Thursday, July 28, 2011

ΗΠΑ: Κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα για το χρέος


ΗΠΑ: Κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα για το χρέος


Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαιρετικά επικίνδυνη πλέον διαμάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ. Σήμερα κατατίθεται προς ψήφιση στο Κογκρέσο η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων, ο Μπάρακ Ομπάμα απειλεί με βέτο προκρίνοντας την πρόταση του Δημοκρατικού Harry Reid, ενώ αρκετοί βουλευτές καλούν τον Αμερικανό πρόεδρο να εκμεταλλευθεί ένα μάλλον ασαφές άρθρο του Συντάγματος που ενδεχομένως να του δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί εκτός Κογκρέσου.

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το κατά πόσο και με ποιο τρόπο θα αυξηθεί το όριο δανεισμού των ΗΠΑ που ανέρχεται στα 14,3 τρισ. δολ. καθώς την Τρίτη εξαντλούνται τα διαθέσιμα ρευστά του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η πλευρά των δημοκρατικών, επιμένει στην πρόταση Harry Reid για σημαντική αύξηση του ορίου δανεισμού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και παράλληλη μείωση του ελλείμματος κατά 2,2 τρισ. δολ. μέσα στην δεκαετία χωρίς αύξηση της φορολογίας.

Η πλευρά των Ρεπουμπλικάνων εμμένει στην πρόταση John Boehner, που ψηφίζεται σήμερα, η οποία κάνει λόγο για αύξηση του ορίου δανεισμού σε δύο στάδια – ώστε να ξανασυζητηθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012 – με παράλληλες μειώσεις των δημοσίων δαπανών. Ο Boehner προσπαθεί πάση θυσία να συγκεντρώσει την μέγιστη υποστήριξη στην πρότασή του, καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να «συμμορφωθούν», επισημαίνοντας μάλιστα πως αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία για τους Ρεπουμπλικάνους να επιβάλουν τις απαραίτητες περικοπές των κρατικών δαπανών.



Επισημαίνεται ότι η πρόταση Boehner είχε τα δικά της κενά σημεία, καθώς η επιτροπή προϋοπολογισμού του Λευκού Οίκου εκτίμησε διαφορετικά την προβλεπόμενη μείωση των δημοσίων δαπανών. Η πρόταση Boehner ανακλήθηκε (η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Τετάρτη) και αναθεωρήθηκε περιλαμβάνοντας πρόβλεψη μείωσης των δημοσίων δαπανών κατά 917 δις. δολ. στην 10ετία. Οι 51 Δημοκρατικοί Γερουσιαστές και δύο ανεξάρτητοι Γερουσιαστές υπέγραψαν επιστολή αναφέροντας πως θα καταψηφίσουν την πρόταση.

Τα ξένα πρακτορεία κάνουν λόγο για μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ενώ αργότερα σήμερα σε συνέντευξή Τύπου, αρκετοί Δημοκρατικοι βουλευτές αναμένεται να καλέσουν τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να κινηθεί εκτός Κογκρέσου αυξάνοντας το όριο δανεισμού της χώρας, στηριζόμενος σε ένα ασαφές άρθρο του Συντάγματος. Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του, απορρίπτει αυτή την πρόταση, ενώ αντιθέτως ο Harry Reid τονίζει πως σε μία κίνηση συμβιβασμού θα μπορούσε να δεχθεί ορισμένα τμήματα από την πρόταση Boehner.

Οι ξένοι οίκοι από την πλευρά τους, που έχουν προειδοποιήσει με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, επισημαίνουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο η αύξηση του ορίου δανεισμού, αλλά η παρουσίαση ενός αξιόπιστου μακροπρόθεσμου σχεδίου για την βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης των ΗΠΑ. Οι «παίκτες» της αγοράς ομολόγων, όπως ο BlackStone και η Templeton θεωρούν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της μεγαλύτερης οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αξιωματούχοι ανά τον κόσμο εκφράζουν ανοιχτά πλέον την ανησυχία τους

Τελευταίος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Nuer Presse δήλωσε αν και είναι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση για το όριο δανεισμού «ακόμη και τότε, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν λύσει τα προβλήματά τους».

«Το βασικό θέμα είναι ο έλεγχος του υψηλού χρέους και οι οικονομικές προοπτικές» δηλώνει ο Γερμανός αξιωματούχος και συμπληρώνει «Όλοι στις ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν την ευθύνη τους για τις διεθνείς χρηματαγορές. Εμείς στην Ευρώπη δεν έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα, αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα».

source: euro2day.gr

No comments:

Share |