Friday, November 19, 2010

Θα αιφνιδιάσει ξανά η κεντρική τράπεζα της Κίνας;


Θα αιφνιδιάσει ξανά η κεντρική τράπεζα της Κίνας;

Η φημολογία γίνεται ολοένα πιο έντονη αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα, ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για κίνηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η People’s Bank of China έχει ιστορικό στο να κάνει το αντίθετο από αυτό που περιμένει η αγορά. Η κατά 0,25% αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων - που ανακοινώθηκε ένα βράδυ Τρίτης στα μέσα Οκτωβρίου, στην τέτοια κίνηση σε διάστημα σχεδόν τριών ετών – αιφνιδίασε τις αγορές.

Το ίδιο ακριβώς έκανε η κεντρική τράπεζα νωρίτερα μέσα στο μήνα, όταν προχώρησε στην αύξηση του ποσοστού των τραπεζικών αποθεματικών.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο αναλυτής της Standard Chartered, Stephen Green εξηγεί στο MarketWatch γιατί η People’s Bank of China ίσως πράξει αυτό που όλοι αναμένουν, καθώς συνδυάζει την πολιτική με τις προσπάθειες περιορισμού των πληθωριστικών προσδοκιών.

«Οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις είναι διαδεδομένες και θα μπορούσαν να πάρουν σάρκα και οστά κάθε στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Green.

Ο Green αναμένει ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος και τρεις αυξήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ δίνει 50% πιθανότητες να γίνει η αύξηση αυτό το Σαββατοκύριακο, επικαλούμενος την, όπως τη χαρακτηρίζει, αυξημένη αίσθηση αναγκαιότητας, στις τάξεις των Κινέζων αξιωματούχων.

Παραινέσεις οικονομολόγων για αύξηση των επιτοκίων

Τα σχέδια της Κίνας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με επιδοτήσεις, πωλήσεις αποθεματικών τροφίμων και η απειλή των ελέγχων των τιμών, αναμένεται να αποδειχθούν μη ικανοποιητικά και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Αναλυτές σε εννέα τράπεζες που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών τον Οκτώβριο, θα υπονομεύσουν την οικονομία, ώθησε τον πρωθυπουργό Wen Jiabao να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Τα μέτρα, δεν κάνουν τίποτα να αντιμετωπίσουν την πιστωτική ανάπτυξη της Κίνας. Ο δείκτης στο χρηματιστήριο οδεύει ολοταχώς για το μεγαλύτερο διήμερο sell off από τον Μάιο, εν μέσω ανησυχιών ότι η νομισματική σύσφιξη θα πλήξει τις δαπάνες.

Αναλυτές σχολιάζει πως η παρέμβαση στις τιμές μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική καθώς μπορεί να προκαλέσει πανικό και να επιδεινώσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ίσως να μην είναι αρκετά για να μειώσουν άμεσα τον πληθωρισμό».

Οι Standard Chartered, HSBC Holdings, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse Group, Mizuho Securities Asia, Royal Bank of Canada, UBS και ΑΝΖ, προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει εκ νέου σε αύξηση των επιτοκίων.

«Κάθε Παρασκευή υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι η Κίνα θα κάνει κάτι», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομικής της HSBC για την Ασία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή, δεδομένης της αύξησης του επιπέδου αποθεματικών που πρέπει να κατέχουν οι τράπεζες και των μέτρων που λαμβάνονται αυτή την εβδομάδα, μια ώθηση στο κόστος δανεισμού είναι πιο πιθανή για τον επόμενο μήνα.

source: capital.gr

No comments:

Share |