ. για εξάλειψη του ελλείμματος μέχρι το 2014.

Οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει αυτή η συναίνεση εν μέρει λόγω του ρήγματος που φαίνεται να υπάρχει εντός της κυβέρνησης μεταξύ του πρωθυπουργού, Sivlio Berlusconi και του υπ. Οικονομικών, Giulio Tremonti.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας έφθασαν το 6.09%, επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές ιταλικών τραπεζών – που έχουν μεγάλη έκθεση σε ιταλικά ομόλογα – παρουσιάζουν διψήφιες απώλειες τις τελευταίες μέρες.

Η χθεσινή έκδοση €6,75 δισ. ετήσιων γραμματίων στέφθηκε πάντως με επιτυχία, αλλά η χώρα πλήρωσε το ψηλότερο επιτόκιο της τελευταίας τριετίας.

Η κατάσταση στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε αργά το βράδυ από τη νέα υποβάθμιση της Ιρλανδίας, κατά μία βαθμίδα, που έφερε τις διαβαθμίσεις της σε επίπεδο non-investment grade, δηλαδή junk.

Οι αξιολογητές εκτιμούν ότι η Ιρλανδία θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης μετά το 2013, όταν θα χρειαστεί να δανειστεί από τις αγορές.

Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη έχουν επισκιαστεί στην εγχώρια αγορά από το γεγονός της πολύνεκρης έκρηξης στο Μαρί.

Η έκρηξη έχει αναβάλει για τη Δευτέρα τη συζήτηση για την οικονομία, έχει όμως δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού, που ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί αναμένεται να επιτείνουν τα δημοσιονομικά προβλήματα και τις ανάγκες δανεισμού της χώρας.

Μέχρι το τέλος του έτους οι ανάγκες αναχρηματόδοτησης του κυπριακού χρέους φθάνουν τα €581 εκ. και το 2012 τα €1718 εκ. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνεται το έλλειμμα, που αυξάνει αντίστοιχα τις ανάγκες δανεισμού.

Τις επόμενες λίγες βδομάδες λήγει βραχυπρόθεσμο χρέος €200 εκ. που αναμένεται να αναχρηματοδοτηθεί από εγχώριες τράπεζες, που κατέχουν και το υφιστάμενο χρέος.

Το κυπριακό χρηματιστήριο υποχώρησε χθες για έβδομη συνεδρίαση, χάνοντας σχεδόν 13% σε δύο μόλις συνεδριάσεις.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |