Wednesday, July 7, 2010

Ακίνητα: Ξεπαγώνει η εξωγενής ζήτηση


Ακίνητα: Ξεπαγώνει η εξωγενής ζήτηση

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε τον Ιούνιο η εξωγενής ζήτηση ακινήτων στην Κύπρο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του κλάδου. Η ανατίμηση της στερλίνας και η μείωση των εγχώριων τιμών φαίνεται να δίνουν μικρή ώθηση στην ζήτηση από ξένους χωρίς να πείθουν όμως τους παράγοντες της αγοράς, ορισμένοι από τους οποίους βλέπουν επιδείνωση των συνθηκών τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, οι αγορές ακινήτων από ξένους ανήλθαν τον Ιούνιο τα 238 τεμάχια έναντι 201 πέρσι, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 18,4%.

Ο αριθμός των πωλήσεων σε ξένους είναι ο μεγαλύτερος από τον Ιούλιο του 2009, όταν είχε εκτιναχθεί ξαφνικά στα 250 τεμάχια.

Οι αυξημένες πωλήσεις του Ιουνίου διεύρυναν την αύξηση της εξωγενούς ζήτησης εξαμήνου στο 9,6%. Μέχρι τον Ιούνιο κατατέθηκαν 928 τεμάχια με αγοραστές αλλοδαπούς έναντι 847 πέρσι.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται κυρίως στην κατάσταση που παρουσιάζει η αγορά στη Λευκωσία, όπου φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον ξένων για εμπορικά ακίνητα. Οι πωλήσεις στη Λευκωσία ανήλθαν στα 148 τεμάχια από 76 το εξάμηνο του 2009 (+94,7%).

Αντίθετα, μικρή είναι η αύξηση που καταγράφεται στις παραλιακές πόλεις Αμμόχωστο και Λεμεσό, ενώ μικρές μειώσεις παρατηρούνται στη Λάρνακα και Πάφο (βλέπε πίνακα).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, Σολομών Κουρουκλίδη, τα στοιχεία του κτηματολογίου ερμηνεύονται ως σταθεροποίηση της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων καθώς η πτωτική πορεία που υπήρχε σταμάτησε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Κώστας Καδής, ανέφερε ότι η σταθεροποίηση ξεκίνησε αρχές του έτους και τώρα υπάρχει ανάκαμψη. «Στην αύξηση συνέβαλε εν μέρει και η ενδυνάμωση της στερλίνας έναντι του ευρώ καθώς ευνοεί τις αγορές ακινήτων από τους Βρετανούς», είπε.

Ο κτηματομεσίτης, Παναγιώτης Αργυρού από το γραφείου του Δανού και Συνεργάτες, ανέφερε ότι στην αύξηση συνέβαλε επίσης η σταθεροποίηση της ανάπτυξης στις οικονομίες χωρών της ΕΕ.

«Η αύξηση ωστόσο που δείχνουν τα στοιχεία», τόνισε ο κ. Κουρουκλίδης «αποδίδεται κυρίως σε μεταπωλήσεις ακινήτων από ένα ξένο σε άλλο ξένο. Δεν αφορά νέες πωλήσεις ακινήτων σε ξένους», τόνισε σε δηλώσεις του στη StockWatch.

Για τους επόμενους μήνες, ο κ. Κουρουκλίδης, ανέφερε ότι η σταθεροποίηση θα συνεχιστεί με τάσεις επιδείνωσης.

Ο κ. Καδής, τοποθετεί την ανάκαμψη το 2011 αναφέροντας ότι οι τιμές των ακινήτων μεσοπρόθεσμα θα αυξηθούν.

Ο κ. Αργυρού προβλέπει ότι η ανάκαμψη στα ακίνητα θα συνεχιστεί και εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2010, οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν πέραν του 5%.

Όσον αφορά το σύνολο της ζήτησης ακινήτων (εξωγενούς και εγχώριας), η ετήσια αύξηση των πωλήσεων εξάμηνο του 2010 ανήλθε στο 23% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Το εξάμηνο του 2010 κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο 4408 πωλητήρια έγγραφα έναντι 3591 την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |