Monday, June 7, 2010

Γερμανία: Κοντά σε απόφαση για βοήθεια προς την Opel


Γερμανία: Κοντά σε απόφαση για βοήθεια προς την Opel


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Η ειδική επιτροπή της γερμανικής κυβέρνηση θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να συζητήσει το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς την Adam Opel GmbH, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Sarah Schneid στο Dow Jones Newswires.

Η General Motors Co. έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια για την γερμανική της μονάδα από την κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ την τελική απόφαση για το πακέτο θα έχει ο υπουργός Οικονομίας Rainer Bruederle.

Ωστόσο ο Bruederle υπήρξε από τους πιο σκληρούς επικριτές στο σχέδιο παροχής ενισχύσεων προς την Opel, ενώ το προηγούμενο διάστημα εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ικανότητα της Opel να

Η επιτροπή θα εξετάσει το αίτημα της GM για περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε ομοσπονδιακές και περιφερειακές δανειακές εγγυήσεις που θα προέλθουν από το ταμείο των 115 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες που επλήγησαν από την χρηματοπιστωτική κρίση. Το υπουργείο Οικονομίας στη συνέχεια θα ανακοινώσει την απόφαση του.

Συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης έχει επίσης ασκήσει κριτική στην αίτηση της GM για βοήθεια. Ο Bruederle δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι η κριτική αυτή αναμένεται να επηρεάσει την τελική απόφαση.

Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε την απόφαση της τελευταίας στιγμής της GM να κρατήσει τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες το περασμένο έτος αν και κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση τους στη καναδέζικη Magna International Inc. (MGA) και δύο ρωσικές εταιρείες, OAO Sberbank και OAO Gaz, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Η Γερμανία είχε υποσχεθεί να διαθέσει βοήθεια στη νέα εταιρεία, αν η Magna αποκτούσε πλειοψηφικό μερίδιο στην Opel.

Η GM έχει ανακοινώσει ότι η αναδιάρθρωση της Opel θα κοστίσει περίπου 3,7 δισ. ευρώ συνολικά. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη δεσμευτεί να διαθέσει 1,9 δισ. δολ. - περισσότερο από το μισό – από τα κεφάλαια που χρειάζονται για την αναδιάρθρωση.

source: capital.gr

No comments:

Share |