Friday, June 11, 2010

Κίνα: Στο 3,1% ο πληθωρισμός


Κίνα: Στο 3,1% ο πληθωρισμός

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 19 μηνών αυξήθηκε τον Μάϊο στην Κίνα ο πληθωρισμός, καταδεικνύοντας τους κινδύνους υπερθέρμανσης της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 3,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Πεκίνο.

Τα σημερινά στοιχεία σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών και τις τιμές ακινήτων κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, υπογραμμίζουν τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για πιο ευέλικτο γιουάν πριν από τη σύνοδο του G-20 σε δύο εβδομάδες στο Τορόντο του Καναδά. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάϊτνερ, είπε χθες στην επιτροπή οικονομικών της γερουσίας ότι μια τέτοια κίνηση θα επανορθώσει τις παγκόσμιες οικονομικές στρεβλώσεις και θα βοηθήσει την Κίνα να παγώσει τις τιμές.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 7,1% από 6,8% και τα νέα δάνεια διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων στα 639,4 δισ. γιουάν (93,6 δισ. δολ.) ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Χθες η UBS AG είπε ότι χώρα μπορεί να απελευθερώσει το γιουάν τις επόμενες εβδομάδες.

Το νόμισμα διαπραγματεύεται στα περίπου 6,38 γιουάν έναντι του δολαρίου από τον Ιούλιο του 2008 αυξάνοντας τις αντιρρήσεις Αμερικανών αξιωματούχων που ήδη είδαν ότι το υποτιμημένο νόμισμα δίνει στην Κίνα άδικο πλεονέκτημα στο εμπόριο.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε 16,5% τον Μάϊο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έδειξαν σήμερα τα στοιχεία.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 18,7%, έναντι αύξησης 18,5% τον μήνα που πέρασε.

Οι επενδύσεις σε υποδομές αναρριχήθηκαν 25,9% το πεντάμηνο έως και τον Μάϊο έναντι αύξησης 21,6% τους πρώτους τέσσερις μήνες, ανακοίνωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία.

Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό υπερβαίνουν το όριο του 3% που είχε ορίσει η κυβέρνηση για φέτος συνολικά, σημάδι ότι ο πληθωρισμός βγαίνει εκτός ελέγχου μετά την τροφοδότηση ρευστού στην οικονομία από τις τράπεζες προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει.

Το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 11,9%. Η Investment Βank China International Capital Corp. εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα μειωθεί στο 7,5% έως το τέταρτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν αύξηση 12,4% των τιμών σε 70 πόλεις τον Μάϊο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση ελαττώθηκε για πρώτη φορά σε 11 μήνες και η αξία πωλήσεων ακινήτων μειώθηκε από τον προηγούμενο μήνα.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, που διευρύνθηκε στα 19,53 δισ. δολ. τον Μάϊο ενδέχεται να παραμείνει υψηλό, αποτελώντας το «όπλο» των ΗΠΑ για αλλαγές της νομισματικής πολιτικής της ασιατικής χώρας.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |