Thursday, July 28, 2011

Γερμανία: Σε υψηλό τριμήνου ο πληθωρισμός


Γερμανία: Σε υψηλό τριμήνου ο πληθωρισμός

Πιέσεις στην ΕΚΤ για να αυξήσει για τρίτη φορά φέτος το βασικό επιτόκιο του ευρώ ασκεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, με τα προκαταρκτικά στοιχεία Ιουλίου για τις τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της, τη Γερμανία, να δείχνουν τη μεγαλύτερη αύξηση του τριμήνου.

Αύξηση 2,4%

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2,4% τον Ιούλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για αύξηση 2,3%. Η εξέλιξη αυτή αποδόθηκε στις υψηλές τιμές πετρελαίου. Εκτιμάται δε πως έως τα τέλη του έτους ο πληθωρισμός στη χώρα θα προσεγγίσει το 3%.

Τα υψηλότερα του εκτιμώμενου μεγέθη στη Γερμανία παραπέμπουν και σε αυξημένο πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, άνω του ποσοστού 2,7% που προεξοφλούν οι αναλυτές, μακριά από το στόχο 2% της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ θα πρέπει, ωστόσο, να «ζυγίσει» τυχόν απόφασή της για νέα αύξηση του επιτοκίου της στο παρόν περιβάλλον αβεβαιότητας που υπάρχει για την κρίση χρέους στην Ευρωπεριφέρεια και εν μέσω των ενδείξεων επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη δημοσιοποιούνται την Παρασκευή.

Αβεβαιότητα

«Αναμένουμε άλλη μία αύξηση επιτοκίων φέτος, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να περιμένει έως το Δεκέμβριο, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές», σχολίασε ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς της Berenberg Bank.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |