Monday, January 31, 2011

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες


Αύξησαν τις δαπάνες τους τον περασμένο Δεκέμβριο οι Αμερικανοί καταναλωτές εν μέσω της εορταστικής περιόδου και καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,7% το Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Την ίδια στιγμή, το εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 0,4% για δεύτερο μήνα στη σειρά.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,5% και του εισοδήματος κατά 0,4%.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το Νοέμβριο έδειξαν παράλληλα αύξηση των δαπανών κατά 0,3% αντί για άνοδο 0,4% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ο ρυθμός αποταμίευσης στο μεταξύ υποχώρησε στο 5,3% το Δεκέμβριο από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος ο δομικός δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, σημείωσε άνοδο 0,7% σε ετήσια βάση έπειτα από άνοδο 0,8% το Νοέμβριο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος.

Ο ευρύτερος δείκτης τιμών σκαρφάλωσε 1,2% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.


source: capital.gr

No comments:

Share |