Tuesday, July 6, 2010

JP Morgan: Αναμένονται δραστικές μειώσεις ελλειμμάτων παγκοσμίως


JP Morgan: Αναμένονται δραστικές μειώσεις ελλειμμάτων παγκοσμίως

Στην πιο επιθετική σύσφιξη της δημοσιονομικής τακτικής τους τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες προχωρούν τα αναπτυγμένα κράτη, με μπροστάρηδες τις ΗΠΑ και Βρετανία, καθώς οι κυβερνήσεις ποντάρουν στο ότι μπορούν να μειώσουν τα ελλείμματα χωρίς να πλήξουν την ανάκαμψη.

Τα βιομηχανικά αναπτυγμένα κράτη αναμένεται να μειώσουν τα πρωτογενή ελλείμματα των προϋπολογισμών τους κατά 1,6% τον επόμενο χρόνο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό από το 1970, όταν ο ΟΟΣΑ άρχισε να κρατά αρχείο, σύμφωνα με οικονομολόγους της JPMorgan Chase & Co.

Ακόμη κι αν ο πρόεδρος Barack Obama προειδοποιεί τους ομολόγους του να δώσουν «βάση» στον εκτροχιασμό της ζήτησης, το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,3% τον επόμενο χρόνο, όταν δηλαδή θα λήξει το πρόγραμμα στήριξης των 787 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι οι αντίστοιχες εκτιμήσεις της JP Morgan για την Ευρωζώνη ανέρχονται στο 0,7% και για την Βρετανία στο 2,4%.

«Θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη, αλλά θα παραμείνει ισχυρή», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, Bruce Kasman. Ο ίδιος προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% σε ετήσια βάση στο α΄ εξάμηνο του έτους, χαμηλότερα από το 3,8% του τριμήνου που μόλις έληξε.

source: capital.gr

No comments:

Share |