Friday, July 16, 2010

Αξιολόγηση ΔΝΤ: Η Ελλάδα πάει καλά


Αξιολόγηση ΔΝΤ: Η Ελλάδα πάει καλά

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της ανάταξης των δημοσιονομικών της μεγεθών, την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της, επισημαίνουν στην ενδιάμεση έκθεσή τους, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα λεπτά, οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη του Κλιμακίου, έχουν καταβληθεί προσπάθειες ώστε τα μέτρα που ελήφθησαν να συμφωνούν με τις αρχές της αναλογικότητας και της προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το δεύτερο σημείο που υπογραμμίζεται στην έκθεση, είναι ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, γεγονός όμως το οποίο ήταν αναμενόμενο, λόγω της μείωσης των δημόσιων δαπανών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ο πληθωρισμός, όμως, ξεπέρασε τις προβλέψεις τους, καθώς οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους δεν απορροφώνται "ούτε καν εν μέρει", από την αναπροσαρμογή των περιθωρίων κέρδους (το σημείο αυτό ενδεχομένως να αποτελεί έμμεση αιχμή για τις επιδόσεις της Λ. Κατσέλη στον έλεγχο της αγοράς).

Τρίτον, οι ελεγκτές θεωρούν ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι υπό πλήρη έλεγχο, με την εξαίρεση, όμως, των δαπανών των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ, τομείς στους οποίους η κυβέρνηση οφείλει, όπως υπογραμμίζεται, να δώσει μεγαλύτερη προσοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία επικροτούν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές του ΔΝΤ. Πάντως, επιφυλάσσονται να εξάγουν οριστικά συμπεράσματα για το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε βάθος χρόνου.

Τέταρτον, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις στο μέτωπο της ρευστότητας, αλλά η έκθεση σημειώνει ότι έχουν ληφθεί μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε, τα κεφαλαιακά διαθέσιμα των ελληνικών τραπεζών παραμένουν αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύντομα θα λειτουργήσει πλήρως.

Πέμπτον, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, σύμφωνα με την έκθεση, και μάλιστα η κυβέρνηση προηγείται των χρονοδιαγραμμάτων.

source: reporter.gr

No comments:

Share |