Friday, November 19, 2010

Fortune: Οι 50 κορυφαίοι "Επιχειρηματίες 2010"


Fortune: Οι 50 κορυφαίοι "Επιχειρηματίες 2010"


Τι έπρεπε να έχει ένα επιχειρηματικό στέλεχος για να εισέλθει στον φετινό κατάλογο Fortune με τους σπουδαιότερους Αμερικανούς επιχειρηματίες; Την δυνατότητα να δημιουργεί νέες ευκαιρίες μέσα από την κρίση, συμπεραίνουν οι δημοσιογράφοι του έγκριτου περιοδικού.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό του άρθρο το Fortune, πολλοί CEOs του καταλόγου κατέθεσαν μια εντυπωσιακή παρουσία –αλλά αυτό δεν ήταν δα και τόσο δύσκολο: Μετά το καταστροφικό 2009, οποιαδήποτε οικονομική λάμψη κι αν εκδηλώθηκε, ήταν συγκριτικά εύκολο να προκαλέσει ταχεία ανάπτυξη.

Οπότε, αναζητώντας τους παράγοντες που θα αναδείκνυαν τα άτομα τα οποία θα συμμετείχαν στον 50μελή κατάλογο του «Businessperson of the Year», οι ερευνητές του περιοδικού έψαξαν για τους επιχειρηματικούς ηγέτες που δεν σύρθηκαν απλώς από τα συντρίμμια της μεγάλης ύφεσης, αλλά και συνέχισαν τρέχοντας.

Ετσι, ο κατάλογος περιέχει ανθρώπους που έδειξαν πώς γίνεται να εφευρεθούν νέες αγορές, να υπερφορτιστούν παλιές επιχειρήσεις και να παταχθεί ο ανταγωνισμός.

Περιέχει για παράδειγμα την Ellen Kullman που μετέτρεψε την κοιμισμένη DuPont σε χρηματιστηριακό φαινόμενο. Τον Mark Zuckerberg που πρόσθεσε στο Facebook 150 εκατομμύρια νέους χρήστες σε 12 μήνες. Τον Steve Jobs που «γέννησε» μια νέα τάξη ηλεκτρονικών υπολογιστών και έκανε την Apple την πιο βαρύτιμη τεχνολογική εταιρία στον γαλαξία. Τον Alan Mulally που απέδειξε ότι η αναγέννηση της Ford δεν ήταν φούσκα.


Και, φυσικά, το Νο1, τον Reed Hastings της Netflix που έδειξε ότι το να τα παίζεις όλα για όλα και πώς παίζοντας όλα για όλα συχνά έχει αποτέλεσμα και ότι ακόμη κι ένας μικρός παίκτης μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή στην βιομηχανία.

1. Reed Hastings, Netflix

Ο κορυφαίος «Επιχειρηματίας της Χρονιάς,» ο Reed Hastings διευθύνων σύμβουλος της Netflix, δεν έπρεπε να βρίσκεται εδώ: Δεν έπρεπε να βρίσκεται στον κατάλογο με τους κορυφαίους επιχειρηματίες, σίγουρα δεν έπρεπε να φιγουράρει στο εξώφυλλο του Fortune. Η Netflix, εταιρία αποστολής DVD-by-mail, έπρεπε να έχει ήδη σβηστεί από το χάρτη, έπρεπε να έχει συνθλιβεί κάτω από την παρουσία της Blockbuster ή της Wal-Mart ή της Apple. Τα χαρακτηριστικά κόκκινα φακελάκια ταχυδρομικής αποστολής των DVD, δεν θα’πρεπε να κυκλοφορούν ακόμη.

