Friday, June 11, 2010

WSJ: Περικοπή του μερίσματος εξετάζει η BP


WSJ: Περικοπή του μερίσματος εξετάζει η BP

Οι αμερικανοί επιστήμονες διπλασίασαν τις εκτιμήσεις τους για την ποσότητα πετρελαίου που διαρρέει κάθε μέρα στον Κόλπο του Μεξικού. Όπως υποστηρίζουν, η ποσότητα ενδεχομένως να ανέρχεται έως τα 40.000 βαρέλια την ημέρα.

Την περικοπή ή την καθυστέρηση καταβολής του μερίσματός της για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς φέρεται να εξετάζει η BP η οποία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό αντιμέτωπη με έντονες πολιτικές πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού κολοσσού Τόνι Χέιγουορντ ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο εξετάζει τα ενδεχόμενα περικοπής του μερίσματος ή καθυστέρησης της καταβολής του. Το μέρισμα αναμένεται να ανακοινωθεί στις 27 Ιουλίου.

«Εξετάζουμε όλες τις επιλογές για το μέρισμα», δήλωσε ο Χέιγουορντ στην εφημερίδα.

Οι ανησυχίες για την καταβολή του μερίσματος της BP άσκησαν έντονες πιέσεις στη μετοχή της, η οποία βυθίστηκε την Τετάρτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών. Οι αμερικανοί πολιτικοί ζήτησαν, μάλιστα, από την εταιρεία να αναστείλει το μέρισμα και να διαθέσει τα κεφάλαια για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας.

Σύμφωνα με τη WSJ, η βρετανική κυβέρνηση απηύθυνε χθες έκκληση στις ΗΠΑ να αναλογιστούν την οικονομική αξία που έχει η BP για τους πολίτες και των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανοί επιστήμονες διπλασίασαν τις εκτιμήσεις τους για την ποσότητα πετρελαίου που διαρρέει κάθε μέρα στον Κόλπο του Μεξικού. Όπως υποστηρίζουν, η ποσότητα ενδεχομένως να ανέρχεται έως τα 40.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι μετοχές της BP έκλεισαν χθες στο Λονδίνο με πτώση 6,65%, ενώ στη Νέα Υόρκη ανέκαμψαν από τα χαμηλά 14 ετών για να κλείσουν με άνοδο 12,3%.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |