Monday, October 18, 2010

Καθυστερήσεις πληρωμών: Όριο οι τριάντα ημέρες


Καθυστερήσεις πληρωμών: Όριο οι τριάντα ημέρες

Οι μικρότερες επιχειρήσεις συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές. Το ΕΚ, για περισσότερο από ένα χρόνο, άσκησε πιέσεις για την εξασφάλιση αυστηρότερων και σαφέστερων κανόνων για τις περιόδους πληρωμών, ώστε να ενισχυθεί η φερεγγυότητα, η καινοτομία και οι θέσεις εργασίας. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη για την υιοθέτηση της συμφωνίας που επετεύχθη με το Συμβούλιο και υπαγορεύει το γενικό όριο των 30 ημερών για τις προθεσμίες πληρωμών.

Ως γενικός κανόνας, η προθεσμία για την πληρωμή ενός λογαριασμού για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών δε θα επιτρέπεται να ξεπερνά τις τριάντα ημέρες. Αυτό θα ισχύει τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για το δημόσιο τομέα. Το ΕΚ θέλησε να αποφύγει τις οποιεσδήποτε ασάφειες και να εξασφαλίσεi ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από το γενικό κανόνα θα γίνεται αποδεκτή μόνο κάτω από ειδικές, εξαιρετικές συνθήκες.

Στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων θα είναι δυνατή η επέκταση της προθεσμίας πληρωμής στις εξήντα ημέρες, εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνούν και εφόσον αυτό αναφέρεται στο συμβόλαιο, και θα μπορεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο εάν κάτι τέτοιο δεν είναι "ιδιαιτέρως επιβαρυντικό" για τον πιστωτή. Για τους δημόσιους οργανισμούς οι κανόνες θα είναι αυστηρότεροι: οποιαδήποτε επέκταση της προθεσμίας πληρωμής θα πρέπει όχι μόνο να συμφωνείται ρητά αλλά και να "στοιχειοθετείται με αντικειμενικά επιχειρήματα". Οι ευρωβουλευτές αγωνίστηκαν ιδιαίτερα για να εξασφαλίσουν ότι οι δημόσιες αρχές δε θα μπορούν ποτέ να καθυστερήσουν τις πληρωμές τους πέρα από το όριο των εξήντα ημερών.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές μπορούν, στα πλαίσια και της παρούσας οικονομικής κρίσης, να κρίνουν το εάν μία επιχείρηση θα επιβιώσει ή θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Το ΕΚ, προκειμένου να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμφανίζονται ιδιαίτερα ευάλωτες στις καθυστερήσεις πληρωμών από τους πελάτες τους, εξασφάλισε την αναγκαία συμφωνία με το Συμβούλιο για την επικαιροποίηση της οδηγίας για τις Καθυστερήσεις Πληρωμών, ώστε να γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες που διέπουν τις προθεσμίες πληρωμών.

Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους δύο χρόνια προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα.

source: sigmalive.com

No comments:

Share |