Friday, July 29, 2011

Ασφυκτικές πιέσεις ξένων πιστωτών


Ασφυκτικές πιέσεις ξένων πιστωτών

Στα ύψη εκτινάχθηκε το τελευταίο διήμερο το κόστος δανεισμού της Κύπρου στις διεθνείς αγορές ομολόγων, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των ξένων πιστωτών για την πολιτική αβεβαιότητα και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Η χθεσινή παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου ενισχύει τις εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών ότι η πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει τη λήψη των αναγκαίων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων που επέφερε η καταστροφή στο Βασιλικό.

Η πολιτική αβεβαιότητα αλλά και οι υποβαθμίσεις από τους Moody’s δίνουν επίσης τροφή στα ξένα ΜΜΕ ότι η Κύπρος θα αναγκαστεί να προσφύγει σε διακρατικό δανεισμό μέσω του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, λόγω της αδυναμίας της να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές.

Η απόδοση του πενταετούς κυπριακού ομολόγου αναρριχήθηκε χθες σε επίπεδα κοντά στο 12%, έναντι 9,89% που είχε πέσει τη Δευτέρα.

Το δεκαετές ομόλογο επίσης έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 9,80%, έναντι 8,77% που ήταν τη Δευτέρα.

Η κατάληξη της Συνόδου Κορυφής στο θέμα της Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή έδωσε αφορμή για μαζικές αγορές ομολόγων της περιφέρειας που μείωσαν τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων μέχρι και 200 μονάδες βάσης.

Οι εγχώριες οικονομικές εξελίξεις έχουν όμως εντείνει τις ανησυχίες των ξένων πιστωτών που δεν βλέπουν να υπάρχει τέλος στην κρίση της ευρωζώνης.

Άνοδο παρουσίασαν το τελευταίο 24ωρο και οι αποδόσεις των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων.

Στο διεθνή τύπο άρχισαν πλέον να εμφανίζονται σε περίοπτες θέσεις σενάρια ότι η Κύπρος θα είναι η τέταρτη χώρα που θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που άρχισαν να δημιουργούνται για προσφυγή της Κύπρου σε διακρατική στήριξη από την ευρωζώνη και το IMF, υποστηρίζοντας ότι είναι καλυμμένες οι χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2011.

Δήλωσε δια του παραιτηθέντος εκπροσώπου της ότι «κάποιοι άρχισαν να θεωρούν δεδομένο ότι θα καταφύγουμε στο Μηχανισμό Στήριξης».

«Για να προσφύγει κάποιος στο Μηχανισμό Στήριξης σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του με ένα λογικό επιτόκιο. Μέχρι τώρα», σημείωσε ο Στέφανος Στεφάνου, «με τους χειρισμούς που έχουν γίνει, η Κύπρος καταφέρνει να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες».

«Αυτό το έχουμε σχεδιάσει για μέχρι και το τέλος αυτού του χρόνου και γίνονται προσπάθειες και για παρακάτω. Άρα, ας μη θεωρούμε δεδομένο ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στο Μηχανισμό Στήριξης και να φτιάχνουμε διάφορα σενάρια», συνέχισε.

Πριν την έκρηξη στο Μαρί, η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι οι φετινές χρηματοδοτικές της ανάγκες έχουν σχεδόν καλυφθεί και ότι χρειάζεται περίπου €1 δισ. το 2012, πέραν του χρέους €1,4 δισ. που κατέχουν ήδη οι εγχώριοι πιστωτές και που αναμένει να αναχρηματοδοτηθεί.

Η καταστροφή στο Βασιλικό έχει όμως επιδεινώσει τα δημοσιονομικά δεδομένα δημιουργώντας νέες ανάγκες δανεισμού για κάλυψη του επιπρόσθετου χρέους.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |