Friday, July 9, 2010

Greenspan: Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος της διπλής ύφεσης


Greenspan: Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος της διπλής ύφεσης


Η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ φαίνεται να κάνει μια παύση, εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan μιλώντας στο CNBC, ενώ προειδοποίησε ότι παραμένει ο κίνδυνος της διπλής ύφεσης (double-dip).

"Έχουμε χτυπήσει έναν αόρατο τοίχο", δήλωσε ο Greenspan στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. "Δεν ξέρω αν αυτό είναι το τέλος της παύσης και δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι η μοναδική παύση", πρόσθεσε ο Greenspan.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση ο πρώην πρόεδρος της Fed επισήμανε "ότι υπάρχει φυσικά αυτή η πιθανότητα".

"Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα και για τις δύο κατευθύνσεις όταν έχουμε να κάνουμε με την οικονομία", σημείωσε.

Χαρακτήρισε "ενθαρρυντική" την συμπεριφορά της αγοράς τις τελευταίες ημέρες. "Αρκετοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα κέρδη στην αγορά είναι απλά κέρδη στο χαρτί. Νομίζω ότι αυτός είναι λάθος προσανατολισμός", σημείωσε ο Greenspan, ενώ υπογράμμισε ότι "οι τιμές των μετοχών τείνουν να κινούνται με την οικονομία, ωστόσο προηγούνται των εξελίξεων".

Ο πρώην επικεφαλής της Fed σημείωσε παράλληλα ότι οι τράπεζες και άλλα μη-χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διακρατούν περίπου 3 τρισ. δολ. σε μετρητά λόγω των ανησυχιών για την οικονομία. Οι τράπεζες δεν δανείζουν καθώς "φοβούνται ότι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους".

source: capital.gr

No comments:

Share |