Monday, June 7, 2010

Γερμανία: Μεγαλύτερη των προσδοκιών αύξηση στις βιομηχανικές παραγγελίες


Γερμανία: Μεγαλύτερη των προσδοκιών αύξηση στις βιομηχανικές παραγγελίες


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)—Αναπάντεχη αύξηση της τάξης του 2,8% σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Απρίλιο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα καθώς αυξήθηκε η ζήτηση τόσο εγχώρια, όσο και στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη της Γερμανίας έχει μπει σε τροχιά μετά την συρρίκνωση κατά 5% τον περασμένο χρόνο, που ήταν η χειρότερη επίδοση σε διάστημα 60 ετών.

Το επίπεδο των παραγγελιών του βιομηχανικού κλάδου της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης υποδηλώνει ότι «η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής συνεχίζεται και ενισχύεται», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Η αύξηση του Απριλίου κατά 2,8%, σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, ήταν αρκετά υψηλότερη των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Το μήνα Μάρτιο οι παραγγελίες εμφανίστηκαν ελαφρώς αυξημένες κατά 5,1%, βάσει αναθεωρημένων στοιχείων, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, όπως ανέφερε το υπουργείο.

Οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Απρίλιο, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2,8%.

Το Μάρτιο, η εγχώρια ζήτηση ενισχύθηκε κατά 5,6%, ενώ οι παραγγελίες εκτός Γερμανίας σημείωσαν αύξηση 4,7% έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Οι παραγγελίες από τις υπόλοιπες 15 χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκαν 1% τον Απρίλιο από το Μάρτιο, ενώ οι παραγγελίες εκτός Ευρωζώνης αυξήθηκαν 5,5%.

Στο πλαίσιο του μεταποιητικού κλάδου, η ζήτηση για ενδιάμεσα αγαθά σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 4,2% τον Απρίλιο, μετά την αύξηση σε ποσοστό 3,8% το Μάρτιο.

Τα κεφαλαιουχικά αγαθά ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2,2% σε επίπεδο μήνα, ενώ τα καταναλωτικά αγαθά αντιτάθηκαν στην τάση, σημειώνοντας πτώση 1,2% έναντι του Μαρτίου.

Σε επίπεδο μήνα, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 29,7% , σε αναπροσαρμοσμένη βάση, τον Απρίλιο, ενώ το Μάρτιο η αντίστοιχη αύξηση ήταν της τάξης του 30,2%.

Η σύγκριση σε επίπεδο διμήνου, που εξομαλύνει τις διακυμάνσεις των στοιχείων, δείχνει ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 6,7% το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου έναντι του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.


source: capital.gr

No comments:

Share |