Monday, February 28, 2011

Moody΄s: “Η Εθνική επιδιώκει εχθρική ή αναθεωρημένη προσφορά”


Moody΄s: “Η Εθνική επιδιώκει εχθρική ή αναθεωρημένη προσφορά”


Σημαντικές συνέργειες από ενδεχόμενη συγχώνευση Εθνικής και Alpha Bank βλέπει η Moody΄s, σε σημερινή έκθεσή της. Ο αναλυτής του οίκου, Κωνσταντίνος Κυπραίος, εκτιμά ότι παρά τα οφέλη αυτά, η πιστοληπτική αξιολόγηση των δύο τραπεζών παραμένει υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση και υποστηρίζει ότι η Εθνική θα προχωρήσει είτε σε εχθρική δημόσια προσφορά, είτε σε αναθεωρημένη.

“Παρά την απόρριψη της πρότασης από την Alpha Bank, η Εθνική συνεχίζει να προωθεί την πρόταση συγχώνευσης με την αγορά και τους επενδυτές, γεγονός το οποίο κατά την άποψή μας συνιστά ότι η Εθνική είτε επιδιώκει μια εχθρική δημόσια προσφορά για την Alpha Bank ή ότι θα κάνει μια αναθεωρημένη προσφορά. Αν η συγχώνευση προχωρήσει, θα είναι πιστοληπτικά θετική για το νέο σχήμα, δεδομένων των ευκαιριών για συνέργειες στο κόστος και την επέκταση του δικτύου, ειδικά στη νοτιοανατολική Ευρώπη.”

Στην έκθεση αναφέρονται οι εκτιμήσεις της Εθνικής για συνέργειες στα κόστη και στα έσοδα της τάξης των 550 – 700 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. “Αυτές μπορεί να επιτευχθούν σε ορίζοντα τριετίας. Από το συνολικό ποσό, 250-325 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από μειώσεις σε δαπάνες προσωπικού στις τοπικές δραστηριότητες της τράπεζας, και από εκλογίκευση της αλληλεπικάλυψης στις δραστηριότητες της νοτιοανατολικές Ευρώπης. Άλλα 200-225 εκατομμύρια ευρώ στις καταθέσεις θα επιτευχθούν από την ευθυγράμμιση του κόστους των προθεσμιακών της Alpha με αυτών της Εθνικής, και από την εφαρμογή ομοιόμορφης τιμολόγησης στη βάση καταθέσεων του νέου σχήματος, 100 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, η Εθνική εκτιμά ότι η συγχώνευση θα δημιουργήσει συνέργειες στα έσοδα, 100 – 150 εκατομμύρια ευρώ, που θα προέρχονται από αυξημένες πωλήσεις υπηρεσιών και από τη μείωση σε κόστη προσέλκυσης πελατών.”


Ο αναλυτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι προκλήσεις στις συνθήκες λειτουργίας και η δυνητική αντίσταση από τραπεζοϋπαλλήλους δείχνει ότι η διοίκηση μπορεί να χάσει τους στόχους στις συνέργειές της. “Εντούτοις, ένα μεγάλο μέρος αυτών των στόχων είναι επιτεύξιμο και θα οδηγούσε σε υψηλότερη επιχειρησιακή κερδοφορία για το σχήμα.”

Αναφέρει ακόμα ότι η προτεινόμενη συγχώνευση θα ενδυνάμωνε επίσης το δίκτου του νέου σχήματος, δημιουργώντας ένα σημαντικό παίκτη στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά με συνολικά assets 190 δισεκατομμυρίων ευρώ. “Στην Ελλάδα, η κυρίαρχη θέση της Εθνικής στη λιανική τραπεζική και στη στεγαστική πίστη θα συμπληρωνόταν από την ισχύ της Alpha στο corporate banking, ενώ η επικέντρωση της Alpha σε πελάτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας θα συμπλήρωνε την ισχυρή θέση της Εθνικής στη μαζική αγορά. Το νέο σχήμα θα είχε επίσης ισχυρή παρουσία στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, τα Σκόπια και την Κύπρο, οδηγώντας σε ένα μεγάλου μεγέθους δίκτυο στα Βαλκάνια και μετριάζοντας τις απώλειες στο δίκτυο από την επερχόμενη πώληση του 20% της Finansbank.”

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της αξιολόγησης των δύο τραπεζών: “Ενώ αυτή η κίνηση είναι θετική πιστοληπτικά για το νέο σχήμα, οι αξιολογήσεις και των δύο τραπεζών παραμένουν υπό αναθεώρηση κυρίως για υποβάθμιση, επειδή τα τοπικά τους δίκτυα αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου, στη χρηματοδότηση και στην κερδοφορία, λόγω της ελληνικής κρίσης χρέους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά συνέπεια η οικονομία και οι τράπεζες. Το νέο σχήμα θα εξαρτάται κατά 37 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ (περίπου 20% των συνολικών υποχρεώσεών του) και θα έχει περίπου 25 δισ. ευρώ σε έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και παρόμοια προϊόντα, περίπου το διπλάσιου των κεφαλαίων Tier1 του σχήματος. Ομοίως, οι δείκτες ποιότητας του χαρτοφυλακίου θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται τουλάχιστον μέσα στο 2011.”


source: capital.gr

No comments:

Share |