Monday, January 24, 2011

Αναβαθμίζει σε neutral από negative τις ελλ. τράπεζες η Credit Suisse


Αναβαθμίζει σε neutral από negative τις ελλ. τράπεζες η Credit Suisse


Η ανακινούμενη φημολογία για το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων, επηρεάζει θετικά τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με σημερινή ανάλυση της Credit Suisse, η οποία αναβαθμίζει πλέον την εκτίμησή της για τον κλάδο σε neutral από negative.

Ειδικότερα, ο οίκος επισημαίνει ότι στις 19 Ιανουαρίου η Die Zeit ανέφερε πως υπάρχει σχέδιο μέσα στη γερμανική κυβέρνηση, για την επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους από την κυβέρνηση της Ελλάδας.

«Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση είναι θετική για το ελληνικό χρέος, και κατά συνέπεια και για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρεται από την Credit Suisse.

Εκτιμά δε πως θα μειώσει το ποσοστό χρέους/ΑΕΠ κατά 8%. «Αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του για να φτιάξει την ελληνική κατάσταση, αλλά εάν φανταστούμε ότι συνδυάζεται (παραδεχόμαστε πως είναι αισιόδοξο) με σειρά άλλων μέτρων, τότε το ποσοστό χρέους/ΑΕΠ υποχωρεί στο 124%».

Ακόμη, αυτό θα απαιτούσε ένα haircut ύψους 27% για να μειωθεί το χρέος στο 90%. «Κατά την άποψή μας ένα συντηρήσιμο μέγεθος και πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς για haircut 40%-60%».

Εκτιμά ακόμη ότι η Τρόικα είναι πρόθυμη να αποφύγει την επιδείνωση της κρίσης χρέους, με το να προστεθεί και μια τραπεζική. Ακόμη, υποστηρίζει πως θα προσπαθήσει με κάθε πιθανό τρόπο να αποφύγει μια κρίση που περιλαμβάνει τη διαγραφή κρατικών ομολόγων που κρατούνται από τις ελληνικές τράπεζες.

«Ένα haircut 25% επί των κρατικών ομολόγων που κρατούνται από τις τράπεζες και η επανακεφαλαιοποίηση στο 9% του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, θα έκανε τις τράπεζες να φαίνονται δίκαια αποτιμημένες».

Σχολιάζει ακόμη πως το τραπεζικό σύστημα είναι απίθανο να θέσει συστημικό ρίσκο για το κρατικό χρέος.

Αναβαθμίζει δε τη συνολική εκτίμησή της για τις ελληνικές τράπεζες από negative σε neutral. «Οι μετοχές τους είναι χαμηλότερα κατά 50%-60% από την αρχή του 2010. Σύμφωνα με την άποψή μας, οι αποτιμήσεις τους ενσωματώνουν και ένα haircut 25% καθώς και το μέγιστο ποσοστό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων τραπεζών, στο 10%-11%».

Ωστόσο, θεωρεί ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για να γίνει τόσο bullish, καθώς παραμένει το ρίσκο από ενδεχόμενο υψηλότερο haircut στα κρατικά ομόλογα, από την πιθανότητα βαθύτερης ύφεσης σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, ενώ και η έξοδος από το μηχανισμό χρηματοδότησης της ΕΚΤ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Αναβαθμίζει ακόμη την Alpha Bank σε neutral από underperform, ενώ η αγαπημένη της επιλογή παραμένει η Τράπεζα Κύπρου.



source: capital.gr

No comments:

Share |