Monday, January 31, 2011

Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Ρωσία


Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) – Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ωστόσο αύξησε το ελάχιστο ποσοστό διακράτησης αποθεματικών στη μηνιαία συνάντηση νομισματική πολιτικής σήμερα, Δευτέρα, επικαλούμενη την επιτάχυνση του πληθωρισμού και τον κίνδυνο εισροών κεφαλαίων λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

"Η απόφαση αυτή πάρθηκε εν μέσω των αυξανόμενων πληθωριστικών προσδοκιών και της πιθανότητας αυξημένων εισροών κεφαλαίου στη Ρωσία λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα.

Οι προϋποθέσεις διακράτησης αποθεματικών για ξένες εταιρείες θα αυξηθούν στο 3,5% από 2,5%, με ισχύ από την Τρίτη, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι προϋποθέσεις διακράτησης αποθεματικών για πελάτες λιανικής θα αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,00%.

Η απόφαση αιφνιδίασε τους περισσότερους φορείς της αγοράς καθώς οι περισσότεροι περίμεναν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα μετά τα αυστηρά σχόλια κορυφαίων αξιωματούχων της τράπεζας και την άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί κατά 1,8% από την αρχή του έτους. Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 6% με 7% στα τέλη του έτους ήδη φαίνονται πολύ συντηρητικές, δεδομένης της γρήγορης αύξησης του ρυθμού ανόδου των τιμών τον Ιανουάριο.

Ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό θα είναι "εξαιρετικά δύσκολο" να επιτευχθεί, ενώ εκτίμησε ότι η άνοδος των τιμών θα επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους. Ο πληθωρισμός για το 2010 διαμορφώθηκε στο 8,8% ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό από 6% έως 7%.

Οι τιμές τροφίμων σημείωσαν σταθερή άνοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η χειρότερη ξηρασία στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες εξαφάνισε περισσότερο από το ένα τρίτο της καλλιέργειας σιτηρών της χώρας. Η άνοδος του πληθωρισμού είχε επίσης οδηγό την απότομη αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού στα τέλη του περασμένου έτους, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.



source: capital.gr

No comments:

Share |