Friday, July 9, 2010

Μ. Βρετανία: Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα το Μάιο


Μ. Βρετανία: Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα το Μάιο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων διεύρυνση σημείωσε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Μ. Βρετανίας με τον υπόλοιπο κόσμο καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν δύο ετών ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν μικρή μεταβολή, όπως ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στις 8,1 δισ. λίρες το Μάιο έναντι των αναθεωρημένων στοιχείων που έκαναν λόγο για 7,4 δισ. λίρες τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση του ελλείμματος στις 6,8 δισ. λίρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,4% από τον Απρίλιο στις 29,5 δισ. λίρες το Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις 0,2% στις 21,5 δισ. λίρες.

Οι βρετανικές αρχές ήλπιζαν ότι η υποτίμηση της λίρας θα έδινε ώθηση στις εξαγωγές, ωστόσο η αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη έχει επηρεάσει αρνητικά το outlook των πωλήσεων βρετανικών αγαθών στο εξωτερικό.

Η ONS ανέφερε ότι το εμπορικό έλλειμμα με χώρες εκτός Ευρωζώνης διευρύνθηκε στις 4,5 δισ. λίρες το Μάιο από 4,0 δισ. λίρες τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Το έλλειμμα με τις χώρες της Ε.Ε. επίσης αυξήθηκε στις 3,6 δισ. λίρες από 3,4 δισ. λίρες που ήταν τον Απρίλιο.

Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα της Μ. Βρετανίας διευρύνθηκε στις 3,8 δισ. λίρες το Μάιο από 3,5 δισ. λίρες τον Απρίλιο, που είναι το μεγαλύτερο συνολικό εμπορικό έλλειμμα από τον Ιούλιο του 2008.

Η διεύρυνση σημειώθηκε παρά την επέκταση την αύξηση του πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιο των υπηρεσιών στις 4,2 δισ. λίρες το Μάιο από 3,9 δισ. λίρες τον προηγούμενο μήνα.


source: capital.gr

No comments:

Share |