Tuesday, July 6, 2010

Οικονομική αμνηστία κηρύσσει η Ρωσία


Οικονομική αμνηστία κηρύσσει η Ρωσία


Σε αναμόρφωση της νομοθεσίας που καλύπτει τα οικονομικά εγκλήματα σκοπεύει να προχωρήσει το ρωσικό κοινοβούλιο, εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγήσει στην αποφυλάκιση έως και 100.000 επιχειρηματιών και στελεχών, σε μία ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης της Μόσχας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Στις 30 Ιουνίου, ο κ, Andrei Nazarov, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που χειρίζεται την αστική και ποινική νομοθεσία, παρουσίασε 30 μεταρρυθμίσεις του ποινικού κώδικα έτσι ώστε να εφαρμοστεί το σχετικό διάταγμα του προέδρου Medvedev. Όπως δήλωσε ο Nazarov θα υπάρξουν και άλλες μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα της χώρας με πιο σημαντική την κατάργηση της διαδικασίας προφυλάκισης για όσους κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα.

«Ουσιαστικά προχωρούμε σε οικονομική αμνηστία, όχι μόνο με έναν νόμο, αλλά με σειρά νομικών αλλαγών» δήλωσε ο Nazarov σε συνέντευξή του στο Bloomberg και συμπλήρωσε: «τουλάχιστον 100.000 επιχειρηματίες θα απελευθερωθούν από τις φυλακές ή θα μειωθεί ο χρόνος φυλάκισής τους. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες».

Ο πρόεδρος Medvedev – στην ευρύτερη διαδικασία προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων - προσπαθεί να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι στην Ρωσία προστατεύονται τα δικαιώματα των επιχειρηματιών. Το νομικό σύστημα της χώρας αναφέρεται ως βασικός παράγοντας για τον οποίο η Ρωσία δεν προσελκύει όσα διεθνή κεφάλαια θα μπορούσε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα διεθνή κεφάλαια που έχει προσελκύσει, αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο των όσων έχουν επενδυθεί στην Κίνα και την Βραζιλία τα τελευταία 3 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global, που δημοσιεύει το Bloomberg.


Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις όπως, εκείνη της Yana Yakoleva, της συνιδιοκτήτριας της εταιρείας χημικών Sofex Co. η οποία πέρασε 7 μήνες στην φυλακή, περιμένοντας να δικαστεί για την κατηγορία περί διακίνησης επικίνδυνων ουσιών, στην οποία φυσικά αθωώθηκε.

Όπως αποκαλύπτει και ο Nazarov, περίπου το ένα πέμπτο των 900.000 κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές είναι λογιστές, επιχειρηματίες, νομικοί σύμβουλοι και στελέχη επιχειρήσεων.

Το προεδρικό διάταγμα του Medvedev εκδόθηκε στις 7 Απριλίου και κάνει λόγο για χαλάρωση των ποινών και κυρίως κατάργηση της διαδικασίας προφυλάκισης για όσους κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |