Wednesday, September 1, 2010

Κομισιόν: Κατά της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές


Κομισιόν: Κατά της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Αυστηρά εναντίον της επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η Κομισιόν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt.

Η εφημερίδα επικαλείται έκθεση η οποία έχει προετοιμαστεί αλλά δεν έχει δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, από τον Επίτροπο φορολογίας, Algirda Semeta.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η έκθεση καταλήγει στο ότι ένας τέτοιος φόρος θα αύξανε το κόστος χρηματοδότησης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις κυβερνήσεις, καθώς επίσης θα ενίσχυε τη μεταβλητότητα στην χρηματοοικονομική αγορά.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα έβλαπτε όχι μόνο τους κερδοσκόπους αλλά και τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, με απώτερο αποτέλεσμα τη μετακύλιση του κόστους στους πελάτες αυτών των εταιρειών.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα αποτελέσει πλήγμα για τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες ήταν εκείνες που άσκησαν ισχυρότερη πίεση για την επιβολή του φόρου, σημειώνει η Handelsblatt.

Σημειώνεται ότι τΤο θέμα θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το οποίο θα λάβει χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ωστόσο ότι ο επίτροπος Semeta δεν έχει λάβει μέχρι στιγμης μια οριστική απόφαση ως προς τη θέση του απέναντι στο ζήτημα. Το δημοσίευμα της Handelsblatt δεν έχει «καμία βάση» , δήλωσε στέλεχος της Κομισιόν.

«Ο επίτροπος δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής θέση υπέρ ή κατά της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, εκτελεί απλώς τις υπηρεσίες του για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν».

Ο επίτροπος «θα είναι ανοιχτός στις συζητήσεις επί της επιβολής του φόρου που θα διεξαχθούν κατά τη συνάντηση των υπουργών του Ecofin στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε το στέλεχος.


source: capital.gr

No comments:

Share |