Wednesday, July 7, 2010

Ενδιαφέρον κρατικών επενδυτικών ταμείων για τη ΒΡ


Ενδιαφέρον κρατικών επενδυτικών ταμείων για τη ΒΡ

Το ενδεχόμενο έκδοσης νέων μετοχών απέκλεισε χθες η ΒΡ, την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες περί ενδιαφέροντος κρατικών επενδυτικών ταμείων για εξαγορά ποσοστού στο βρετανικό πετρελαϊκό όμιλο, ενώ η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού έχει φθάσει μέχρι τις ακτές του Τέξας.


Ξεπέρασε τα τρία δισ. δολ. το κόστος κάλυψης αποζημιώσεων από την ΒΡ εξαιτίας της διαρροής πετρελαίου.

Οι μετοχές της ΒΡ, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας είχε υποχωρήσει μέχρι και κατά 100 δισ. δολάρια, έχουν ανακάμψει τις τελευταίες ημέρες λόγω «σεναρίων» ότι ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος έχει καταστεί στόχος εξαγοράς και τον έχουν προσεγγίσει διάφορα κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Η ΒΡ αρνήθηκε να σχολιάσει τις διάφορες φήμες περί αναζήτησης στρατηγικού εταίρου ώστε να αποφύγει την εξαγορά της από άλλους πετρελαϊκούς κολοσσούς -όπως η Exxon και η Total- ανακοίνωσε όμως ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζει την έκδοση νέων μετοχών.

Υπάρχουν κρατικά επενδυτικά ταμεία που ήδη διατηρούν μερίδιο ελέγχου στην ΒΡ με Νορβηγία και Κουβέιτ να ελέγχουν μερίδια 1,8%, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας ποσοστό 1,1% και της Σιγκαπούρης 0,7%, όπως προκύπτει από στοιχεία της Thomson Reuters.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, η βρετανική κυβέρνηση συντάσσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση κατάρρευσης της ΒΡ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιο κόστος κάλυψης αποζημιώσεων εξαιτίας της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Το συνολικό κόστος έχει μέχρι στιγμής ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |