Friday, July 9, 2010

Τι δείχνουν τα stress tests της CS για τράπεζες


Τι δείχνουν τα stress tests της CS για τράπεζες


Σε ανακεφαλαιοποίηση θα χρειαστεί να προχωρήσουν οι Εθνική, Αγροτική, ΤΤ και Πειραιώς, σύμφωνα με τα "σκληρά" stress tests που διενήργησε το τμήμα ανάλυσης της Credit Susisse.

Σύμφωνα με τα τεστ κοπώσεως στα οποία προχώρησε ο ελβετικός οίκος, οι εν λόγω ελληνικές τράπεζες θα υποστούν επιδείνωση των κύριων εποπτικών κεφαλαίων τους (Tier I) κάτω του 6% και ως εκ τούτου, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση, κυρίως λόγω των μεγάλων θέσεών τους σε ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την CS, η Εθνική θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 1,35 δισ. ευρώ, η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ κεφάλαια 892 εκατ. ευρώ, 309 εκατ. θα χρειαστεί το ΤΤ ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστεί κεφάλαι ύψους 54 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα stress tests, η Alpha Bank δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση.

Σημειωτέον, πως τα τεστ της Credit Suisse, περιλαμβάνουν πολύ σκληρότερες υποθέσεις σε σχέση με τα επίσημα stress tests στα οποία προχωρά η Ε.Ε., τα οποία όμως έχουν δεχτεί έντονη κριτική από αναλυτές και traders.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σενάριο οικονομικής ύφεσης, η Credit Suisse χρησιμοποιεί τα στοιχεία μη εξυπηρετούμενων δανείων στο α' εξάμηνο του 2009 και τα προβάλλει για οκτώ τρίμηνα, ξεκινώντας από το α' τρίμηνο του 2010. Τα πραγματικά stress tests της Ε.Ε. χρησιμοποιούν τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης και κάνουν λόγο για αρνητική απόκλιση 2% σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν.

Στο δε σενάριο κρατικού χρέους, ο ελβετικός οίκος, αντί να θέσει ένα σταθερό discount στην αξία των κρατικών τίτλων που έχουν οι τράπεζες -όπως συμβαίνει με αυτά της Ε.Ε. όπου προβλέπεται έκπτωση 17% για ελληνικά ομόλογα και 3% για τα ισπανικά- εκτιμά την αξία τους με βάση την τρέχουσα καμπύλη των ασφαλίστρων έναντι ενδεχομένου χρεοκοπίας των χωρών της Ε.Ε., τα λεγόμενα credit default swaps, μείον 3%.

Σε αυτή την προβολή, συμπεριλαμβάνει όλα τα κρατικά ομόλογα που έχουν οι τράπεζες στον έλεγχό τους, είτε είναι στο χαρτοφυλάκιο trading είτε στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης έως τη λήξη.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |