Monday, March 28, 2011

Γεγονός η πολεοδομική αμνηστία


Γεγονός η πολεοδομική αμνηστία

Ομόφωνα και μετά από ένα χρόνο συζητήσεων η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε σήμερα τα τρία από τα πέντε νομοσχέδια που ρυθμίζουν την αμνήστευση πολεοδομικών παρατυπιών, δίνοντας τέλος στο πρόβλημα έκδοσης τίτλων που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Τα νομοσχέδια προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι η νομιμοποίηση των οικοδομικών παρατυπιών θα εφαρμόζεται μόνο για οικιστικές και παραθεριστικές αναπτύξεις, για ξενοδοχειακές αναπτύξεις και για εμπορικές αναπτύξεις μικρής κλίμακας που δεν θα υπερβαίνουν τα 1000 τ.μ.

Νομιμοποίηση θα μπορεί να προκύψει και για μικτές οικιστικές ή παραθεριστικές και εμπορικές αναπτύξεις εφόσον το οικιστικό μέρος τους υπερισχύει το σύνολο της ανάπτυξης νοουμένου ότι η αδειοδότηση των συγκεκριμένων οικοδομών δεν έγινε κατά παρέκκλιση των προνοιών του Σχεδίου Ανάπτυξης.

Επίσης θα μπορεί να εκδοθεί πολεοδομική άδεια για νομιμοποίηση των παρατυπιών σε υφιστάμενες οικοδομές που υπερβαίνουν το εγκριθέν δομήσιμο εμβαδό κατά ανώτατο ποσοστό μέχρι 30%.

Παράλληλα σε επιμέρους μονάδες ή σε κοινόχρηστούς χώρους θα επιτρέπεται αύξηση του εγκριθέντος δομήσιμου εμβαδού κατά ανώτατο ποσοστό μέχρι 30%, ανεξάρτητα εάν βρίσκονται εντός ή εκτός από το κέλυφος οικοδομής, εφόσον η συνολική αύξηση του εγκριθέντος δομήσιμου εμβαδού όλης της οικοδομής δεν υπερβαίνει το 10%.

Εν τω μεταξύ οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται για έκδοση πολεοδομικής άδειας σε υφιστάμενες οικοδομές με παρατυπίες να συνάδουν με τις πρόνοιες των σχεδίων ανάπτυξης και οι οποίες μετά από σχετική αίτηση θα μελετιούνται από την πολεοδομική αρχή.

Με τα νομοσχέδια καθορίζεται επίσης η σύνθεση της τριμελούς επιτροπής που θα συμμετέχει στη διαδικασία μελέτης και εξέτασης των αιτήσεων για νομιμοποίηση των παρατυπιών σε υφιστάμενες οικοδομές.

Με τα νομοσχέδια ρυθμίζεται ακόμη το ύψος του αντισταθμίσματος που θα καταβάλλεται με την υποβολή αίτησης για νομιμοποίηση παρατυπιών. Θα είναι μειωμένο κατά 20% και 10% όταν οι αιτήσεις υποβληθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου και δεύτερου χρόνου αντίστοιχα από την ημέρα έναρξης ισχύος του νόμου.

Μάλιστα ο επιβλέπων μηχανικός οφείλει σε 30 ημέρες από τη συμπλήρωση μεγάλου ποσοστού εργασίας να υποβάλει στην αρμόδια αρχή πιστοποιητικό με το οποίο θα βεβαιώνεται η συμπλήρωση των εργασιών.

Η αίτηση για έγκριση υφιστάμενης οικοδομής ή υπό δημιουργία οικοπέδου που δεν είναι συμφωνούν με την άδεια πρέπει να υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή σε τρία χρόνια.

Η αίτηση που υποβάλλεται για έκδοση πιστοποιητικού έγκρισης θα παραπέμπεται για μελέτη στην αρμόδια επιτροπή έτσι ώστε σε περίπτωση που άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί πριν την 1η Ιανουαρίου του 1994 , να υποβάλλεται και έκθεση σχετικά με την κατάσταση του στατικού φορέα οικοδομής.

Η αρμόδια αρχή θα μπορεί να επιτρέψει όταν το έργο είναι περιορισμένης κλίμακας και σημασίας την υλοποίηση εργασιών χωρίς απαιτείται ο διορισμός επιβλέποντα μηχανικού.

Επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα στην αρμόδια αρχή να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα σε πρόσωπα όταν αυτά δεν υποβάλουν την προβλεπόμενη δήλωση πρόθεσης ή και αίτησης εντός 6 μηνώ ή εντός 3 χρόνων για έγκριση της υφιστάμενης οικοδομής ή του υπό δημιουργία οικοπέδου.

Μετά τη συμπλήρωση των εργασιών οι οποίες δεν θα είναι σύμφωνες με την εκδοθείσα άδεια, η αρμόδια αρχή θα μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών. Η αρμόδια επιτροπή θα μπορεί να μην εκδίδει θετική γνωμάτευση για παρατυπίες σε σχέση με τη πρόσβαση αναπήρων.

Ιεραρχική προσφυγή από κάποιο πρόσωπο που μπορεί να ασκήσει στον Υπουργό Εσωτερικών, μετά από απόφαση του Διευθυντή του Κτηματολογίου να του επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα όταν το συγκεκριμένο πρόσωπο παραλείψει να υποβάλλει αίτηση εκσυγχρονισμού εγγραφής ακίνητης ιδιοκτησίας ,δεν θα αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης ώστε να αναστέλλεται μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της ιεραρχικής αρχής.

Με την ψήφιση της νέας νομοθεσίας, όπως αναφέρθηκε στην Ολομέλεια, η Βουλή δεν αναμένει ότι θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά δίδει με τον τρόπο αυτόν μια ευκαιρία να ανακουφισθεί μια μεγάλη μερίδα πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο, αναμένοντας εγκρίσεις για άδειες από την πολεοδομία και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο και, παράλληλα, επιφυλάσσεται να ασχοληθεί ξανά με το ζήτημα αυτό μετά την παρέλευση ολίγων μηνών από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |