Thursday, July 28, 2011

Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα


Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα

Νέα επιδείνωση παρουσίασαν για πέμπτο συνεχές μήνα οι εγχώριες οικονομικές προσδοκίες τον Ιούλιο, όπως διαφαίνεται από την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας (ΔΟΣ) υποχώρησε κατά 0,9 μονάδες τον Ιούλιο στις 83 μονάδες από 83,9 μονάδες τον Ιούνιο του 2011.

Η υποχώρηση οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές ενώ μικρή επιδείνωση προέκυψε και στον τομέα των κατασκευών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της RAI που ετοιμάζει την έρευνα, τα πλείστα από τα στοιχεία λήφθηκαν πριν από την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στο Μαρί.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρουσιάζει επιδείνωση τον Ιούλιο. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, οι προσδοκίες τους για την οικονομική κατάσταση τόσο του νοικοκυριού όσο και της Κύπρου τους επόμενους 12 μήνες, καθώς και οι εκτιμήσεις τους για τις αναμενόμενες τιμές πώλησης των καταναλωτικών αγαθών παρουσιάζουν επιδείνωση. Επίσης, περισσότεροι καταναλωτές αναμένουν αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο τους επόμενους μήνες.

Αντίθετα, λιγότεροι καταναλωτές παρατήρησαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους τελευταίους 12 μήνες. Σε σχέση με τον περασμένο μήνα, περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν ότι η τρέχουσα χρονική στιγμή είναι κατάλληλη για αποταμίευση και περισσότεροι θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να αποταμιεύσουν τους επόμενους 12 μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -38 από -34.

Στις υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν και το χρηματοοικονομικό κλάδο, το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο. Η αξιολόγηση των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτηση τους τελευταίους μήνες, παρέμεινε περίπου η ίδια με τον προηγούμενο μήνα. Λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στη ζήτηση τους επόμενους τρεις μήνες και λιγότερες δήλωσαν μείωση στην απασχόληση τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον περασμένο μήνα αναμένουν μείωση στην απασχόλησή τους και τις τιμές τους επόμενους μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε στο -11.

Στον τομέα των κατασκευών, το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε μικρό βαθμό συγκριτικά με τον Ιούνιο λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης. Τον Ιούλιο περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικοδομική τους δραστηριότητα και περισσότερες δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες. Επιδείνωση σε σχέση με τον περασμένο μήνα, κατέγραψαν και οι αντιλήψεις των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books) με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι τα υπό εξέλιξη έργα τους είναι κάτω από το κανονικό για την εποχή. Όσον αφορά τις προσδοκίες τους για την απασχόληση τους επόμενους μήνες, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων επιδεινώθηκε στο -49 από -47.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο μήνα με τις αντιλήψεις για την τρέχουσα κατάσταση και τις προσδοκίες να μένουν σχεδόν αμετάβλητες. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων παρέμεινε στο -17.

Μικρή επιδείνωση σημείωσε και το κλίμα στο λιανικό εμπόριο, λόγω χειροτέρευσης των προσδοκιών. Σε σχέση με τον Ιούνιο, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση των πωλήσεων και των αποθεμάτων τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις πωλήσεις, στις παραγγελίες σε προμηθευτές καθώς και στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες. Στα ίδια περίπου επίπεδα με τον περασμένο μήνα, παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -22 από -21 τον προηγούμενο μήνα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |