Monday, February 28, 2011

Ευρωζώνη: Στο 2,3% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Στο 2,3% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Με μικρότερη ταχύτητα της προσδοκώμενης ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, καθώς οι τιμές για τα λιγότερα ασταθή βασικά στοιχεία υποχώρησαν από το Δεκέμβριο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 2,3% στα 17 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωζώνης, Eurostat.

Το μέγεθος του Δεκεμβρίου ήταν μεγαλύτερο από το 2,2% του Δεκεμβρίου και το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008, όταν οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 3,2%. Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, δεν ανέμεναν την καθοδική αναθεώρηση.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περίπου 2%.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 1% κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη. Ωστόσο, τα λόγια του προέδρου της Jean-Claude Trichet, στην συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την ανακοίνωση, μπορεί να ρίξουν φως στο πόσο πιθανή είναι η αύξηση των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,7% τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο, πτώση μεγαλύτερη της προσδοκώμενης για 0,6%.

Το μέγεθος του πληθωρισμού διατηρήθηκε υψηλό εξαιτίας των τιμών ενέργειας, οι οποίες συνέχισαν να επιταχύνονται σε ετήσια βάση.




source: capital.gr

No comments:

Share |