Κι όμως. Όχι μόνο ο κ. Hastings αναρριχήθηκε στην Νο1 θέση του καταλόγου αλλά και, τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρία του, κάνουν θραύση: Η επιχείρηση που ο ίδιος εφηύρε το 1997 είναι επίσης η μετοχή της χρονιάς, με άνοδο 200% και πλέον από τον Ιανουάριο, έναντι 7% του S&P 500. Ο κ. Hastings έχτισε την επιχείρησή του με μια κουλτούρα σκληρής δουλειάς και ανάληψης κινδύνων, που τον ανέδειξε σε γκουρού της νέας γενιάς των επιχειρηματιών της Silicon Valley. Και ακόμη παραπέρα: Ο ίδιος άλλαξε ριζικά την επιχείρηση διανομής ταινιών και άλλαξε και όλο το παιχνίδι, δρομολογώντας ταινίες και τηλεοπτικά σόου μέσω του ιντερνέτ –εις βάρος μάλιστα της ίδιας της δουλειάς της Netflix. Οι καλωδιακές εταιρίες τον απεχθάνονται. Τα χολιγουντιανά στούντιο δεν ξέρουν αν πρέπει να τον αγκαλιάσουν ή να τον διώξουν. Στην πραγματικότητα, κάθε συμφωνία για ταινία που κλείνεται σήμερα, περιλαμβάνει και τον παράγοντα της online διανομής. Και αυτό, είναι καθαρά επίτευγμα του Νο1 Επιχειρηματία της Χρονιάς στον πλανήτη.

Να σημειωθεί πριν παραθέσουμε τον κατάλογο με τους υπόλοιπους κορυφαίους επιχειρηματίες του Fortune, ότι το περιοδικό ζήτησε και από τους αναγνώστες να βαθμολογήσουν τους CEOs και να καταρτίσουν τον δικό τους κατάλογο.

Με βάση την ψηφοφορία των αναγνωστών, λοιπόν, ο Reed Hastings καταλαμβάνει την Νο3 θέση, ενώ πρώτος στις προτιμήσεις του κοινού έρχεται ο Alan Mulally της Ford και ακολουθεί ως Νο2 ο «κολοσσός» Steve Jobs της Apple.

Ο κανονικός κατάλογος του Fortune έχει ως εξής:

1. Reed Hastings, Netflix
2. Alan Mulally, Ford
3. Steve Jobs, Apple
4. Mark Zuckerberg, Facebook
5. Ellen Kullman, DuPont
6. Robin Li, Baidu
7. Larry Ellison, Oracle
8. Warren Buffett, Berkshire Hathaway
9. Ray Dalio, Bridgewater Associates
10. Jeffrey Bezos, Amazon
11. Eric Schmidt, Google
12. Mark Pincus, Zynga
13. James Skinner, McDonald's
14. David Novak, Yum Brands
15. Sam Palmisano, IBM
16. Angela Ahrendts, Burberry Group
17. Larry Fink, BlackRock
18. Marc Benioff, Salesforce.com
19. Marc Andreessen, Andreessen Horowitz
20. Shlomo Yanai, Teva Pharmaceutical
21. Wang Chuanfu, BYD
22. Bob Iger, Walt Disney
23. Irene Rosenfeld, Kraft Foods
24. Dick Costolo, Twitter
25. Ratan Tata, Tata Group
26. Tim Westergren, Pandora
27. Jeffrey Bewkes, Time Warner
28. Howard Schultz, Starbucks
29. Roger Altman, Evercore
30. John Paulson, Paulson & Co.
31. Michael Duke, Wal-Mart
32. Michael White, DirecTV
33. Bill Gross, PIMCO
34. Terry Lundgren, Macy's
35. Bob Sasser, Dollar Tree
36. Henry Kravis, KKR
37. Jamie Dimon, JPMorgan Chase
38. Glen Senk, Urban Outfitters
39. Geesung Choi, Samsung Electronics
40. Rex Tillerson, ExxonMobil
41. Reid Hoffman, Greylock Partners
42. Robert Benmosche, American International Group
43. Brian Roberts, Comcast
44. John Stumpf, Wells Fargo
45. Sergio Marchionne, Fiat – Chrysler
46. Yuri Milner, Mail.ru Group
47. Lloyd Blankfein, Goldman Sachs
48. Doug Oberhelman, Caterpillar
49. Ari Emanuel, WME
50. Li Li, Shenzhen Hepalink Pharmaceutical

source: euro2day.gr

No comments:

Share |