Friday, July 29, 2011

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την πρόταση Μπένερ


Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την πρόταση Μπένερ

Αναβλήθηκε η ψήφιση του σχεδίου του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ. Αγνωστο αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα, ώρα Ελλάδος) οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει ψηφοφορία για το όριο του χρέους, κάτι που δείχνει ότι ο Μπένερ δεν έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσει τη σχετική νομοθεσία.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές του κόμματός του που αντιτίθενται στο σχέδιό του, να συμβιβαστούν, τελικά όμως η ψηφοφορία αναβλήθηκε μετά από πέντε και πλέον ώρες διαβουλεύσεων.

Ο Μπένερ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το σχέδιό του όταν ανάλυση του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περικοπές θα ήταν κατά 350 δισ.δολάρια χαμηλότερες από τα 1,2 τρισ. δολ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι προέβλεπε σε διάστημα δεκαετίας.

Παρ' όλα αυτά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που τάσσονται υπέρ του συντηρητικού κινήματος του Κόμματος του Τσαγιού (Tea Party), το οποίο κάλεσε ανοικτά τους βουλευτές να απορρίψουν κάθε συμβιβασμό, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Μπένερ.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι Ρεπουμπλικάνοι ανακοίνωσαν, μέσω του εκπροσώπου τους, Μάικ Πενς, ότι αναμένεται να αξιολογήσουν τις επιλογές τους σήμερα (14.00 GMT). Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μία ψηφοφορία την Παρασκευή.

«Υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Είναι σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία των ΗΠΑ, διότι είναι η πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη της που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού PBS και εξέφρασε την επιθυμίας της «οι πολιτικοί ηγέτες να έχουν το θάρρος και την ταπεινότητα και να ξεπεράσουν τις ευαισθησίες, ανησυχίες και πολιτικά δόγματα, τα οποία είναι απολύτως θεμιτό, για το καλό όλης της χώρας και για την οικονομία κόσμο».

«Δεν έχω λόγια που να εκφράζουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση παγκοσμίως», σχολίασε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι.

Εν τω μεταξύ, περίπου 14 υπεύθυνοι τραπεζών, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζουν ότι τα μέλη του Κογκρέσου πρέπει να «καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα».

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |