Monday, June 7, 2010

Το μυστήριο με τα 2,6 τρισ. δολάρια


Το μυστήριο με τα 2,6 τρισ. δολάρια

Πρόκειται για το μυστήριο των 2,6 τρισ. δολαρίων.... Το ποσό δηλ. που ξένες τράπεζες και άλλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι έχουν δανείσει σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, τρεις χώρες τόσο «βαθιά» βουτηγμένες στα οικονομικά προβλήματα, που αναλυτές και επενδυτές υποθέτουν ότι ένα σημαντικό μέρος του παραπάνω ποσού ίσως να μην αποπληρωθεί ποτέ.

Το πρόβλημα είναι, όπως αναφέρεται σε ανάλυση της «The New York Times», ότι κανένας - ούτε επενδυτές, ούτε ρυθμιστικές αρχές αλλά ούτε και οι ίδιοι οι τραπεζίτες - γνωρίζουν ποιες ακριβώς τράπεζες έχουν δώσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα δάνεια. Στις αρχές του προηγούμενου μηνα, σε μία ένδειξη του πόσο ριψοκίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες - οι οποίες φαίνεται να «σηκώνουν» περισσότερο από το ήμισυ του χρέους των 2,6 τρισ. δολαρίων - σχεδόν σταμάτησαν να δανείζονται αναμεταξύ τους. «Αυτή τη στιγμή, η αγορά δεν γνωρίζει πού συσσωρεύεται ο πραγματικός κίνδυνος», επισημαίνει ο Νίκολας Βέρον, οικονομολόγος του ερευνητικού οργανισμού Bruegel στις Βρυξέλλες.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες μεγάλες εισηγμένες τράπεζες έχουν αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με την έκθεσή τους - για παράδειγμα η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι έχει 500 εκατ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα - δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία από εκατοντάδες μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα που ειδικεύονται στη χορήγηση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες που κυριαρχούν στα τραπεζικά συστήματα χωρών όπως Γερμανία και Ισπανία. Η γερμανική τράπεζα Depfa και ο μητρικός της όμιλος, Hypo Real Estate Holding επιβαρύνονται με κρατικό χρέος ύψους 80,4 δισ. ευρώ από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία. Το ποσό ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο, όπως δεν προσείλκυσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέραν της Γερμανίας έως τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτές της Royal Bank of Scotland εκτιμούν ότι από τα 2,2 τρισ. ευρώ που ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλοι οργανισμοί εκτός Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενδεχομένως να έχουν δανείσει σε αυτές τις χώρες, περίπου τα 567 δισ. ευρώ αφορούν κρατικό χρέος, περί τα 534 δισ. ευρώ είναι δάνεια σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα εξαιρουμένων τραπεζών, ενώ το 1 τρισ. αφορά δάνεια σε άλλες τράπεζες. Μολονότι η κρίση έχει τη ρίζα της στην Ελλάδα, πολύ περισσότερα χρήματα έχουν δανειστεί από την Ισπανία και τον ιδιωτικό της τομέα, περίπου 1,5 τρισ. ευρώ συγκριτικά με τα 338 δισ. ευρώ της Ελλάδας.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |