Friday, July 16, 2010

ΗΠΑ: Στο 0,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Στο 0,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Υποχώρησε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Ιούνιο, αν και ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% τον περασμένο μήνα, επηρεασμένος από την πτώση των τιμών ενέργειας. Το Μάιο οι τιμές καταναλωτή είχαν σημειώσει πτώση 0,2%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, μέτρο που προσέχει ιδιαίτερη η Fed, κατέγραψε αύξηση 0,2% καθώς οι τιμές των ενδυμάτων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των τσιγάρων κινήθηκαν ανοδικά.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αμετάβλητο πληθωρισμό, ενώ τοποθετούσαν την αύξηση του δομικού πληθωρισμού στο 0,1%.

Παρά τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση του δομικού δείκτη, τα στοιχεία δεν θα έπρεπε να μεταβάλει τις εκτιμήσεις ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τον επόμενο χρόνο. Τα στοιχεία ωστόσο μετριάζουν τους φόβους για εμφάνιση αποπληθωρισμού.

source: capital.gr

No comments:

Share |