Tuesday, July 6, 2010

Ταχύτερη εκκαθάριση επιταγών


Ταχύτερη εκκαθάριση επιταγών


Τέρμα στη χρονοβόρα διαδικασία του φυσικού συμψηφισμού των επιταγών από τράπεζα σε τράπεζα επιχειρεί ο Σύνδεσμος Τραπεζών προωθώντας τον ηλεκτρονικό συμψηφισμό τους. Το σύστημα αναμένεται να εκσυγχρονιστεί μέχρι το τέλος του έτους και οι τράπεζες ευελπιστούν ότι μέσω αυτού θα εκκαθαρίζουν ταχύτερα τις επιταγές προς όφελος των πελατών τους.

Προσδοκούν επίσης ότι θα αποκομίσουν αρκετά πρόσθετα οφέλη όπως η μείωση του λειτουργικού κόστους διακίνησης, επεξεργασίας και εκκαθάρισης των επιταγών, η μείωση των πιστωτικών κινδύνων και η καλύτερη δυνατότητα άντλησης στατιστικών στοιχείων.

Προς το σκοπό αυτό, συστάθηκε διατραπεζική υποεπιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των τραπεζών μελών, η οποία εργάστηκε συστηματικά για την ετοιμασία των λειτουργικών και τεχνικών απαιτήσεων του Ηλεκτρονικού Συμψηφισμού Επιταγών (ΗΣΕ). Το Δεκέμβριο 2008 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενέκρινε τις διαδικασίες λειτουργίας οι οποίες ετοιμάστηκαν στα πλαίσια του περί συναλλαγματικών νόμου. Στη συνέχεια το έργο ανατέθηκε στην NCR Cyprus Ltd.

Οι νέες διαδικασίες οι οποίες υπολογίζεται να μπουν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υιοθετηθούν τόσο από τις τράπεζες μέλη του Συνδέσμου όσο και από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Με την υιοθέτηση του ΗΣΕ καταργείται η διακίνηση και παρουσίαση του πρωτότυπου της επιταγής μεταξύ τραπεζών.

Με το νέο σύστημα τα στοιχεία και η εικόνα της επιταγής καταχωρούνται σε μηχανογραφικά αρχεία από την αποστέλλουσα τράπεζα (τράπεζα η οποία παρέλαβε την επιταγή για λογαριασμό της πελατείας της) και διαβιβάζονται ηλεκτρονικά την ίδια μέρα προς την πληρώτρια τράπεζα. Η πληρώτρια τράπεζα λαμβάνει τα ηλεκτρονικά αρχεία μέσω ενός κεντρικού φορέα (Διαμετακομιστής) και διεκπεραιώνει τους απαραίτητους ελέγχους και τις αναγκαίες εσωτερικές διαδικασίες για την εκκαθάριση των επιταγών.

Με την εισαγωγή της νέας μεθόδου αναμένεται ότι ο κύκλος εκκαθάρισης των επιταγών θα μειωθεί και οι πελάτες θα μπορούν να λαμβάνουν γρηγορότερα τα χρήματα τους. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εκσυγχρονισμένου κέντρου εκκαθάρισης διατραπεζικών συναλλαγών προς όφελος του τραπεζικού συστήματος, των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Το θέμα έχει ρίζες στο 2001, όταν τροποποιήθηκε ο περί συναλλαγματικών νόμος ώστε να καταστεί δυνατή η ηλεκτρονική παρουσίαση των επιταγών και να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες διακίνησης και εκκαθάρισης τους. Υπό το φως της προοπτικής ενός νέου ηλεκτρονικού μοντέλου, ο Σύνδεσμος πρότεινε μέσα στα επόμενα χρόνια την τροποποίηση του Άρθρου 305Α του Ποινικού Κώδικα σε σχέση με τις επιστρεφόμενες επιταγές. Η τροποποίηση κρίθηκε απαραίτητη ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή των επιστρεφόμενων επιταγών μεταξύ των τραπεζών σε ηλεκτρονική μορφή.

Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα ψηφίστηκε από τη βουλή των αντιπροσώπων το 2008. Αυτό έδωσε το έναυσμα για την εφαρμογή της νέας ηλεκτρονικής μεθόδου στην Κύπρο.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |