Friday, June 11, 2010

Κέρδη 1,7% ο Nikkei, με "χείρα βοηθείας" από τη Wall


Κέρδη 1,7% ο Nikkei, με "χείρα βοηθείας" από τη Wall


Σε υψηλά εβδομάδας κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής, με «χείρα βοηθείας» από την απογείωση της Wall Street και τα σχόλια του Trichet. Μικτή εικόνα δίνουν τα μάκρο της Κίνας, ενώ το τοπίο αναφορικά με την περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής του ασιατικού γίγαντα παραμένει θολό.

«Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, ώστε η Ευρώπη να ξεπεράσει τα προβλήματά της», σχολιάζει στο Bloomberg ο αναλυτής Tim Schroeders από τη Μελβούρνη. «Γενικότερα, τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Οι επενδυτές δείχνουν έτοιμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο».

Σημαντικά ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στην Κίνα, με τον πληθωρισμό να «σπάει το φράγμα» του 3% που είχε θέσει στόχο η κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν σε ποσοστό 3,1% το Μάιο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ οι χονδρικές τιμές σημείωσαν αύξηση 7,1%, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 3% στις τιμές καταναλωτή και 6,9% στις χονδρικές τιμές.

Οι κινεζικές τράπεζες διεύρυναν τις χορηγήσεις νέων δανείων κατά 639,4 δισ. γεν (93,6 δισ. δολάρια) το Μάιο, σημειώνοντας πτώση από τα 774 δισ. γουάν του Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της People’s Bank of China. Παρά την πτώση, η επέκταση των χορηγήσεων ξεπέρασε τις προβλέψεις για 600 δισ. γουάν σε νέα δάνεια.

Εξάλλου, με μικρότερο των εκτιμήσεων ρυθμό αναπτύχθηκε η βιομηχανική παραγωγή το Μάιο, σε ποσοστό 16,5% το Μάιο, έναντι 17,8% του προηγούμενου μήνα, υποδηλώνοντας επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν την αύξηση στο 17%.

Ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, ενισχύθηκε 1,2%, στις 112,40 μονάδες στο Τόκιο, στο υψηλότερο επίπεδο της εβδομάδας.

Επίσης στο Τόκιο ο Nikkei σημείωσε κέρδη 1,7% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 9.705,25 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε επίσης κέρδη 1,3%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινήθηκε ανοδικά 1,42%, ενώ θετικά πρόσημα εμφανίζουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας. Ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,25% και ο Shenzhen Composite ενισχύεται κατά 0,28%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει κέρδη 0,76%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα σημειώνει άνοδο 1,37%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύεται κατά 1,52%. Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 καταγράφει κέρδη 1,35% και ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία ακολουθεί με άνοδο 1,30%. Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 1,20%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημείωσε κέρδη 0,37%.

source: capital.gr

No comments:

Share |